Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κυριάκος Πιερρακάκης στη “ΓΝΩΜΗ” :”22 εκ. ευρώ για την «έξυπνη» Δυτική Ελλάδα”

Published

on

Συνέντευξη στον Φώτη Π. Καλύβα

Οι δράσεις και τα νούμερα που συνοδεύουν το έργο του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι εντυπωσιακά. Είναι εξάλλου πανθομολογούμενο ότι μία από τις πλέον θετικές εκφάνσεις της διακυβέρνησης της χώρας κατά την τελευταία τριετία, αφορά το μεγάλο ψηφιακό άλμα που επιτεύχθηκε και το οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα πλέον στην καθημερινότητα του πολίτη.

Συναλλαγές με το δημόσιο και πράξεις που πριν από λίγα χρόνια απαιτούσαν «ουρές» και άπειρες ώρες αναμονής γίνονται τώρα πανεύκολα και γρήγορα με μερικά «κλικ». Και όπως φαίνεται, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξακολουθεί να… τρέχει με μεγάλες ταχύτητες, βγάζοντας διαρκώς από την ατζέντα του και νέες ιδέες.

Σε λίγες μέρες, η ταυτότητα και το δίπλωμα «μπαίνουν» στα κινητά τηλέφωνα, ενώ το πρόγραμμα «Μίτος» φαίνεται πως μπορεί να μετατραπεί στο πιο αποφασιστικό βήμα που έκανε μέχρι σήμερα η χώρα στον τομέα της διαφάνειας, αλλά και της εξυπηρέτησης του πολίτη από τη δημόσια διοίκηση. Ο «αρχιτέκτονας» αυτής της πολυσχιδούς δράσης, ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, θα βρεθεί σήμερα στην Πάτρα, μετέχοντας στο κλιμάκιο κυβερνητικών και κομματικών στελεχών. Και με την ευκαιρία αυτή μίλησε στη «Γ».

Κύριε Υπουργέ, επισκέπτεστε την Πάτρα λίγες ημέρες πριν ανακοινώσετε την ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης. Πώς και πού θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι πολίτες;

Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι στην Πάτρα, μια πόλη με σπουδαία ιστορία και μεγάλες προοπτικές. Πράγματι, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα ανακοινώσουμε μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συναρμόδιους Υπουργούς, τον Κώστα Καραμανλή και τον Τάκη Θεοδωρικάκο το Gov.gr Wallet. Πρόκειται για την εφαρμογή μέσω της οποίας θα αποθηκεύουμε το ψηφιακό αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο.

Η φιλοσοφία της εφαρμογής θα είναι ιδιαίτερα απλή: για οποιαδήποτε διαδικασία εντός της χώρας μέχρι σήμερα έπρεπε να χρησιμοποιούμε την ταυτότητα ή το δίπλωμά μας. Από τα τέλη του μήνα θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε το Gov.gr Wallet. Η αποθήκευσή τους στο κινητό μας θα γίνεται με παρόμοιο τρόπο όπως πέρυσι με το Covid Free Gr Wallet και σε περίπτωση απώλειας θα υπάρχουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την άμεση ακύρωση των ψηφιακών αντιγράφων.

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες το «Μίτος» βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα. Είναι το Μητρώο Διαδικασιών η απάντηση στη γραφειοκρατία;

Ξεκινήσαμε την πιλοτική λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών πριν από δέκα ημέρες, αποτυπώνοντας περίπου 1.500 υπηρεσίες και έχοντας ακόμα 3.000 σε στάδιο επεξεργασίας. Το «Μίτος» θα λειτουργήσει με δύο τρόπους: αρχικά θα δείχνει στον πολίτη όλα τα βήματα για κάθε συναλλαγή του με το κράτος, ώστε να ξέρει από πριν πού πρέπει να απευθυνθεί, τι δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσει, πόσο χρόνο θα χρειαστεί. Και επιπλέον, θα αποτελέσει τον χάρτη πάνω στον οποίο θα μπορούμε να σχεδιάσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικές και άμεσες στρατηγικές απλούστευσης των διαδικασιών. Ξέροντας όλα τα βήματα, θα μπορούμε να εντοπίσουμε και να μετρήσουμε τις περιπτώσεις αχρείαστης γραφειοκρατίας, παρεμβαίνοντας με τον βέλτιστο τρόπο.

Αυτές τις ημέρες συζητείται στη Βουλή το σχέδιο νόμου που έχετε καταθέσει για την τεχνητή νοημοσύνη. Τι θέλετε να πετύχετε με αυτό;

Το σχέδιο νόμου που συζητάμε αυτές τις μέρες στη Βουλή αφορά στις λεγόμενες «αναδυόμενες τεχνολογίες», δηλαδή όλα όσα εντάσσουμε στον όρο 4η Βιομηχανική Επανάσταση: τεχνητή νοημοσύνη, drones, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, blockchain. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται μακρινά, όμως είναι ήδη εδώ, μέσα από εφαρμογές που κερδίζουν έδαφος στην καθημερινότητά μας και, άρα, είναι αναγκαίο να ενταχθούν σε ένα νομοθετικό, ρυθμιστικό και στρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα τις αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που αφορά ένα μέλλον πολύ πιο κοντινό από όσο πιστεύουμε. Εμείς θέλουμε να προβάλουμε αυτό το μέλλον στο «τώρα», να φέρουμε το αύριο στο σήμερα, δημιουργώντας ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο η Ελλάδα θα μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των αναδυόμενων τεχνολογιών με ασφάλεια.

Πόσο εύκολο είναι να σχεδιάζει κανείς το μέλλον εν μέσω προεκλογικών σεναρίων;

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφής, κύριε Καλύβα: οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, διότι είναι εθνικά επιβεβλημένο να πορευτούμε στο επόμενο κρίσιμο διάστημα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας. Μέσα σε μια τριετία έχουμε ολοκληρώσει πάνω από το 90% του προγράμματός μας αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα σειρά από αναδυόμενες εξωγενείς κρίσεις. Έχουμε ακόμα μπροστά το 1/4 της θητείας μας και όπως λένε «το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι». Εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι το πεπρωμένο της Ελλάδας είναι να σχεδιάζει το μέλλον, γι’ αυτό και προσεγγίζουμε πεδία όπως οι αναδυόμενες τεχνολογίες ως ευκαιρία για να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Και μια ερώτηση με τοπικό χαρακτήρα: μπορεί η Δυτική Ελλάδα να συμβαδίσει με το κεντρικό κράτος όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό; Πώς υποστηρίζει τις τοπικές κοινωνίες το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης;

Η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιφέρεια με στρατηγική γεωγραφική θέση, εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και μεγάλες δυνατότητες. Σε όλα αυτά ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά. Καθώς η ψηφιακή πολιτική είναι μια οριζόντια πολιτική, θέλουμε η πρόοδος του κεντρικού κράτους να επεκταθεί και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Για τον λόγο αυτό υλοποιούμε μαζί με τον Υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο τις «Έξυπνες Πόλεις».

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, όλοι οι Δήμοι της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εκείνα τα ψηφιακά έργα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες τους. Η Πάτρα που περιλαμβανόταν στο πρώτο στάδιο του έργου πρόκειται να λάβει 6 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και οι υπόλοιποι Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα λάβουν πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Με αυτά τα χρήματα θα αναπτύξουν νέες εφαρμογές και λειτουργίες που θα αναβαθμίσουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές των επιχειρήσεων της περιοχής.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement