Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ένα σημαντικό συνέδριο για τον ΣΥΡΙΖΑ

Published

on

 

Σημαντικό το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινάει σήμερα. Σημαντικό για το ίδιο το κόμμα… Ένα κόμμα που καλείται να ξεκαθαρίσει πλέον «τι» ακριβώς είναι, να δώσει ευδιάκριτο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, αλλά και να διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, εφόσον είναι – και θέλει να παραμείνει – κόμμα εξουσίας.

Το συνέδριο που ξεκίνησε χθες δεν είναι σαν τα συνέδρια που έκανε ο προ εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε σαν τα συνέδρια που έκανε όταν ήταν στην εξουσία. Και μπορεί μεν, να «ευνοήθηκε» από την πανδημία, με αποτέλεσμα να κάνει αυτό το συνέδριο στον τρίτο χρόνο εξουσίας μίας άλλης κυβέρνησης και όχι πολύ νωρίτερα όπου τα πράγματα θα ήσαν πολύ πιο δύσκολα μετά από μία «φρέσκια» εκλογική ήττα, αυτό όμως δεν απαλλάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την υποχρέωση να κάνει μία καλή αυτοκριτική σχετικά με τα δικά του χρόνια εξουσίας.

Αντίθετα, αυτή η αυτοκριτική επιβάλλεται, ως προοίμιο ενός νέου κυβερνητικού σχεδίου που μπορεί να αποδείξει ότι το κόμμα έχει ξεπεράσει τις «παιδικές αρρώστιες», ότι έχει «ωριμάσει» και δεν διεκδικεί πλέον την εξουσία για να… τιμωρήσει κάποιον ή κάποιους, αλλά για να ευνοήσει τους πάντες.

Μένει λοιπόν να αποδειχθεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκμεταλλευθεί τη διαδικασία του συνεδρίου για να δώσει ένα καλό και γερό στίγμα στην κοινωνία. Η λογική λέει πως ο Τσίπρας παραμένει ο κεντρικός και αδιαμφισβήτητος πόλος και γι’ αυτό, η πρότασή του για εκλογή προέδρου από τα μέλη (που θα εγγραφούν ως τις 15 Μαΐου) θα περάσει. Αυτό όμως, στην παρούσα φάση, δεν έχει την μεγαλύτερη σημασία. Τη μεγαλύτερη σημασία έχει να φανεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μετεξελίσσεται προς το καλύτερο και αν αποκτάει καλύτερη ομοιογένεια.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement