Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Από τον Σεπτέμβριο θα κάνουμε λογαριασμό

Published

on

Του Διονύση Ζακυνθινού

Η άρση, από την 1η Μαϊου, των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στοχεύει στο άνοιγμα του τουρισμού.

Θα πετάξουμε τις μάσκες και θα βάλουμε στο συρτάρι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, μόνο και μόνο για να καταστούμε, εκτός από ελκυστική, και μια ευέλικτη χώρα για την προσέλκυση τουρισμού, που είναι και η «βαριά βιομηχανία μας».
Ωστόσο, ακόμη κι αν αποδεχθούμε τη σκοπιμότητα της άρσης, είναι λάθος (υπό την έννοια ότι αυτή θα επέλθει μετά από έναν και πλέον μήνα) η προαναγγελία της. Και αυτό διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας υπέρμετρης χαλάρωσης, με ό, τι αυτή θα συνεπάγεται σε σχέση με την αύξηση των κρουσμάτων.
Ως προς τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ένας αντιεμβολιαστής μπορεί να προτάξει το επιχείρημα ότι αυτά δεν έχουν καμία πρακτική σημασία, εφόσον και οι εμβολιασμένοι νοσούν.
Και δυστυχώς, αυτό το επιχείρημα ενδέχεται να εκληφθεί ως ένα λανθασμένο μήνυμα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, και με αποδέκτες επίσης όλους όσοι έσπευσαν να εμβολιαστούν.
Ως εκ τούτου, η πιθανότητα να εκδηλωθεί από πολλούς/ές μια έντονη επιφύλαξη, αν όχι άρνηση, έναντι της αναγκαιότητας της τέταρτης δόσης του εμβολίου, προβάλλει πολύ ισχυρή. Γιατί, αναμφίβολα, θα πάμε και στην τέταρτη δόση, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για την έλευση ενός νέου κύματος. Και αυτό θα βρει πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση του με σύμμαχο και την αναμενόμενη, υπέρμετρη, χαλάρωση, που λέγαμε και παραπάνω.
Αλλά αν δεχθούμε ότι, πράγματι, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν έχουν πλέον κανένα νόημα, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο και για τις μάσκες. Ο συγχρωτισμός πολλών, χωρίς μάσκα, σε κλειστούς χώρους, ήταν και είναι η χαρά του κορωνοϊού.
Τούτων δοθέντων, η άρση των περιορισμών, στο όνομα του τουρισμού, εμπεριέχει κι ένα σοβαρό ρίσκο. Ασφαλώς και χρειαζόμαστε ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα, σαν μια δυνατή οικονομική ένεση στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Από την άλλη, όμως, μην ξεχνάμε και τις επιπτώσεις από την πιθανολογούμενη νέα έξαρση της πανδημίας, που αναμένεται από τον Σεπτέμβριο. Τότε είναι που θα αρχίσουμε να κάνουμε και τον λογαριασμό, μετρώντας τα συν και τα πλην. Και ο Θεός, βοηθός…

Ροή ειδήσεων

Advertisement