Connect with us

Οικονομία

Αυξάνονται από 4,5 έως 5,5% οι μισθοί των εργαζομένων σε εστίαση και τουρισμό

Published

on

Για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στα πάσης φύσεως τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα όλης της χώρας επεκτάθηκε και ισχύει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπογράφηκε στις 12 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται από 4,5 έως 5,5% ο μισθός από τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, η Σύμβαση προβλέπει μισθούς ανώτερους από των εθνικό κατώτατο μισθό (από 815 έως 1.017 ευρώ μικτά), με αύξηση από 4,5 έως 5,5% από τον Ιούνιο σε σχέση με του μισθούς της προηγούμενης ΣΣΕ. Ενώ από τον Ιούνιο του 2024 θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση 5% στους διαμορφωμένους βασικούς μισθούς, ενώ ορίζονται μια σειρά ποσοστιαίων επιδομάτων όπως γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, ενδεχόμενης ανθυγιεινής εργασίας κλπ.

Όπως και η προηγούμενη αντίστοιχη συλλογική σύμβαση, έτσι και η νέα ΣΣΕ που επεκτάθηκε άμεσα καθιερώνει το πενθήμερο σύστημα εργασίας και σημειώνεται ότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που απασχοληθούν οι εργαζόμενοι πάνω από πέντε ημέρες την εβδομάδα θα πληρωθούν μία επιπλέον ημέρα για κάθε ημέρα εργασίας, με προσαύξηση 75% στην περίπτωση που αυτή είναι Κυριακή ή αργία.

Ειδικότητες

Περίπτωση Ι

Το προσωπικό εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, ταβερνών, μπαρ, νυκτερινών κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων τροφοδοσίας γευμάτων (catering), οβελιστηρίων, ψητοπωλείων και κάθε καταστήματος, στο οποίο λειτουργεί αμιγές τμήμα εστιατορίου.

Περίπτωση ΙΙ

Το προσωπικό των καφενείων, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρίων, λεσχών, κυλικείων, εντευκτηρίων, καφεζαχαροπλαστείων, καφεζυθοζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, φαστ φουντ, ντισκοτέκ, καφωδείων, μπουάτ, μπυραριών και καφετεριών, παμπς (Pubs), πιάνο μπαρ, καταστημάτων χορτοφαγίας, και ποικίλων εδεσμάτων και κάθε εν γένει καταστήματος, στο οποίο λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου, και λοιπών μικτών ή συναφών τοιούτων, ανεξαρτήτως της αδείας λειτουργίας τους.

Αναλυτικά:

Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων των περιπτώσεων Ι και ΙΙ αυξάνονται από την 1η Ιουνίου 2023 και διαμορφώνονται ως εξής:

Κεφάλαιο Α’: Καταστήματα περίπτωσης Ι

Κεφάλαιο Β’: Καταστήματα περιπτώσεως ΙΙ

Η ΣΣΕ καλύπτει τα εστιατόρια, τα καφέ καθώς και τους διανομείς που συνδέονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τα ανωτέρω καταστήματα, συνολικά δηλαδή αφορά -με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών που παρουσιάζουν μάλιστα αυξητική τάση- περί τους 430.000 εργαζομένους.

Κεφάλαιο Γ’: Διανομείς των καταστημάτων και των δύο περιπτώσεων Ι και ΙΙ

Οι βασικοί μισθοί των πλήρως απασχολούμενων διανομέων των υπαγόμενψων στην παρούσα καταστημάτων ορίζονται σε 822,00 ευρώ.

  • Οι έγγαμοι διανομείς δικαιούνται επίσης επίδομα γάμου 10% επί του βασικού μισθού και επίδομα τριετιών 10% επί του βασικού μισθού και μέχρι συμπληρώσεων τριών τριετιών.

Επίσης, καταβάλλεται επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού.

Η διάρκεια της Σύμβασης είναι διετής και ισχύει αναδρομικά από την 1η Μαρτίου 2023 για τα μέλη των οργανώσεων που την υπέγραψαν, ενώ για τους υπόλοιπους από την ημέρα δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης στο ΦΕΚ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement