Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού μιλάει στη «Γ» και κρούει καμπανάκι κινδύνου

Μετάλλαξη με σύνθεση Δέλτα και Όμικρον

Published

on

Με δεδομένο τον αμείωτο υψηλό αριθμό κρουσμάτων και νοσηλειών στην Ελλάδα και όχι μόνον, τη δήλωση του καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη η οποία αφήνει «παράθυρο» για μια νέα μετάλλαξη  που θα επιφέρει ανησυχία εντός του 2022, η «Γ» απευθύνθηκε στην καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard Αθηνά Λινού με το ερώτημα αν όντως βρισκόμαστε υπό την απειλή μιας επικίνδυνης μετάλλαξης και αν αυτή έχει ταυτοποιηθεί και στην Ελλάδα.

«Είναι αλήθεια βρίσκεται υπό παρατήρηση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μια νέα μετάλλαξη που συνδυάζει τα πλέον άσχημα χαρακτηριστικά, της Δέλτα και της Όμικρον. Στην Ελλάδα γίνονται λίγες αλληλουχήσεις/ ταυτοποιήσεις. Απευχόμαστε να επικρατήσει μια τέτοιου είδους μετάλλαξη η οποία θα μας στοιχίσει ακριβά όπως αντιλαμβάνεσθε. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», ανέφερε η κυρία Λινού και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης της πανδημίας, αφού δεν έχουμε πλήρη δεδομένα για το πόσοι νοσούν ακριβώς γιατί κάποιοι δεν δηλώνουν την νόσηση όταν είναι με πολύ ήπια συμπτώματα και κυρίως βεβαίως οι ασυμπτωματικοί. Άρα δυστυχώς αυξάνεται η διασπορά. Το έχω τονίσει επανειλημμένα ότι το εμβόλιο και η ειδικότερα η 3η δόση πραστατεύει τη ζωή μας αλλά δεν μας προστατεύει από τη νόσηση την οποία μεταδίδουμε και νοσούν συνάνθρωποί μας και ανάλογα με το παθολογικό τους υπόβαθρο μπορεί να τους θέσουμε σε κίνδυνο. Να σημειωθεί Όμικρον 1 και Όμικρον 2 δεν ξέρουμε ακόμη πόση διαφυγή έχουν στην ανοσία. Τα μέτρα λοιπόν δεν πρέπει να παίρνονται βιαστικά για τους πολλαπλούς και αντικειμενικά πολύ σοβαρούς λόγους που αφορούν στην οικονομία και στην επαναφορά μας στην κοινωνική ζωή. Πρέπει να λαμβάνονται στη βάση των εξελίξεων της πανδημίας και είναι πραγματικά καθοριστικής σημασίας για την μείωση της διασποράς».

«ΜΑΣΚΑ, ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑ»

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με προοπτική την επικείμενη μεγάλη γιορτή που είθισται να γιορτάζεται με συγγενείς και φίλους η καθηγήτρια επιδημιολογίας επισημαίνει: «Πρέπει να μη βιαστούμε για το ποια μέτρα θα κρατήσουμε. Προσωπικά πιστεύω ότι η μάσκα και οι αποστάσεις στους εσωτερικούς χώρους η μάσκα είναι απόλυτα αναγκαία και σε όσους αυτό δεν είναι εφικτό, η μειωμένη πληρότητα προσφέρει μια ασφάλεια. Στους εξωτερικούς χώρους χρειάζεται να τηρούνται οι αποστάσεις. Με μέτρο και προσοχή τα βήματα για την χαλάρωση, γιατί η πανδημία βρίσκεται αναμεσά μας και η διαδικασία μεταλλάξεων της είναι ενεργή. Λοιπόν και τα ψώνια μας θα κάνουμε με μάσκα και αποφυγή συνωστισμού και θα γιορτάσουμε στην ύπαιθρο ελεγμένοι όλοι και με τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, ώστε και να χαρούμε και παράλληλα να μην κινδυνεύσουμε. Για να φτάσουμε όμως στις γιορτινές μέρες χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

 

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Ροή ειδήσεων

Advertisement