Connect with us

Ελλάδα

Ο τιμάριθμός πέφτει… ζήτω η ακρίβεια

Σε διψήφιο ποσοστό οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τον Ιούνιο, η κυβέρνηση σπεύδει α παρατείνει την ισχύ για το «Καλάθι του Νοικοκυριοπύ» και να επεκτείνει το «Market Pass»

Published

on

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παρουσίασε νέα σημαντική μείωση για το μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat (από 6,1% τον Μάιο, στο 5,5%) εντούτοις οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να τρέχουν με διψήφιο ρυθμό αύξησης εδώ και 13 μήνες, προκαλώντας αν μη τι άλλο έντονο προβληματισμό στους πολίτες που έχουν να αντιμετωπίσουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

Ειδικότερα για την Ελλάδα ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,7% τον Ιούνιο από 4,1% τον Μάιο, και είναι ο 4ος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη (μαζί με την Ιταλία). Πιο χαμηλό πληθωρισμό έχουν το Λουξεμβούργο (1%) το Βέλγιο (1,6%) και η Ισπανία (1,6%). «Πρωταθλήτρια» είναι η Σλοβακία με 11,3% και ακολουθεί η Εσθονία με 9% και η Κροατία 8,3%.
Στην Ευρωζώνη, τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν τον Ιούνιο οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (11,7% έναντι 12,5% τον Μάιο), ενώ ακολούθησαν οι αυξήσεις στις τιμές των μη ενεργειακών προϊόντων (5,5% έναντι 5,8%), των υπηρεσιών (5,4% έναντι 5%). Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 5,6%, περισσότερο απ’ ότι είχαν μειωθεί τον Μάιο (1,8%). Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων, αλκοόλ, καπνού και της ενέργειας αυξήθηκε, ωστόσο, στο 5,4% από 5,3%.
Μένει το «Καλάθι»
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η κυβέρνηση ήδη ανακοίνωση ότι έως το τέλος του χρόνου θα επεκταθεί το μέτρο του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.
Σημειώνεται πως την παράταση του μέτρου είχε προαναγγείλει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κατά την τελετή παραλαβή – παράδοσης, μετά την ορκωμοσία του.
Η παράταση του Market Pass είναι ένα από τα πρώτα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Η παράταση θα είναι 6μηνη ενώ αναμένεται να μπουν και νέοι δικαιούχοι.
Έρχεται «Market Pass»
Σε λίγες ημέρες, αυτή τη Δευτέρα 3/7/2023 πληρώνεται το τελευταίο Market Pass. Τα ποσά που θα καταβληθούν είναι 22 ευρώ σε ένα μονομελές νοικοκυριό, 32 ευρώ σε ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα και μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο, 42 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο τέκνα και ζευγάρι με ένα τέκνο, 52 ευρώ σε ένα ζευγάρι με δύο τέκνα, 62 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τρία τέκνα και 72 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τέσσερα τέκνα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι το Market Pass να πάρει μια τρίμηνη παράταση, ωστόσο εξετάζεται και το σενάριο της εξάμηνης (Αύγουστο έως και Δεκέμβριο 2023).

Νέα επιδότηση στο ρεύμα
Επιδοτήσεις και για τις καταναλώσεις Ιουλίου στα επίπεδα του Ιουνίου, δηλαδή 1,5 λεπτό/κιλοβατώρα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το ύψος της επιδότησης λαμβάνει υπόψη το τιμολόγιο της ΔΕΗ το οποίο κυμαίνεται τον Ιούλιο στα 15 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες (το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα) και στα 16,7 λεπτά/κιλοβατώρα για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις.
Μετά και τις επιδοτήσεις, η τιμή της κιλοβατώρας στο τιμολόγιου του μεγαλύτερου παρόχου της αγοράς διαμορφώνεται στα 14 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 15,2 λεπτά για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 ευρώ/MWh και απορροφά το σύνολο του αυξημένου κόστους. Επιπλέον, για τους αγρότες η ενίσχυση ανέρχεται στα 15€/MWh. Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 24 εκατ. ευρώ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement