Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Τσίμπησε» ο οβελίας-Στα 13,5 ευρώ/κιλό στην αγορά της Πάτρας, διστακτικοί καταναλωτές… αλληθωρίζουν προς το Καλάθι του Νοικοκυριού

Published

on

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Υποτονική παραμένει ακόμη η κίνηση όσον αφορά την ζήτηση οβελία για το Πάσχα με τους καταναλωτές να είναι διστακτικοί, αναμένοντας το… λογαριασμό συνολικά για το τραπέζι του Πάσχα καθώς οι μεγάλες αυξήσεις στα τρόφιμα αλλά και τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας επιβαρύνουν το λογαριασμό της φετινής εξόδου αλλά και για το τραπέζι της Ανάστασης.

Με βάση τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας, ο οβελίας έκανε πρώτα την εμφάνισή του στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» και μετά στα Κρεοπωλεία της πόλης.

Η «εισβολή» στο Καλάθι, σε τιμές 9,99 ευρώ/κιλό το αρνί και 10,99 το κατσίκι (ελληνικό) καλλιέργησε προσδοκίες ότι ο οβελίας θα κυμανθεί χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι στα Κρεοπωλεία (κάτω από τα 12-13 ευρώ για το αρνί και 13-14 για το κατσίκι) αλλά και σε σχέση με την τρέχουσα τιμή (11-12 ευρώ/κιλό το αρνί).

Τελικά κάτω από την πίεση των παραγωγών-κτηνοτρόφων που προσπαθούν να καλύψουν το πρόβλημα με τις ανατιμήσεις σε ζωοτροφές και καύσιμα-ενέργεια, ο οβελίας «τσίμπησε» από χθες προς τα 12,5-13,5 ευρώ/κιλό, πάνω από την τρέχουσα τιμή, κοντά στα περσινά επίπεδα.
Διαφορά… ποιότητας

Σύμφωνα με τους κρεοπώλες της Πάτρας, είναι αδύνατο να συγκρατηθούν οι τιμές προς το πεδίο του Καλαθιού καθώς το ενεργειακό επηρεάζει το κόστος ενώ οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση από τον πόλεμο στην Ουκρανία και μετά με τις μειώσεις στις εισαγωγές και τις ανατιμήσεις σε γεωργικά εφόδια και ζωοτροφές.

Υποστηρίζουν επίσης ότι, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας ο καταναλωτής θα στραφεί όπως κάθε χρόνο στο τοπικό κρεοπωλείο λόγω επάρκειας προσφοράς, πολλών επιλογών και της εγγύησης ποιότητας.

Χορός της ακρίβειας

Παρά την αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων και του κόστους μεταφορών, ο «χορός της ακρίβειας» συνεχίζεται στην λιανική αγορά και τα Σ/Μ περιορίζοντας τους προσδοκώμενους τζίρους για το φετινό Πάσχα, γενικότερα, τόσο στα τρόφιμα όσο και το εμπόριο.
Γαλακτοκομικά και αυγά (αύξηση 23,1%), κρέατα (αύξηση 19,8%) και ψωμί – δημητριακά (αύξηση 15,6%) «έσυραν το χορό» και τον περασμένο μήνα Μάρτιο αυξάνοντας τον τιμάριθμο στο 4,6% σε σχέση με τον μήνα Φεβρουάριο (2023).

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο αποκλιμακώθηκε, από 6,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με το δείκτη τιμών των τροφίμων όμως να παραμένει σε υψηλό επίπεδο, στο 14,3% (από 14,8% τον Φεβρουάριο).

Η πτώση του πληθωρισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των τιμών ενέργειας και ειδικότερα στην τιμή του ρεύματος μειώθηκε 25,8% σε ετήσια βάση ενώ η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε 9,2%.

Η αγορά περιμένει κόσμο σήμερα….
Πολύ μεγάλες ήταν τον περασμένο μήνα και οι αυξήσεις και στα είδη ένδυσης – υπόδησης (14,4%), στα φαρμακευτικά προϊόντα (13,9%) και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (17,8%).
«Φωτιά» πήραν και οι τιμές των μεταφορών. Κατά 32,2% ακριβότερα είναι τα ταξίδια με αεροπλάνο ενώ κατά 32,9% τα ταξί και ακριβότερα κατά 12,8% τα ακτοπλοϊκά επιβαρύνοντας τη μετάβαση των εκδρομέων του Πάσχα στα νησιά.
Σύμφωνα με τους εμπόρους της Πάτρας πάντως, από σήμερα Μεγάλη Τρίτη αλλά και αύριο Μεγάλη Τετάρτη η αγορά αναμένεται να κατακλυστεί από καταναλωτές καθώς πιστώνεται το δώρο Πάσχα, ενώ στο δρόμο βγαίνουν για να «ξορκίσουν» την κατήφεια και την ακρίβεια… βαφτιστήρια με νονούς!

Ροή ειδήσεων

Advertisement