Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ένα «στρατηγικό σχέδιο» για τον αθλητισμό

Published

on

 

Ολοκληρώθηκαν χθες στην Πάτρα οι τριήμερες εκδηλώσεις που έγιναν στο στάδιο «Δ. Τόφαλος» για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό» και οι οποίες περιελάμβαναν διήμερο συνέδριο και τριήμερη έκθεση μαζί με δρώμενα επίδειξης διαφόρων αθλημάτων.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Και μέσα από τις τοποθετήσεις των τοπικών φορέων αναδείχτηκαν οι δυνατότητες που έχει η ευρύτερη περιοχή, αναδείχτηκαν όμως και τα προβλήματα.

Το συνέδριο τελείωσε. Και τώρα, εκείνο που κανονικά πρέπει να γίνει, είναι να διαμορφωθεί ένα «αθλητικό στρατηγικό σχέδιο για τη Δυτική Ελλάδα». Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της περιοχής και θα καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις για το «προφίλ» της Δυτικής Ελλάδας και τις κατευθύνσεις που πρέπει να έχει στον αθλητικό τομέα.

Διότι, η Δυτική Ελλάδα έχει και θάλασσες και λίμνες και ποτάμια και βουνά. Έχει κλειστά και ανοικτά γήπεδα, διαθέτει τεχνητές αλλά κυρίως φυσικές πίστες για πολλά αθλήματα. Και κυρίως, διαθέτει… Αρχαία Ολυμπία. Έναν χώρο, δηλαδή, στον οποίο αν δημιουργείτο ακόμα και ένα ψυχαγωγικό «πάρκο αθλημάτων» θα συγκέντρωνε χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο!

Είναι προφανές όμως ότι, από την άλλη πλευρά, η Δυτική Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Υπάρχουν κι άλλοι στη χώρα. Η Δυτική Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της και αυτά να αξιοποιήσει στο μέγιστο.

Και για να είμαστε πολύ πιο συγκεκριμένοι, ας μιλήσουμε με ένα παράδειγμα: Πολύ θα θέλαμε να διοργανωθεί στην Πάτρα ένας τελικός Ghampions League αλλά είναι προφανές πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο στο ορατό μέλλον. Αντίθετα, έχουμε διοργανώσει στην Πάτρα στο παρελθόν – και μπορούμε να το ξανακάνουμε – πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυμναστικής. Μπορούμε να αναλάβουμε μεγάλες διοργανώσεις βόλεϊ ή χάντμπολ. Μπορούμε ακόμα και να διοργανώσουμε υψηλού επιπέδου αγώνες στίβου.

Επίσης, πέρα από το «αθλητικό πάρκο» που αναφέραμε στην Αρχαία Ολυμπία, γιατί άραγε δεν μπορούμε να διοργανώσουμε ένα «παγκόσμιο φόρουμ Ολυμπιονικών» φέρνοντας στην Αρχαία Ολυμπία μερικούς αθλητές παγκόσμιας φήμης; Γιατί δεν μπορούμε να διοργανώσουμε υψηλού επιπέδου αγώνες κωπηλασίας, ιστοσανίδας και ιστιοπλοΐας, εκμεταλλευόμενοι τις λίμνες και τις λιμνοθάλασσες της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας;

Σίγουρα μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αλλά απαιτείται ένα «στρατηγικό σχέδιο». Θα το έχουμε, μετά το συνέδριο; Αυτό είναι το ερώτημα…

Ροή ειδήσεων

Advertisement