Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Στην αφετηρία της προεκλογικής μάχης

Published

on

 

 

Ένα από τα ζητούμενα της σύσκεψης που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο Μαξίμου ήταν το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αρκεστεί μόνο στη «συνέχεια» και στη «συνέπεια», ούτε θα παραθέσει μόνο όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Θα παρουσιάσει και το σχέδιο για την επόμενη 4ετία, το σχέδιο για την «Ελλάδα του 2030» όπως έχει ήδη πει πολλές φορές. Επίσης, ο Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ διεκδικεί αυτοδυναμία, είτε στις πρώτες, είτε στις δεύτερες κάλπες. Και άρα, μάλλον δεν συντρέχουν ικανές συνθήκες κυβερνήσεων συνεργασίας.

Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η ΝΔ μοιάζει να διαμορφώνει μία αρκετά ξεκάθαρη εικόνα στους ψηφοφόρους, που εφόσον τη ψηφίσουν, ξέρουν τι πρέπει να περιμένουν.

Ισχύουν το ίδιο, άραγε, για τα άλλα κόμματα και ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί τον έτερο ισχυρό πόλο του πολιτικού μας συστήματος; Η άποψή μας είναι πως η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ακόμα αρκετά θολή, αν και ως αντιπολίτευση, είχε τον χρόνο να ξεδιαλύνει πολύ καλύτερα το ιδεολογικό του στίγμα, να διαμορφώσει ένα καλό προεκλογικό πρόγραμμα και να διατυπώσει έγκαιρα τις δικές του προτεραιότητες και «κόκκινες γραμμές». Αυτό, ωστόσο, δεν έγινε στον βαθμό που έπρεπε. Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εξελίξει και να ανοίξει το κόμμα έμεινε ανολοκλήρωτη, λόγω και των εσωτερικών αντιθέσεων. Και ένα σύνολο παροχών, όπως αυτό που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ, δεν μπορούν να αποκαλεστούν πλήρες πρόγραμμα. Επίσης, το σφυροκόπημα στην κυβέρνηση και τα αιτήματα για «δημοκρατία» και «αναδιανομή του πλούτου», πέρα από το ότι είναι γενικά, σε πολλούς δεν σημαίνουν τίποτα παραπάνω από απλά συνθήματα που μάλιστα, απηχούν διλήμματα του παρελθόντος. Αν και είναι βέβαιο πως ο Τσίπρας θα κάνει έξυπνες και σημαντικές κινήσεις τακτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα δεν δείχνει να έχει το σύνολο που θα τον καθιστούσε έναν ισχυρό διεκδικητή της εξουσίας. Βέβαια, το τελευταίο τρίμηνο είναι πολύ σημαντικό για όλους. Άλλωστε, πολλές φορές, οι εκλογές εξαρτώνται από μία κίνηση ή ένα… λάθος.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement