Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα:Έρχεται έκρηξη τιμών στα καυσόξυλα-Οι πρώτες ενδείξεις για αυξήσεις τουλάχιστον 30% ανά κυβικό μέτρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των καυσόξυλων προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που θα υπάρξει μετά την εκτόξευση των τιμολογίων στο φυσικό αέριο, στο ρεύμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πώλησης και της επεξεργασίας ξύλου, κάνουν λόγο για μια «απελπιστική κατάσταση», προειδοποιώντας τους ενδιαφερόμενους για σημαντικές προσαυξήσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών, οποιοδήποτε μέσο θέρμανσης τροφοδοτείται από καυσόξυλα, δεν θα αποτελεί πλέον εναλλακτική, καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση ανά κυβικό, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά, εξετάζεται και η χρέωση των μεταφορικών, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.
«Φέτος, είναι από τις λίγες χρονιές που δεν γνωρίζουμε σε τι επίπεδα θα κυμανθούν οι τιμές πώλησης των καυσόξυλων ανά κυβικό, καθώς μέρα με τη μέρα οι έμποροι διαφοροποιούν τις τιμές τους. Τελική τιμή ευελπιστούμε ότι θα έχουμε αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά σίγουρα θα υπάρξει αύξηση συγκριτικά με πέρυσι», αναφέρουν.
Την ίδια στιγμή, όπως είπε, έμποροι έχουν τραβήξει «χειρόφρενο» στις εξαγωγές καυσόξυλων στην Ελλάδα, καθώς περιμένουν να αυξηθούν οι τιμές για να πουλήσουν ακριβότερα τα εμπορεύματά τους.
Πέρυσι τέτοιο καιρό, επιχειρήσεις είχαν προμηθευτεί ήδη την τριπλάσια ποσότητα ξύλου, την οποία άρχισαν να επεξεργάζονται με σκοπό να γίνει διαθέσιμη στο κοινό, ενώ αυτή τη χρονιά, λόγω των ανατιμήσεων, υπάρχει μικρότερη διαθεσιμότητα.
«Δεν έχουμε αγοράσει ακόμα μεγάλες ποσότητες ξύλου όπως έναν χρόνο πριν. Αν συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές, πολύ φοβάμαι ότι θα κρατήσω μόνο την ήδη υπάρχουσα ποσότητα και δεν θα προμηθευτώ άλλη. Δεν γίνεται να περιμένουμε να χειμωνιάσει για να πουλήσουμε, καθώς τα λειτουργικά έξοδα είναι πάρα πολλά», αναφέρουν οι ίδιοι.
Σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας και των συνεχόμενων αυξήσεων στις τιμές, εκτιμούν ότι το κυβικό στα χύμα καυσόξυλα φέτος μπορεί να αγγίξει σχεδόν τα 130€!
Δηλαδή, έχουμε μια αύξηση της τάξεως 30% πάνω από ό,τι πέρσι (2021 – 100€/κυβικό, 2020 – 95€/κυβικό).
Μέχρι στιγμής, σε ορισμένες επιχειρήσεις της Πάτρας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στη «Γ» Πατρινοί, η τιμή ανά κυβικό έχει φτάσει ακόμη και στα 170 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 120 ευρώ.

Επιπλέον χρέωση των μεταφορικών
Μάλιστα, παρά τις αυξήσεις επί των κυβικών, δεν αποκλείεται τα έξοδα μεταφοράς των καυσόξυλων στην περιοχή του αγοραστή να επιβαρύνουν τον ίδιο και δεν θα καλύπτονται από την εταιρεία-πωλητή όπως γινόταν παλιότερα.
Παράλληλα, όπως ανέφερε, ένα άλλο ιδιαίτερο φαινόμενο που παρατηρείται φέτος κατά την μεταφορά των καυσόξυλων, είναι ότι οι εργάτες που τα μεταφέρουν αρνούνται να τα κουβαλήσουν στο σημείο επιλογής του πελάτη και επιμένουν να τα αφήνουν στο κατώφλι της εκάστοτε οικίας.
Αντίθετα, άλλες επιχειρήσεις που τροφοδοτούν τους πολίτες με καυσόξυλα, αν δεν χρεώνουν μεταφορικά, βάζουν ελάχιστο όριο στα κυβικά παραγγελίας ανάλογα με το πόσο απέχει η περιοχή του πελάτη από το σημείο εκφόρτωσης.

Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσόξυλων

Δύο πράγματα που χρειάζεται να διευκρινιστούν είναι:
α) η τιμή πώλησης καυσόξυλων ορίζεται με το κυβικό μέτρο. Όχι τον τόνο. Όσοι επιμένουν στους τόνους, κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ.
β) ένα κυβικό μέτρο σκληρού ξύλου έχει θερμογόνο δύναμη περίπου 200 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης.
Πόσο είναι το ένα κυβικό μέτρο; Εξαρτάται από το είδος του ξύλου. Δηλαδή, αν είναι ελιά, οξιά, δρυς, πεύκη ή ανάμεικτα. Επίσης, εξαρτάται από το αν τα ξύλα είναι στοιβαγμένα ή πρόχειρα βαλμένα σε ένα πλαίσιο, που μπορεί να οριστεί κοντά στα 900 κιλά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι:
-το 2013 το κυβικό μέτρο κόστιζε έως 62 ευρώ,
-το 2015 η τιμή πήγε έως τα 80 ευρώ,
-το 2020 ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 ευρώ,
-το 2021 πωλείτο από 100 έως 120 ευρώ και φέτος είναι ήδη από 140-170 ευρώ.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Άνοιξη στο Χελμό-Αισιόδοξη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την έναρξη της επένδυσης των 18,5 εκατ. ευρώ στο Χιονοδρομικό

Δυσπιστία και αιχμές για καθυστερήσεις, με «ψαλίδι» στις αρχικές προδιαγραφές του έργου στα Καλάβρυτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Αισιόδοξος ότι το τέλος της φετινής χειμερινής σεζόν θα είναι η αφετηρία μιας νέας εποχής για τα Καλάβρυτα και το Χελμό, με την έναρξη της επένδυσης των 18,25 εκατ. ευρώ δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, εκτίμηση την οποία επίσης διατηρεί και η Δημοτική αρχή των Καλαβρύτων με το Δ.Σ. της ΑΕ-ΟΤΑ Χιονοδρομικό κέντρο.

Το έργο για την Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού διαθέτει ήδη, εδώ και ένα τρίμηνο, ανάδοχο την εταιρεία Υιοί Ν. Νουλίκα Ο.Ε. και αυτή την περίοδο πραγματοποιείται ο έλεγχος νομιμότητας προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση.
Το έργο το οποίο έχει ενταχθεί εδώ και μια 5ετία περίπου στις Δημόσιες Επενδύσεις έχει περάσει από αρκετές περιπέτειες μέχρι ότου αποκτήσει τον τελικό ανάδοχο με επαναληπτικές δημοπρασίες και νομικές ενστάσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Φίλιας, στην πορεία για την ωρίμανση του διαγωνισμού και την επιλογή αναδόχου, εμφανίστηκαν προβλήματα και γραφειοκρατικού χαρακτήρα αλλά και σε σχέση με τον ανταγωνισμό μεταξύ των λίγων εταιρειών με εμπειρία σε έργα βουνού στην Ελλάδα.
«Χρειάστηκε το έργο να περάσει τελικά ως προμήθεια. Λύθηκαν οι απορίες από το Ελεγκτικό, ξεπεράστηκε με ειδική νομοθετική ρύθμιση το πρόβλημα της χρηματοδότησης μιας Α.Ε., έστω και αν αυτή ανήκει σε ΟΤΑ. Σήμερα, τουλάχιστον όσον αφορά το κύριο σκέλος της επένδυσης, τους νέους αναβατήρες και τα κτιριακά, δεν υπάρχει άλλος σκόπελος και ο ορίζοντας είναι καθαρός. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας και η σύμβαση θα ενεργοποιηθεί προκειμένου οι εργασίες να ξεκινήσουν μετά τη λήξη της χειμερινής σεζόν και της περιόδου λειτουργίας του» αναφέρει ο κ.Φίλιας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της επένδυσης, ο νέος αναβαθμισμένος εξοπλισμός θα περιλαμβάνει τους δύο νέους αναβαθμισμένους κεντρικούς αναβατήρες του Χιονοδρομικού, «Αχιλλέα» και «Στύγας».

Ο «Αχιλλέας» θα γίνει μία δεκαπλή αποσυμπλεκόμενη καμπίνα για την μεταφορά των επισκεπτών και των χιονοδρόμων, από τη βάση έως και τη μέση του Χιονοδρομικού, ενώ η «Στύγα» θα γίνει μία εξαπλή αποσυμπλεκόμενη καρέκλα για την μεταφορά, από τη μέση ως την κορυφή του. Αυτό σημαίνει ότι τετραπλασιάζεται η μεταφορική ικανότητα των δύο αυτών κεντρικών αναβατήρων, ενώ ο χρόνος μεταφοράς μειώνεται περίπου στο 80%.
Σήμερα η «Στύγα» χρειάζεται 16΄– 17΄ για να ανέβει από τη μέση ως την κορυφή του ενώ μετά τον εκσυγχρονισμό θα χρειάζεται μόλις 5΄.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

Επίσης, αυτή τη στιγμή ο κάθε αναβατήρας μπορεί να εξυπηρετήσει 800 – 1.000 άτομα ανά ώρα, ενώ μετά την αναβάθμιση θα εξυπηρετούνται περισσότερα από 2.000 άτομα από τον καθένα αναβατήρα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι διελεύσεις που θα μπορεί να κάνει κάθε χιονοδρόμος σε μια ώρα.
Το έργο των 18,5 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός νέου Υ/Σ, ο οποίος θα παρέχει ενέργεια για τη λειτουργία όλων των σύγχρονων εγκαταστάσεων, ενώ θα τοποθετηθεί και μία γεννήτρια, ώστε να μην σταματά η λειτουργία σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος.
Παράλληλα θα δημιουργηθεί σαλέ στη μέση του Χιονοδρομικού, το οποίο θα έχει περιμετρικά μπαλκόνια με πανοραμική θέα σε όλο το Κορινθιακό, ενώ θα γίνουν και κάποια άλλα έργα, για την διαμόρφωση των πιστών και την τοποθέτηση χιονοφρακτών, ώστε να μπορεί να συγκρατηθεί το χιόνι.

ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ

Οι εξελίξεις σε επίπεδο γραφειοκρατίας και η παρατεταμένη ανασφάλεια που προκάλεσαν, συνεχίζουν να προκαλούν δυσπιστία στην πόλη, τουλάχιστον σε σχέση με επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα στο Χελμό. Όπως αναφέρει προπονητής και πρώην υπεύθυνος χιονοδρομίας του Κέντρου, Κώστας Κακκαβάς, «το 2018 το Χιονοδρομικό είχε ενταχθεί στο Π.Δ.Ε. για ένα πρόγραμμα 20 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ. «Από το 2019 ξεκινά μια σειρά ενεργειών θέτουν αυτό το μεγάλο έργο σε επισφάλεια, να μην μπορεί καν να εξελιχθεί.

Πλέον έχουμε ένα έργο κατά πολύ μικρότερο από αυτό που είχε εγκριθεί το 2018».
Ο κ. Κακκαβάς δέχεται ότι ο τρόπος υλοποίησης του έργου, με ιδιώτη ανάδοχο, δικαιούχο την ΑΕ-ΟΤΑ «Χιονοδρομικό Κέντρο» και χρηματοδότη – επιβλέποντα την Π.Δ.Ε. ήταν εξ αρχής αρκετά ιδιαίτερος. «Το 2019 μια νέα Περιφερειακή αρχή (σ.σ. του κ. Φαρμάκη) το εκκίνησε με τα προβλήματα που βρήκε, όμως από εκεί και πέρα περνάμε στο κομμάτι της δημοπράτησης. Εδώ ξεκινούν οι μεγάλες ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής. Όταν παρέλαβε υπήρχαν έτοιμες μελέτες για τους αναβατήρες. Η Περιφέρεια επέλεξε να διαμορφώσει νέες δικές της μελέτες, πράγμα που ‘έφαγε’ χρόνο. Κρίσιμο χρόνο. Τελικά διαμόρφωσε νέες προδιαγραφές που διαφοροποιούνται σημαντικά από αυτές που είχε παραδώσει η επιχείρηση. Έτσι, σήμερα, μειώνεται το αντικείμενο του έργου και στενεύει ο κύκλος εκείνων των εταιρειών που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό» υποστηρίζει.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ξεπαγώνουν» πλειστηριασμοί-To πρώτο ακίνητο οφειλέτη από τη Δυτική Ελλάδα στην νέα λίστα της ΑΔΑΕ ενώ αναμένεται και η απόφαση για τα funds

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων οφειλετών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις «τρέχει» και πάλι η ΑΑΔΕ από την επόμενη Τετάρτη 8/2/2023 ενώ αναμένεται και η απόφαση του Αρείου Πάγου (Ολομέλεια) μέσω της οποίας είναι πιθανό να ανοίξει νέα μακρά λίστα πλειστηριασμών ακινήτων από «κόκκινα δάνεια».

Έχει ήδη αναρτηθεί μάλιστα μια μακρά ηλεκτρονική λίστα για πλειστηριασμούς από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο. Μέσα στον κατάλογο βρίσκονται οικόπεδα, διαμερίσματα και εργοστάσια έως 2,65 εκατ. ευρώ ενώ, με βάση πληροφορίες, η όλη επιχείρηση εκποιήσεων δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών για χρέη προς το δημόσιο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ των πλειστηριασμών που ήδη ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται διώροφη οικία 148,50 τμ. σε οικόπεδο 616,96 τμ., με αποθήκη 25,62 τμ στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Η τιμή 1ης προσφοράς είναι 56.000 ευρώ και η μέρα διεξαγωγής η 28η Ιουνίου 2023.
Πάνω από 3.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τραπεζών είχαν παγώσει τον περασμένο Μάρτιο (2022) λόγω της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία και της έκρηξης της ακρίβειας.

Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Όπως είναι ήδη γνωστό, αναμένεται μέσα στον Μάρτιο φέτος (2023) και η οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου όσον αφορά τη νομιμότητα διεξαγωγής πλειστηριασμών ακινήτων, από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αντί των τραπεζών.
Στο μεταξύ με την απόφαση 812/2022 του Αρείου Πάγου, από το περασμένο φθινόπωρο (2022) οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (DoValue, Intrum, Cepal κ.ά.) δεν νομιμοποιούνται να ασκούν δικαστικές ενέργειες και να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για απαιτήσεις που έχουν τιτλοποιηθεί σε funds (με βάση τον παλαιότερο νόμο 3156/2003, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται μόνον με τον νόμο του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στην Ολομέλεια στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η εισήγηση από τον Εισαγγελέα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ήταν θετική για τα funds.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με γκλίτσα στην Αρχαία Ολυμπία

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στην Αρχαία Ολυμπία βρέθηκε ο Τζορτζ Τσούνης το περασμένο Σάββατο, όπου περιηγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, κρατώντας μάλιστα μία… γκλίτσα, που χρησιμοποιούσε ως περιπατητικό μπαστούνι. Χαμογελαστός και φιλικός με όλους, ο Ελληνοαμερικάνος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όχι μόνο απόλαυσε τη ξενάγησή του, αλλά μίλησε και με όλο τον κόσμο, δείχνοντας το… ελληνικό τσαγανό του! (H φωτογραφία είναι από το ilialive.gr).

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα