Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Σε ποιόν «ανήκει» ο Ανδρέας;

Published

on

Αναφερθήκαμε χθες στην επιζήμια για όλους, προεκλογική προσπάθεια αλιείας ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ με το ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων και της υποσχόμενης κατάργησης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Θα αναφερθούμε σήμερα σε «καυγάδες άνευ λόγου και αξίας», καθώς τα κόμματα (και οι πολιτικοί αρχηγοί δεν παύουν ποτέ να μας εκπλήσσουν). Μιλάμε βέβαια για τον καυγά μεταξύ Ανδρουλάκη και Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Είναι προφανές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ηγείται σήμερα του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και είναι εξίσου προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στις πρότερες και παλαιότερες μορφές του, ήταν ένα κόμμα που αντιπολιτεύτηκε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και που «αλώθηκε» από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ως κόμμα εξουσίας, πολλές φορές άντλησε ψήφους από την «δεξαμενή» της ανανεωτικής αριστεράς. Από την άλλη πλευρά όμως, άλλες εποχές, άλλες ισορροπίες, άλλα ζητούμενα εκείνα… Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως πολιτική προσωπικότητα, ανήκει στην ιστορία και καταγράφεται ως μία από τις πιο μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, πέρα και πάνω από κόμματα. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας έχει δίκιο επίσης όταν λέει πως σήμερα, ένα σημαντικό κομμάτι στελεχών αλλά και ψηφοφόρων του «παλιού» ΠΑΣΟΚ έχει περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν τούτων, είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο ότι ο Τσίπρας, από την αρχή σχεδόν της πολιτικής του πρωτοκαθεδρίας στον χώρο της κεντροαριστεράς, επιχειρεί να «ξεπατικώσει» τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μέχρι και το «Συμβόλαιο Αλλαγής» που ονόμασε το κυβερνητικό του πρόγραμμα, έρχεται από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και το αντίστοιχο «Συμβόλαιο με τον λαό» του Ανδρέα Παπανδρέου. Επίσης, είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει σε μία «δεξαμενή» ψηφοφόρων που αμφιταλαντεύονται μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία από την πλευρά του προσπαθεί να «μπετονάρει» ο Ανδρουλάκης.

Όμως, ο δημόσιος «καυγάς» για την… «ιδιοκτησία του Ανδρέα», μάλλον κάνει κακό και στα δύο κόμματα. Οι πολίτες έχουν κρίση και μνήμη. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ξέρουν και καταλαβαίνουν τι πρέσβευε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και οι μικρότεροι σε ηλικία, έρχονται αντιμέτωποι με κάτι που δεν ξέρουν και δεν τους ενδιαφέρει.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα: Ο Ανδρέας Παπανδρέου έμεινε στην ιστορία γιατί δεν αντέγραψε κανέναν και στην εποχή του, διαμόρφωσε ένα ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα φέρνοντας στην πολιτική νέα δεδομένα. Όσοι επιχειρούν σήμερα να αντιγράψουν τον Ανδρέα και να εμφανιστούν ως «διάδοχοί» του, σε όποιον χώρο και να ανήκουν, απλά… δεν κάνουν την διαφορά. Οι «αντιγραφές», όσο καλές και να είναι, ποτέ δεν φτάνουν τα «πρωτότυπα».

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement