Connect with us

Ελλάδα

Standard and Poor’s: Με σήμα για αναβάθμιση και πρωτογενές πλεόνασμα ξεκινά η προεκλογική περίοδος

Published

on

Το νέο «μοντέλο» παραγωγής πλεονασμάτων που εγκαινιάστηκε το 2022, με ανάπτυξη και στήριξη της αγοράς και της κοινωνίας αντί για σκληρή λιτότητα, «λανσάρει» πλέον η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια.

Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις από Eurostat και Standard and Poor’s, η προεκλογική περίοδος στη χώρα ξεκινά έχοντας «μηδενίσει το κοντέρ» των πρωτογενών ελλειμμάτων, εξέλιξη που καθιστά εύκολα εφικτό πλέον, τόσο τον στόχο-δέσμευση για συνεχή πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα από το 2023 και μετά, όσο και εκείνον για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στη χρονιά.

Η μείωση-σοκ του δημοσίου χρέους το 2022 κατά 35% του ΑΕΠ και η επίτευξη-έκπληξη πρωτογενούς πλεονάσματος ένα έτος νωρίτερα από το αναμενόμενο, ωθούν τους Οίκους αξιολόγησης σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Θυμίζουν όμως εντός και εκτός συνόρων, το πόσο σημαντικό είναι να αναδειχθεί σταθερή κυβέρνηση και να στηριχθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μετά τις εκλογές.

Ζητούμενο τώρα…. η συνέχεια!

Από τις εξελίξεις αυτές εξαρτά και η S&P την τελική αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα: τονίζει ότι αναμένεται περαιτέρω βελτίωση τα επόμενα χρόνια, εφόσον η δημοσιονομική πειθαρχία διατηρηθεί μέχρι το 2026. Και αναφέρεται ρητά ότι η αναβάθμιση πιθανότατα θα συνδεθεί με το αν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει το ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δίνοντας ώθηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση και τα νέα δημοσιονομικά στοιχεία και όσα έγιναν χθες γνωστά:

· η κυβέρνηση βάζει στόχο να σπάσει το «στερεότυπο» ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα συνεπάγονται μόνο «θυσίες», μειώσεις μισθών και συντάξεων, ύφεση και υπανάπτυξη. Προτάσσει σαν «συνταγή» επιτυχίας, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ήδη γεγονός, με μείωση σε 50 φόρους, με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που –χωρίς σκληρή λιτότητα- οδήγησαν σε πρωτοφανή Ανάπτυξη, που εκμηδενίζει ελλείμματα και χρέη, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement