Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η μεγάλη «ήττα» της Ρωσίας

Published

on

 

 

 

 

Για τους Έλληνες, οι Ρώσοι είναι πρώτα απ’ όλα ομόδοξοι. Δηλαδή Χριστιανοί Ορθόδοξοι, που μέσω της θρησκείας αλλά και του πολιτισμού, διατηρούμε βαθιές σχέσεις που χάνονται στο πέρασμα των αιώνων. Έτσι, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα δεν ανήκε ποτέ στο «ανατολικό μπλοκ» (επί Σοβιετικής Ένωσης) αλλά και ποτέ δεν είδε την μετασοβιετική Ρωσία να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της χώρας μας (αντίθετα, η Ρωσία ανέκαθεν επεδίωκε με επωφελής ουδετερότητα σε σχέση με την Τουρκία), οι Έλληνες πολίτες εξακολουθούν να έχουν αισθήματα φιλίας για τον ρωσικό λαό, ο οποίος βέβαια, δεν έχει και κάποια… μεγάλη σχέση με την πολιτική που ακολουθούσε η ηγεσία του. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα…

Και επίσης, οι Έλληνες αναμφίβολα, μεγαλώνουν μαθαίνοντας να διαβάζουν και να θαυμάζουν τον Τολστόι και τον Ντοστογέφκσι και να μαγεύονται με τη Λίμνη των Κύκνων ή τον Καρυθραύστη του Τσαϊκόφκσι. Εξάλλου, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τον ρωσικό πολιτισμό και την παγκόσμια προσφορά του.

Αυτός ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων όμως, προφανώς δεν υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης και του δυτικού κόσμου γενικότερα. Και επιπλέον, κανένας λογικός και φιλειρηνικός άνθρωπος δεν μπορεί να υποστηρίξει μία «πολιτική των όπλων» σε βάρος ενός άλλου λαού από τη σημερινή ηγεσία της Ρωσίας. Πόσο μάλλον οι Έλληνες που είναι και… παθόντες.

Είναι μια μεγάλη αλήθεια λοιπόν ότι μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία έχασε πολλούς «πόντους». Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι σήμερα πιστεύουν πως αυτή η χώρα δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει μία «ευρωπαϊκή χώρα» και τάσσονται υπέρ της διακοπής κάθε είδους δεσμών και συνεργασίας με τη Ρωσία, ακόμα και σε πολιτιστικό επίπεδο!

Και αυτό είναι ένα ακόμα ολέθριο λάθος της ρωσικής ηγεσίας, η οποία δεν αντιλήφθηκε ότι οι αυτοκρατορίες του 21ου αιώνα δεν δημιουργούνται με τα τανκς, αλλά με την οικονομία και τον πολιτισμό, δηλαδή την υλική και άυλη δύναμη που κινεί τον πλανήτη. Μιλώντας για αυτοκρατορίες – μεταφορικά – μπορούμε να μιλήσουμε για οικονομικές, επικοινωνιακές, πολιτιστικές αυτοκρατορίες. Όχι πλέον για εδαφικές…

Η Ρωσία «χάνει» τη γειτονιά της (Ουκρανία, Λιθουανία, Γεωργία, κλπ) σπρώχνει στην αγκαλιά της δύσης χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, κλπ, ενώ απομακρύνεται από την Ευρώπη. Και αυτή η «ζημιά» θα είναι η μεγαλύτερη και πολύ πιο μακροχρόνια για τη Ρωσία…

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement