Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Η προβληματική λειτουργία των λαϊκών στο κέντρο της πόλης

Published

on

Συχνά, χωρίς να έχω κάποια αρμοδιότητα, έχω ασχοληθεί με την λειτουργία των λαϊκών αγορών στην Πάτρα.

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως οι Δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης που διοικεί την πόλη τα τελευταία εννιά χρόνια, δεν έχουν κάνει έστω ένα μικρό βήμα εκσυγχρονισμού αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως ακριβώς τις παρέλαβαν.

Αναφέρομαι ιδιαίτερα στις λαϊκές που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης.

Προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο κυκλοφοριακό, ακυρώνοντας βασικούς δρόμους κυκλοφορίας, προκαλούν προβλήματα σοβαρά στους κατοίκους και στα καταστήματα που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές.

Και το κυριότερο είναι σημαντικές εστίες ρύπανσης επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων.

Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, αλλά και της χώρας μας, οι λαϊκές γίνονται σε χώρους που δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, όπως πεζόδρομοι, πλατείες, λιμενικές ζώνες αλλά και σε στεγασμένους χώρους σε ελεγχόμενες συνθήκες προστασίας της υγείας και καθαριότητας.

Αφορμή για το κείμενό μου αυτό στάθηκε, μια επίσκεψη που έκανα το περασμένο Σάββατο στο φαρμακείο που βρίσκεται Αλ.Υψηλάντου και Κολοκοτρώνη. Μπροστά του ακριβώς σε μεγάλη έκταση αραδιασμένοι πάγκοι με κάθε λογής ψάρια. Γύρω τους γεμάτος ο δρόμος με ψαρόζουμα και λοιπά…… τα οποία έφταναν μέχρι και μέσα στο φαρμακείο, προς μεγάλη απογοήτευση και προβληματισμό πελατών και επιχειρηματιών.

Προβληματίστηκα και διάβασα το άρθρο 31 του νόμου 4497/2017 που ορίζει τον κανονισμό λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Στην παράγραφο γ, αναφέρεται πως:

«Η υποχρέωση των πωλητών να τηρούν καθαρό το χώρο που χρησιμοποιούν και να διευκολύνουν την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου στο έργο της. Η καθαριότητα του χώρου συνίσταται στην άμεση και συνεχή συλλογή των απορριμμάτων. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την απομάκρυνση των κάθε είδους απορριμμάτων ευπαθών και αναλλοίωτων ειδών και ιδίως του νερού από το λιώσιμο του πάγου, που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των αλιευμάτων. Ο καθαρισμός των ψαριών επιτρέπεται, μόνο εφόσον οι πωλητές πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού 852/2004 και λαμβάνουν κάθε μέτρο για την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Τα απόνερα και τα υπολείμματα από τον καθαρισμό των αλιευμάτων, συλλέγονται σε ειδικά δοχεία, απομακρύνονται από τη λαϊκή αγορά με ευθύνη και μέριμνα του πωλητή και στη συνέχεια διαχειρίζονται ως απόβλητα ανάλογα με το χαρακτήρα τους. Σε καμία περίπτωση δεν διοχετεύονται στα δίκτυα των ομβρίων υδάτων»

Ο κανονισμός λοιπόν δεν τηρείται σε καμία περίπτωση και δεν αναφέρομαι στα υπόλοιπα που γράφει ο κανονισμός για να μην πλατειάσω.

Όμως που είναι οι κάδοι απορριμμάτων, όπως γίνεται αλλού, ώστε οι παραγωγοί-πωλητές να ρίχνουν τα κοτσάνια και λοιπά απορρίμματα και όχι στους δρόμους….

Άραγε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, έχει επισκεφτεί τις λαϊκές ώστε να διαπιστώσει αν τηρείται ο κανονισμός η θα πάει την τελευταία εβδομάδα των εκλογών να μοιράσει ψηφοδέλτια;;;

Άραγε υπάρχει Διεύθυνση Υγιεινής να ελέγχει αυτές τις συνθήκες;;;

H λαϊκή του κέντρου έπρεπε να γίνεται στην λιμενική ζώνη, χωρίς προβλήματα, σε ελεγχόμενους χώρους και συνθήκες υγιεινής η φοβόμαστε μήπως υποβαθμιστεί το «θαλάσσιο μέτωπο…»

Και αντίστοιχα πρέπει να βρεθούν χώροι τέτοιοι για τις άλλες λαϊκές….Υπάρχουν.

 

Θανάσης Κούστας

Ενεργός πολίτης Πατρών που δεν θα είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement