Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στα ύψη το Υγραέριο Κίνησης-Στα πρατήρια στην Πάτρα τον Ιούνιο πωλείται το ακριβότερο LPG σε όλη τη Στερεά Ελλάδα!

Published

on

Στις εμπορικές πρακτικές των εταιρειών πετρελαιοειδών, την περιορισμένη χρήση ως καυσίμου στην Πάτρα αλλά και το γεγονός όχι η Αχαΐα είναι… μακριά από τα βόρεια σύνορα της χώρας -όπου σπεύδουν οι οδηγοί να βγουν εκτός για να γεμίσουν με φθηνό καύσιμο- φαίνεται να οφείλεται το γεγονός ότι από τις αρχές του μήνα στο νομό διατίθεται το ακριβότερο Υγραέριο Κίνησης σε όλη σχεδόν τη Στερεά Ελλάδα!

Η σύγκριση των τιμών προχθές Δευτέρα 19 Ιουνίου, με βάση το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι ενδεικτική: Στην Καλαμάτα το LPG πωλείται μέχρι και 0,838 ευρώ/ λίτρο. Στην Ηλεία η τιμή είναι 0,807 ευρώ/λίτρο, στην Πάτρα όμως προχθες η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 0,87 ευρώ/ λίτρο ενώ σε κάποια πρατήρια πλησιάζει το 1 ευρώ, τιμή που υπάρχει μόνο στις Κυκλάδες (0,919 ευρώ/λίτρο).

Σύμφωνα με το τελευταίο δημοσιευμένο εβδομαδιαίο δελτίο από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων στις αρχές του μήνα (9/6/2023) η μέση εβδομαδιαία τιμή στο υγραέριο κίνησης στη χώρα ήταν 0,833 λίτρο. Πολύ πάνω από το μέσο όρο η Αχαΐα με 0,922 ευρώ/λίτρο, πιο πάνω βέβαια εκείνη την περίοδο η γειτονική Αιτ/νια με LPG στα 0,956 ευρώ/λίτρο.

Όλη η Στερεά Ελλάδα, ακόμη και η απομακρυσμένη Ροδόπη, έχει πιο οικονομική τιμή στο καύσιμο. Τη Δευτέρα που μας πέρασε 12/6/2023 η μέση εβδομαδιαία τιμή στην Αχαΐα ήταν 0,92 ευρώ/λίτρο ενώ η μέση τιμή στη χώρα ήταν 0,831 ευρώ/λίτρο.

Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στην Αχαΐα η τιμή ήταν 0,923 ευρώ/λίτρο, ψηλά επίσης σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και ενώ η μέση τιμή πανελλαδικά ήταν 0,835 ευρώ/λίτρο.

Προχθές Δευτέρα 19 Ιουνίου η τιμή υποχώρησε στα 0,906 ευρώ/λίτρο. με μέση τιμή πανελλαδικά τα 0,821 ευρώ/λίτρο. Μοναδικός νομός σε όλη τη χώρα με καύσιμο υγρό αέριο πιο ακριβά από την Αχαΐα, ο νομός Έβρου.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όλοι οι γείτονες της χώρας έχουν αρκετά χαμηλότερη τιμή ανά λίτρο στο Υγραέριο Κίνησης, με φθηνότερη την Τουρκία (0,60 ευρώ). Ακολουθούν η Βουλγαρία με 0,7 ευρώ/λίτρο, η Β. Μακεδονία με 0,7 ευρώ/λίτρο και η Αλβανία με 0,75 ευρώ/λίτρο. Η διαφορά στην τιμή του λίτρου δεν είναι μικρή, και αρκετοί βορειοελλαδίτες περνούν τα σύνορα για να φουλάρουν τα ντεπόζιτα με το μικρότερο δυνατό κόστος, πιέζοντας τις εγχώριες εταιρείες πετρελαιοειδών να ακολουθούν άλλη πρακτική με τις τιμές στη Βόρειο Ελλάδα.

Η μέση τιμή για το υγραέριο κίνησης σήμερα κυμαίνεται σε 0,831 ευρώ έναντι 1,116 ευρώ που ανέρχονταν το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Δηλαδή η μέση τιμή του υγραερίου σημείωσε πτώση 25%.

Ροή ειδήσεων

Advertisement