Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η στρατηγική της πρώτης κάλπης

Published

on

 

 

Όλα δείχνουν ότι, πλην απροόπτου, οι εκλογές θα «κληρώσουν» μέσα στον Απρίλιο. Κάτι τέτοιο άλλωστε, δεν εξυπηρετεί μόνο τις… ημερολογιακές ανάγκες της χώρας, αλλά (όπως φαίνεται) και μια σειρά άλλων παραμέτρων που έχουν σχέση με την εθνική οικονομία, τις διεθνείς εξελίξεις ή ακόμα και την εθνική ασφάλεια.

Άλλωστε, ακόμα και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται το ενδεχόμενο να πάει τις εκλογές λίγο αργότερα, το περιβάλλον… αδημονίας και ουσιαστικής ακυβερνησίας στη χώρα θα είναι τέτοιο που μάλλον του επιβάλλει πλέον να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές πριν το Πάσχα. Εκτός και αν ο ίδιος γνωρίζει κάτι άλλο που δεν το γνωρίζουμε εμείς…

Εν πάση περιπτώσει, είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά, οι εκλογές έρχονται. Και τα κομματικά επιτελεία έχουν μπει σε φουλ ρυθμούς. Οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών ανά τη χώρα θα ενταθούν, οι υποψήφιοι των ψηφοδελτίων θα αρχίσουν να ανακοινώνονται, η πολιτική και ιδεολογική ατζέντα κάθε κόμματος θα βρίσκεται στο προσκήνιο.

Και εκείνο που ήδη αποτυπώνεται στην στρατηγική των δύο κομμάτων που θα διεκδικήσουν την πρωτιά στις εκλογές της απλής αναλογικής, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η προσπάθεια που κάνουν για να ελκύσουν ψηφοφόρους στην κάλπη της απλής αναλογικής. Και για τους δύο, έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην έχουν απώλειες και διαρροές, επειδή οι ψηφοφόροι θα πιστέψουν πως όλα θα κριθούν στις δεύτερες εκλογές. Για τους δύο «μονομάχους», όλα θα κριθούν στις πρώτες εκλογές. Η ΝΔ θα διεκδικήσει ένα ποσοστό που θα της διασφαλίσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει τη δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ, ειδικά αφού ο Α. Τσίπρας έχει πει ότι δεν θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μία «κυβέρνηση ηττημένων».  Κατά συνέπεια, αναμένεται μεγάλη πόλωση μεταξύ των δύο κομμάτων και αυτή η ατμόσφαιρα αναμφίβολα θα παρασύρει και τα άλλα κόμματα, ενδεχομένως και να τα συμπιέσει. Γεγονός που δεν είναι και πολύ ευοίωνο, κυρίως για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν δείχνει να έχει βρει ακόμα τον δρόμο της «επιστροφής».

Γενικότερα, Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις κάλπες, εκείνο που φαίνεται είναι ότι σε αυτές τις εκλογές, οι ψηφοφόροι θα κληθούν κυρίως να αποτιμήσουν δύο κυβερνητικές θητείες. Αυτή που τελειώνει της ΝΔ και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Νέα πολιτικά ζητούμενα και δεδομένα, δεν φαίνονται στον ορίζοντα…

Ροή ειδήσεων

Advertisement