Connect with us

Ελλάδα

Αντίβαρο στη μέγγενη χρεών – πλειστηριασμών-Μόνο κατόπιν αιτιολογίας θα μπορούν πλέον οι τράπεζες να απορρίπτουν τις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού

Published

on

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό (4738/2020) στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον στην προσπάθεια της κυβέρνησης αλλά και των εποπτικών αρχών (ΤτΕ- Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο με αποπληρωμή οφειλών σε 240 – 420 δόσεις για επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για παλαιά χρέη. Την ίδια ώρα πάντως αυξάνονται οι προειδοποιήσεις ότι, στον ορίζοντα μιας νέας ύφεσης μέσα στο 2023, εμφανίζεται και η απειλή για μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων», μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων.

Ένα μήνα μετά την τελευταία αναθεώρηση του εξωδικαστικού, η ΤτΕ με τις συστημικές Τράπεζες, προετοίμασαν και παρουσίασαν το νέο καθηκοντολόγιο που καθιστά υποχρεωτική πλέον τη γνωστοποίησης συγκεκριμένης αιτιολογίας που αφορά στην απόρριψη πρότασης απόρριψης ρυθμίσεων του εξωδικαστικού για τις επιχειρήσεις.
Πρώτη και βασικότερη αιτία απόρριψης θα είναι η επαρκής οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, μέσα και από την περιουσία του, για την αλλά και εξόφληση οφειλών που θα είναι πλέον «κουρεμένες» με βάση τον αλγόριθμο της ρύθμισης.
Αυτή η αιτιολογία δεν θα αρκεί όμως καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να προσδιορίζουν αδυναμία όλων των ενεχομένων (συνοφειλετών ή/και εγγυητών) του επιχειρηματικού δανείου ή να προσδιορίζουν επαρκώς το γεγονός ότι μια προσφυγή στον εξωδικαστικό εστιάζει για να γίνει ρύθμιση και κούρεμα οφειλών μόνο για φορείς του δημοσίου (ΕΦΚΑ-ΑΑΔΕ).
Δεν θα μπορεί να απορρίπτοται προτάσεις ρύθμισης οι οποίες αποτελούν πραγματικά τη λεγόμενη «δευτερη ευκαιρία» καθώς στην αιτιολογία μπαίνει μόνο η αθέτηση εκ μέρους του οφειλέτη και παλαιότερων ρυθμίσεων δανείων αλλα και η ύπαρξη ιστορικού κακής συναλλακτικής συμπεριφοράς εκ μέρους του.
Λόγος απόρριψης είναι και η σκοπιμότητα εκ μέρους του οφειλέτη (υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό λιγότερους ή και ίσους με 90 ημέρες μήνες πριν από επικείμενο πλειστηριασμό ή άλλη ρύθμιση οφειλών προς τρίτους, πιστωτές, που μπλοκάρουν τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί μελλοντικές ρυθμίσεις, έχοντας δεσμεύσει ήδη περιουσιακά του στοιχεία.
Οι λόγοι μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης θα αναρτώνται δημόσια, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού ενώ η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος του ιδιωτικού χρέους.

Στην «μέγγενη» των δανείων
Στο μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (ΠΑΣΚ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ) ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας ως «ασύλληπτη» την αδιαφορία που δείχνει απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις που πυροδοτεί η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις τράπεζες.
«Αυξάνεται το κόστος δανεισμού γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος. Περιορίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μπούμε σε ύφεση. Επιβαρύνονται υπέρμετρα οι δανειολήπτες που θα κληθούν να πληρώνουν αυξημένες δόσεις και δημιουργείται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων και, όλα αυτά, ενώ αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει τόσο ο πτωχευτικός νόμος όσο και ο εξωδικαστικός μηχανισμός» τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement