Connect with us

Συνεργασίες

6 τρόποι που τα ταξίδια είναι η καλύτερη εκπαίδευση

Published

on

 

Τα ταξίδια, είτε κοντινά όπως το ραφήνα μύκονος είτε μακρινά, όπως το Αθήνα Αυστραλία, αποτελούν ίσως το πιο ευχάριστο μέσο δια βίου εκπαίδευσης. Πολλές φορές ακούγοντας για εκπαίδευση το πρώτο πράγμα, που έρχεται στο μυαλό μας είναι οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που αποκτούμε. Ίσως γιατί έτσι μαθαίνουμε από το σχολείο. 

Όποια όμως κι αν είναι η αιτία υπάρχουν άλλες ποιότητες, που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα ενός ατόμου. Όταν κανείς αναπτύσσει αυτές τις οριζόντιες δεξιότητες, αντιλαμβάνεται πλέον τον κόσμο με διαφορετική οπτική. Μια διαφωτιστική οπτική, που βελτιώνει τη ζωή του ίδιου και των γύρω του. Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους τα ταξίδια είναι ένας πρώτης τάξης δάσκαλος.

  • Μαθαίνουμε περισσότερα για τον εαυτό μας

Αυτό ίσως είναι και ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των ταξιδιών. Μαθαίνει κανείς πως λειτουργεί σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Αποκτούμε την ιδιότητα του φωτογράφου, του παραμυθά, του νομάδα, του κοσμοκατακτητή, του παράτολμου περιηγητή. Ταξιδεύοντας εκπαιδεύεται κανείς στο να ζει, όχι να υπάρχει. Υπό την έννοια αυτή αισθάνεται κανείς ευγνώμων. Ευγνώμων για την ευκαιρία που είχε να κάνει ένα ταξίδι, να διευρύνει τους ορίζοντές του, να δημιουργήσει αναμνήσεις και να έχει ιστορίες, που μπορεί να διηγηθεί σε αγαπημένους του κατά την επιστροφή.

  • Ραφήνα Τήνος: Ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τους ανθρώπους

Μέσα από την κυριολεκτική περιήγηση έρχεται και η πνευματική αναζήτηση. Αυτό ίσως επιδιώκουν και όσοι κάνουν το ταξίδι ραφήνα τήνος. Η δε αυτή ανάγκη για ενδοσκόπηση δεν έχει πάντα θρησκευτικό έρεισμα, αλλά ξεκινά από την ανάγκη για καλύτερη κατανόηση του συνανθρώπου. Πράγματι υπάρχουν άνθρωποι σε όλον τον κόσμο και αν θέλει κάποιος να κάνει νέες γνωριμίες, μπορεί να ξεκινήσει από τη γειτονιά του. Ιδίως μάλιστα αν ζει σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο. Παρόλα αυτά είναι η συναναστροφή ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες, που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τους ανθρώπους. 

Είτε είναι η ιδιοσυγκρασία των συνοδοιπόρων σας είτε των ντόπιων της περιοχής που επισκέπτεστε, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι ζωής, έθιμα και πολιτιστική κληρονομιά, στην οποία μπορείτε να εντρυφήσετε. Θα σκεφτεί κανείς πράγματα, που δεν είχε σκεφτεί ποτέ ξανά και θα κατανοήσει πώς η δική του κουλτούρα διαφέρει από άλλες. Υπάρχει αδιαμφισβήτητα ένας πλούτος γνώσης σε αυτό. Γνώση που είναι μετουσιωτική. Μην ξεχνάμε άλλωστε τη ρήση του Αγίου Αυγουστίνου «Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο. Όσοι δεν ταξιδεύουν έχουν διαβάσει μόλις μία σελίδα του».

  • Καλλιεργούμε το πνεύμα μας

Και υπό την έννοια της καλλιέργειας των εγκυκλοπαιδικών γνώσεων όμως, πάλι τα ταξίδια υπερτερούν έναντι των θρανίων. Να διασχίζει κανείς το Κολοσσαίο, να στέκεται στην Ακρόπολη, να επισκέπτεται κανείς το ζοφερό μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αυστρία είναι εμπειρίες που κανένα μάθημα ιστορίας μπορεί να εμφυσήσει επαρκώς. Κατανοεί κάποιος πως δημιουργήθηκαν τα έθνη, από που ερχόμαστε και που πορευόμαστε.

  • Ραφήνα Πάρος: Διευρύνετε την γευστική σας παλέτα

Αν για κάτι αξίζει να κάνει κάποιος το ταξίδι ραφήνα πάρος, αυτό είναι σίγουρα η γαστρονομία. Πέραν των φημισμένων ντόπιων προϊόντων, όπως το τοματίνι, η φάβα, το κρασί, στο νησί συγκεντρώνονται σεφ διεθνούς φήμης. Στα εστιατόρια λοιπόν της Σαντορίνης θα βρει κανείς εξαιρετικές γαστρονομικές λιχουδιές, που ξυπνούν τους γευστικούς κάλυκες. 

Όμοια συμβαίνει βέβαια και με άλλες κουζίνες. Το Ιταλικό στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο ωραίο, όταν βρίσκεται κανείς στην Ιταλία. Το να τρώει κανείς ένα μακαρόν σε ένα μικρό, χαριτωμένο, γαλλικό καφέ έχοντας συζητήσεις Γάλλων για ηχητικό υπόβαθρο είναι μοναδική εμπειρία. Το ίδιο και να γεύεται κανείς τα περιβόητα πρέτζελ και την τοπική μπύρα, κατά την επίσκεψη μιας Βαυαρικής μπυραρίας. 

Γενικότερα οι γαστρονομικές εμπειρίες αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι των ταξιδιών και αλλάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζει κανείς το φαγητό και την τοπική κουζίνα. Επιπρόσθετα βρίσκει κανείς και δοκιμάζει πιάτα, που δεν περίμενε ότι μπορεί να γεύονταν ποτέ. Έτσι όταν θα επιστρέψει ο ταξιδιώτης στη βάση του η λίστα με τα ψώνια θα είναι εμπλουτισμένη. Τα πιάτα που θα ετοιμάσει θα έχουν ένα μέρος της γευστικής εμπειρίας, που αποκόμισε από το ταξίδι του.

  • Ραφήνα Άνδρος: Γνωριμία με τις ιδιαιτερότητες ενός τόπου

Η γνωριμία με την τοπική κουζίνα συνιστά παράθυρο στις ιδιαιτερότητες ενός τόπου, που διαμόρφωαν την οικονομία του και τη νοοτροπία των κατοίκων. Για παράφειγμα στο ταξίδι ραφήνα άνδρος κατανοώντας ποια είναι τα επικρατέστερα ντόπια προϊόντα και την τοπική κουζίνα, καταλαβαίνει κάποιος τις γεωολογικές ιδιαιτερότητες ενός τόπου, τι είναι αυτό που έστρεψε τους κατοίκους σε έναν συγκεκριμένο κλάδο για τον βιοπορισμό τους, αλλά και απλές καθημερινές συνήθειες ενός τόπου. 

Για παράδειγμα στην Ιταλία οι άνθρωποι πηγαίνουν για περίπατο μετά το γεύμα. Στην Πορτογαλία κάθονται στις γωνιές των δρόμων πίνοντας καφέ και τρώγοντας γλυκίσματα. Στην Αγγλία πάλι μεταξύ πρωινού και μεσημαριανού πίνουν τσάι και τρώνε τα γλυκά scones. Υπάρχουν πολλοί πολιτισμοί και με τον ίδιο τρόπο, που αντιλαμβανόμαστε τις διαφορές, μπορούμε να εντοπίσουμε και τις ομοιότητες. Υπάρχουν περισσότερα κοινά από όσα νομίζουμε. Τα ταξίδια είναι ένας δρόμος να καταλάβουμε τους άλλους. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η συμβουλή του Δαλάι Λάμα, μία φορά τον χρόνο να επισκεπτόμαστε ένα μέρος στο οποίο δεν έχουμε ξαναπάει. 

  • Εξοικείωση με τα βασικά μιας ξένης γλώσσας

Το ταξίδι μας ωθεί να μάθουμε νέες ξένες γλώσσες. Το «ευχαριστώ» και το «γεια σας» είναι απλώς μια αρχή. Από τη μια αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για γνωριμία με μια ξένη γλώσσα ούτως ώστε να αποφασίσει κανείς, ανα όντως θα ήθελε να τη γνωρίσει κάποιος εκτενέστερα. 

Από την άλλη ακόμη κι αν δεν ενδιαφέρεται κανείς να μάθει δεύτερη ή τρίτη ξένη γλώσσα θα αναπτύξει τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες. Αυτό το κατανοεί ιδιαίτερα κάποιος που κάνει το ταξίδι santorini mykonos, όπου συναντά πολλούς ξένους ταξιδιώτες. Μας βοηθά να μειώσουμε την ταχύτητα, να ακούμε περισσότερο και να μιλάμε με τρόπο, ώστε να προσπαθούμε να κάνουμε τους άλλους να μας κατανοήσουν. Άλλωστε η φιλικότητα είναι διεθνής γλώσσα και όποιος ταξιδεύει την ακούει συχνά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement