Connect with us

Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στη Ρωσία – Σταματά την επέλαση ο Πριγκόζιν – Τι αντάλλαγμα ζητά από Πούτιν

Published

on

Λήξη συναγερμού φαίνεται πως σήμανε στη Ρωσία, με τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που αναπαρήχθησαν για αποκλιμάκωση στη Ρωσία μετά την «ανταρσία» που ξεκίνησε η Wagner

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους μαχητές του, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τη Μόσχα, να επιστρέψουν στις βάσεις τους ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία.

Nωρίτερα, το γραφείο του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν συμφώνησε σε αποκλιμάκωση της κατάστασης, με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας να μετατρέπεται σε «Από Μηχανής Θεό».

Ζωντανά όλες τις εξελίξεις από τη Ρωσία

Πούτιν σε Λουκασένκο: «Σε ευχαριστώ»

Το γραφείο Τύπου του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Λουκασένκο για τη διαπραγμάτευση με τον επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος συμφώνησε να αποσύρει τους μισθοφόρους του.

«Σήμερα στις 9 το βράδυ, οι πρόεδροι μίλησαν ξανά στο τηλέφωνο. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο λεπτομερώς για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεών του με τις αρχές της Βάγκνερ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ο Πρόεδρος της Ρωσίας ευχαρίστησε τον Λευκορώσο συνάδελφό του για το έργο που έκανε».

Το Κρεμλίνο δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

21:45 Τι σημαίνει η συμφωνία αποκλιμάκωσης για τον Πριγκόζιν

Σύμφωνα με τον Μάικλ Ο’ Χάνλον, ειδικό στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, η συμφωνία του Πριγκόζιν να κάνει πίσω «έχει νόημα» επειδή η κατάσταση στη Ρωσία είχε γίνει «εξαιρετικά επικίνδυνη» όσον αφορά τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

«Η ιδέα ότι ο Πριγκόζιν θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να προκαλέσει μια ευρεία μαζική εξέγερση εναντίον του Πούτιν αποτελεί πραγματικά ένα παραμύθι» εξηγεί ο O’Hanlon στο BBC.

Ωστόσο, σχολιάζει πως πρόκειται για μια «άκρως κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή» στη Ρωσία.

Αρκετά ερωτήματα παραμένουν επίσης ανοιχτά, όπως το τι είδους όροι προσφέρθηκαν στον Πριγκόζιν και ποιες προοπτικές υπάρχουν για το μέλλον του, εξηγεί ο ίδιος.

21:44 Δύο συνομιλίες Πούτιν – Λουκασένκο

Πούτιν και Λουκασένκο πραγματοποίησαν και δεύτερη συνομιλία σήμερα το απόγευμα, με τον Λουκασένκο να ενημερώνει τον πρόεδρο της Ρωσίας για την έκβαση των συνομιλιών με τον Πριγκόζιν.

21:41 Ποιος είναι ο αφανής πλην πανίσχυρος συνιδρυτής της Wagner;

Ο πρώην αξιωματικός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Ντμίτρι Ούτκιν, ο συνιδρυτής του Ομίλου Wagner έχει αναδειχθεί ως βασικό πρόσωπο ενώ η σχέση του με τον Πριγκόζιν έχουν τραβήξει την προσοχή ειδικά μετά την ανταρσία του τελευταίου.

21:28 Αποχωρούν και από το Ροστόφ οι μαχητές της Wagner

Το κρατικό ρωσικό δίκτυο RT αναφέρει ότι οι μαχητές της Wagner αποχωρούν και από το Ροστόφ και μάλιστα σε βίντεο που μετέδωσε φαίνονται οι μισθοφόροι σε παράταξη έτοιμοι να αποχωρήσουν από την πόλη.

 

21:25 Χάρτης με την πορεία της Wanger

Στον παρακάτω χάρτη που δημοσιεύει το Sky News φαίνεται η πορεία που θα ακολουθούσε η Wanger από το Ροστόφ ως τη Μόσχα. Εν τέλει η πορεία διακόπηκε περίπου 200 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα. 

21:21 «Θύμα του υπέρμετρου εγωισμού του ο Πριγκόζιν – Θα χάσει»

Ο Marat Gabidullin, ο οποίος αποχώρησε από την Wagner το 2019, εξηγεί στη γαλλική Libération πώς, γι’ αυτόν, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι θύμα του εγωισμού του, αλλά πώς, παραδόξως, το πραξικόπημά του θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αφορμή για το Κρεμλίνο να τερματίσει την εισβολή του στην Ουκρανία.

Όντας μισθοφόρος της Wagner μεταξύ 2015 και 2019, ο Marat Gabidullin, που μίλησε στη γαλλική εφημερίδα Liberation μετά το ξέσπασμα της ανταρσίας, ήταν ο πρώτος που μίλησε ανοιχτά για τις μάχες που διεξήγαγε ο στρατός του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του οποίου ήταν και γραμματέας, όταν αυτός επιχειρούσε με τη μεγαλύτερη δυνατή μυστικότητα στο Ντονμπάς, στο συριακό μέτωπο και στην Αφρική.

21:17 Λευκορωσία: Ο πρόεδρος Λουκασένκο δηλώνει ότι διαπραγματεύτηκε με τον Πριγκόζιν

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν τον τερματισμό της προώθησης στρατευμάτων της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ και την αποφυγή οποιασδήποτε νέας κλιμάκωσης, σύμφωνα με το κανάλι Telegram.

«Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει τις κινήσεις των ενόπλων ανδρών της εταιρίας Βάγκνερ και μέτρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων» μετέδωσε το κανάλι Telegram της λευκορωσικής προεδρίας, Poul Pervogo.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, η διαμεσολάβηση έγινε σε συνεννόηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και διήρκεσε όλη την ημέρα. Ο πρόεδρος Λουκασένκο ενεργώντας με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πούτιν, μίλησε στον αρχηγό της Wagner, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Αυτό που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι είναι απολύτως (…) αποδεκτό για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές του Wagner» πρόσθεσε το Telegram.

21:11 Αναμένονται μεγάλες αλλαγές στο ρωσικό στράτευμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αυτό ήταν ένα από τα ανταλλάγματα που ζήτησε για να σταματήσει η Wagner.

 

21:02 Ζελένσκι σε Πούτιν: Απόλυτο χάος στη Ρωσία, αποσύρετε τα στρατεύματά σας από την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στη Ρωσία μετά το κάλεσμα Πριγκόζιν σε εξέγερση, αποκάλυψε το απόλυτο χάος που επικρατεί στη χώρα.

«Σήμερα, ο πλανήτης μπορεί να δει ότι οι ηγέτες της Ρωσίας δεν ελέγχουν τίποτα. Απολύτως τίποτα. [Επικρατεί] μόνο το απόλυτο χάος [και η] απουσία οποιασδήποτε προβλεψιμότητας», ανέφερε στο βραδινό του διάγγελμα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί δεν θα παραμένουν σιωπηλοί και αδρανείς και πως «η ασφάλεια του ανατολικού τμήματος της Ευρώπης εξαρτάται πλήρως από την άμυνά μας».

Απευθυνόμενος μάλιστα στον Πούτιν και μιλώντας του στα ρωσικά, ο Ζελένσκι είπε το εξής: «Οσο περισσότερο παραμένουν τα στρατεύματά σου σε ουκρανικό έδαφος, τόσο μεγαλύτερη καταστροφή θα προκαλέσουν στη Ρωσία».

20:54 Η δήλωση του Πριγκόζιν

«Ήθελαν να διαλύσουν την Wagner. Κάναμε από τις 23 Ιουνίου την πορεία δικαιοσύνης. Σε μία μέρα φτάσαμε 200 χλμ. από τη Μόσχα. Σ’ αυτό το διάστημα δεν χύσαμε ούτε μία σταγόνα αίμα των μαχητών μας. Τώρα όμως έφτασε η ώρα που μπορεί να χυθεί αίμα. Συνειδητοποιώντας ότι αίμα θα χυθεί σε μία από τις δύο πλευρές παίρνουμε την αντίπαλη κατεύθυνση προς το πεδίο σύμφωνα με το σχέδιο» είπε, μεταξύ άλλων ο Πριγκόζιν.

20:44 Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσική Ομοσπονδία το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για να βοηθήσει τους Έλληνες πολίτες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement