Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Όλοι κερδισμένοι πλην… των πολιτών

Published

on

 

 

 

 

Και ακριβώς όπως γράφαμε χθες, «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι»… Αυτό ακριβώς συνεχίζει να είναι το επιμύθιο αυτής της ιστορίας με το ρωσικό φυσικό αέριο και τα ρούβλια. Γιατί, όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, κατάλαβαν πως όχι μόνο είχαν απόλυτο δίκιο οι Financial Times γράφοντας για τουλάχιστον 10 ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ανοίξει λογαριασμό στην «πριβέ» τράπεζα της ρωσικής Gazprom, αλλά και ότι, η Ευρώπη συνολικά κάνει τα… στραβά μάτια στον εκβιασμό του Πούτιν.

Και αυτός όμως, ο Πούτιν, στην πραγματικότητα δεν… κόλλησε στον τοίχο τους Ευρωπαίους. Με το διάταγμα που υπέγραψε, απλά δίνει μία αίσθηση στήριξης στο ρούβλι, επιτρέποντας ωστόσο στους Ευρωπαίους να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ. Και για όσους δεν έχουν ακόμα καταλάβει: Η Gazprom λέει στους πελάτες της: «Ανοίξτε έναν λογαριασμό στη δική μας τράπεζα. Εσείς θα βάζετε ευρώ και εμείς θα τα μετατρέπουμε σε ρούβλια». Απλό. Και έξυπνο. Δίνει τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να είναι ικανοποιημένες. «Σε ευρώ θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε» θα λένε οι ευρωπαϊκές εταιρείες. «Εγώ παίρνω ρούβλια» θα λέει ο Πούτιν. Και… όλοι ικανοποιημένοι. Και πάνω απ’ όλα, οι μεγάλες εταιρείες που με όλες αυτές τις «ντρίμπλες» και την παγκόσμια ανησυχία που προκαλείται, αυξάνουν τις τιμές του αερίου ανά λεπτό της ώρας.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, χαμένοι είναι όλοι οι απλοί πολίτες. Σε όλη την Ευρώπη, μηδέ εξαρουμένων των Ρώσων. Οι Ευρωπαίοι καλούνται να πληρώνουν το αέριο και το ρεύμα χρυσάφι και οι Ρώσοι αισθάνονται αποκομμένοι από την διεθνή οικονομία, παρίες του κόσμου, με την αγοραστική τους δύναμη εκτός Ρωσίας να έχει σχεδόν εκμηδενιστεί.

Στην Ελλάδα, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάπου 25.000 πολίτες κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν ξέρουμε εάν είναι τόσοι, αλλά και 5.000 να είναι, και πάλι πάρα πολλοί είναι. Στην Ελλάδα του 2022, δεν θα έπρεπε να υπάρχει πολίτης που να κινδυνεύει να μην ρεύμα! Απλά και ξάστερα. Και η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει. Εξίσου απλά και ξάστερα. Κανένας χωρίς ρεύμα!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement