Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Θωμάς Δερβίσης: Οι επιχειρήσεις έχουν αντοχή 1-2 μηνών!

Published

on

Στάση αναμονής ενόψει της υπογραφής των νέων συμβολαίων με τους εισαγωγείς σιτηρών (άλευρα σκληρού σιταριού, μαλακού σιταριού) αλλά και των ανατιμήσεων σε καύσιμα – ενέργεια βρίσκεται η πλειοψηφία των επιχειρηματιών του κλάδου των τροφίμων.

Στάση αναμονής σε σχέση με τον καθορισμό των νέων τιμών σε δεκάδες κωδικούς σε φρέσκο και προψημένο ψωμί και αρτοσκευάσματα τη τηρεί η αρτοβιομηχανία ΔΕΡΒΙΣΗ ΑΒΕΕ. Σύμφωνα με τον συνιδιοκτήτη Θωμά Δερβίση, στον κλάδο έχει ήδη κτυπήσει καμπανάκι κινδύνου ενώ, σε περίπτωση παράτασης του πολέμου στην Ουκρανία, θα είναι αδύνατο να συγκρατηθούν οι τιμές σε ελεγχόμενα επίπεδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Μετά την πρώτη ανατίμηση το φθινόπωρο, ο πόλεμος τινάζει στον αέρα το ισοζύγιο των τιμών, σε επίπεδο πρώτης ύλης…

-Προς το παρόν η εισαγωγή και προμήθεια αλεύρων γίνεται με βάση συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο αυξημένα κατά 10% περίπου. Οι τιμές παραμένουν σταθερές από τότε και αναμένουμε τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα σε δύο επίπεδα, με τη νέα παραγωγή σιτηρών για το 2022 αλλά και το τελικό ύψος της αύξηση του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους.

Ποια είναι η κρίσιμη περίοδος;

-Αυτός ο μήνας, Μάρτιος, μέχρι και τις πρώτες μέρες του Απριλίου είναι μια κρίσιμη περίοδος για την διαμόρφωση των τιμών όσον αφορά στα εισαγόμενα αλεύρια. Σε κάθε περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να αυξήσουμε τις τελικές τιμές λόγω του ενεργειακού κόστους και της μεγάλης αύξησης, σε ποσοστό πάνω από 200%, της Κιλοβατώρας.

Μέχρι σήμερα αποφύγαμε να προχωρήσουμε σε ανατιμήσεις εν αναμονή των επιπτώσεων σε προμήθειες πρώτων υλών και τα λειτουργικά κόστη με τους νέους λογαριασμούς ρεύματος. Ο πόλεμος και οι άμεσες επιπτώσεις του, όπως η αύξηση σε καύσιμα και μεταφορικά, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν και θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την πολιτική που είχαμε, να απορροφήσουμε τις ανατιμήσεις.

Αναφέρεται ότι η κύρια εισαγωγή σιτηρών γίνεται από τους δύο εμπλεκόμενους στον πόλεμο, Ρωσία και Ουκρανία…

-Το μαλακό σιτάρι που αποτελεί το κύριο συστατικό των προϊόντων μας, προέρχεται κατά 50% περίπου από την ζώνη της Ουκρανίας και  Ρωσίας, είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και το βλέμμα μας τώρα είναι στους Μύλους που θα καθορίσουν την χονδρική με τις νέες τιμές.

Τι αντοχές υπάρχουν στον κλάδο των Τροφίμων;

-Είναι προφανές ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση στην τιμή των καυσίμων θα μεταφέρει άμεσα το πρόβλημα στον κλάδο των Τροφίμων. Με μείωση της ζήτησης λόγω του περιορισμού του διαθεσίμου εισοδήματος των καταναλωτών. Οι επιχειρήσεις ήδη στενάζουν εδώ και ένα εξάμηνο καθώς στην ουσία είμαστε υποχρεωμένοι να χρηματοδοτούμε τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας από αποθέματα παλαιότερων ετών. Έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο…
Η αντοχή μας ήδη έχει ξεπεράσει τα όρια, δεν θα μπορέσουμε -εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για ένα δύο μήνες ακόμη- να συνεχίσουμε να παραμένουμε όρθιοι!

Ροή ειδήσεων

Advertisement