Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Η καρότσα της ντροπής- Της Παρασκευής (Βιβής) Λουκοπούλου

Published

on

 

Ζήσαμε την απόλυτη εξαθλίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του ευτελισμού της ανθρώπινης ζωής. Ζήσαμε την καρότσα της ντροπής, όπως εύστοχα χρησιμοποιήθηκε ως τίτλος σε τηλεοπτική εκπομπή, στη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν τα αίτια και οι συνέπειες των δύο τραγικών περιστατικών που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία πριν από μερικές ημέρες. Τρεις συνάνθρωποί μας, μία γυναίκα που κυοφορούσε και μία ακόμη ηλικιωμένη, έχασαν τη ζωή τους, γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τους μεταφέρει στο Νοσοκομείο.

Σαν γιατρός του ΕΣΥ, με μεγάλη μου λύπη ομολογώ πως η έλλειψη ασθενοφόρων δεν μου προκάλεσε έκπληξη. Κι αυτό γιατί δυστυχώς, ζω καθημερινά τις τραγικές αυτές ελλείψεις, τις οποίες και προσωπικά έχω επισημάνει και αναδείξει πολλές φορές, όχι μόνο με την ιδιότητα της ιατρού, αλλά και του μέλους του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Όλοι οι υγειονομικοί εργάζονται σκληρά με αυταπάρνηση και πολλές φορές με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον συνάνθρωπό μας. Κι αντί να έχουμε στη διάθεσή μας τον αναγκαίο εξοπλισμό και τα μέσα για να ζώσουμε ζωές, έχουμε γίνει «επαίτες» ακόμη και για αυτονόητα. Πώς μπορούν να προσφέρουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ όταν εργάζονται σε εξαντλητικά ωράρια ή παραμένουν «καθηλωμένοι» γιατί δεν υπάρχουν ασθενοφόρα; Πώς να λειτουργήσουν σωστά οι δημόσιες δομές υγείας, όταν δεν υπάρχει προσωπικό; Το ΕΣΥ καταρρέει μέρα με την ημέρα και η Πολιτεία έχει επιλέξει το ρόλο του θεατή. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε τη δυνατότητα να στελεχώσει τα νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό, να ενισχύσει τον στόλο του ΕΚΑΒ με σύγχρονα ασθενοφόρα και μόνιμους διασώστες στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως αντ’ αυτού μετέτρεψε την ευκαιρία σε… δικαιολογία «κουκουλώνοντας» τις τραγικές ελλείψεις. Γιατί αν καταφέραμε να μείνουμε όρθιοι το οφείλουμε στο «αποδεκατισμένο» υγειονομικό προσωπικό και στο φιλότιμό του. Πόσο όμως θα στηρίζεται το ΕΣΥ στο φιλότιμο των εργαζομένων του; Γιατί η αξιοπρέπεια δεν είναι έννομο αγαθό μόνο των ασθενών, αλλά και των υγειονομικών.

Η υγεία και η προστασία της ζωής του κάθε ανθρώπου είναι πολύτιμη κι αυτήν οφείλουμε να προασπιζόμαστε, διασφαλίζοντας το δικαίωμα της διακομιδής του από το ΕΚΑΒ, της άμεσης εξυπηρέτησής από τις δημόσιες δομές υγείας και της αξιοπρεπούς νοσηλείας του σε θαλάμους κι όχι σε ράντζα και διαδρόμους.

Κύριοι, όσες ΕΔΕ και να διατάξετε δεν θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους οι άνθρωποι που χάνονται εξαιτίας της αδιαφορίας και της ολιγωρίας. Γι’ αυτό έστω και αυτή την ύστατη ώρα, αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες, λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ.

 

(*)Η Παρασκευή (Βιβή) Λουκοπούλου είναι γιατρός- παθολόγος στο ΓΝ Πατρών «Αγ. Ανδρέας», υποψήφια βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ

Ροή ειδήσεων

Advertisement