Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Λυκούργος Σταυρουλόπουλος: «Η καινοτομία βελτιώνει τη ζωή μας»

Ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος µε τον συνδυασμό του Νεκτάριου Φαρμάκη, µιλά στην «Γ» για τους στόχους και τις προτεραιότητές του

Published

on

Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργοπούλου

Είναι άνθρωπος της Περιφέρειας κυριολεκτικά και μεταφορικά. Απόγονος οικογένειας αγωνιστών του `21 από το Σοποτό Καλαβρύτων, με 20ετή εμπειρία στη Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο οικονομολόγος Λυκούργος Σταυρουλόπουλος κατέρχεται για πρώτη φορά ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στο πλευρό του νυν Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρµάκη µε συγκεκριμένο όραμα και προτάσεις για τον τόπο μας.

Υπεύθυνος για τα έργα Καινοτόμας Επιχειρηματικότητας στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, Αιρετό Μέλος της Πανελλήνιας Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Μέλος του Δ.Σ. του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, βραβευμένος για τις δράση του στο Οικοσύστημα Καινοτομίας της περιοχής μας.
Και παράλληλα ενεργός πολίτης και γνωστός στο κοινωνικό στερέωμα, ως μέλος φιλανθρωπικών και φιλοζωικών συλλόγων και ως Αντιπρόεδρος του Ιστορικού Σωματείου «Καρναβαλικό Κομιτάτο».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Γ»: Κύριε Σταυρουλόπουλε, μιλήστε μας για την απόφασή σας να ασχοληθείτε για πρώτη φορά με τoν δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο «δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης», η Περιφέρεια δηλαδή, είναι μια μικρή Κυβέρνηση. Εκτός από ανεξάρτητη δομή, διάρθρωση και οργανόγραμμα, έχει συγκεκριμένο Προϋπολογισμό για να υλοποιεί έργα με αναπτυξιακό πρόσημο και κοινωνικό αποτύπωμα.
Απασχολούμενος σε αυτή τη μικρή Κυβέρνηση για σχεδόν 20 χρόνια, σε διάφορες θέσεις ευθύνης, έχω διαμορφώσει ίδια αντίληψη για τη λειτουργία, τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της. Έτσι αποδέχθηκα την πρόταση του Περιφερειάρχη μας Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος είναι γνώστης των δραστηριοτήτων μου και με τον οποίο έχουμε ούτως ή άλλως μια εξαιρετική συνεργασία και, τολμώ να πω, φιλία.

«Γ»: Tί σας ώθησε να συμπορευτείτε με τον Νεκτάριο Φαρμάκη;

Τέσσερις λόγοι. Πρώτον, συναντίληψη για τα προβλήματα της Περιφέρειάς μας. Δεύτερον, κοινή βούληση για σύνθεση και συνεργασία. Τρίτον η Τεχνοκρατική αντίληψη που μου «καταλόγισε» και τον ευχαριστώ θερμά γι΄αυτό. Τέταρτον –και δεν το λέω από αβροφροσύνη- η πετυχημένη πρώτη του θητεία.

«Γ»: Ήταν πράγματι επιτυχημένη η θητεία της Περιφερειακής Αρχής;

Απόλυτα! Την τετραετία που πέρασε δε ζήσαμε και λίγα. Οικονομική, Υγειονομική, Ενεργειακή Κρίση, μόνο εξωγήινοι δεν μας επιτέθηκαν! Ο Ν. Φαρμάκης ηγήθηκε μιας πολυδιάστατης προσπάθειας να κρατήσει το «καράβι» της Περιφέρειας και το πέτυχε με το παραπάνω. Ξέρετε, με τα ευρωπαϊκά Προγράμματα και τους Κοινοτικούς Πόρους δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανείς. Η υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ, η θέση μας ανάμεσα στις άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, οι συνεργασίες και οι νέοι δρόμοι που άνοιξαν για τον Τόπο μας, έχουν καταστήσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρωταγωνιστή των εξελίξεων σε Εθνικό επίπεδο. Και αν μιλήσουμε με όρους Καινοτομίας, και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το βλέπω κι εγώ ο ίδιος ως πολίτης, δραστηριοποιούμενος επαγγελματικά και στους 3 Νομούς της Περιφέρειας στα Αναπτυξιακά έργα που υλοποιώ.

«Γ»: Αναφερθήκατε στην Καινοτομία. Είναι γνωστό ότι η διαδρομή σας είναι ταυτισμένη με την αναπτυξιακή προσφορά, μέσα από την επιστημονική σας ιδιότητα ως οικονομολόγος της Περιφέρειας σε επιδοτήσεις επιχειρήσεων & αγροτών.

Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω και τα έργα με κοινωνικό αποτύπωμα. Εκτός από την επιχορήγηση επιχειρήσεων (καινοτόμων και μη), με περηφάνια θα πρέπει να αναφέρω ότι έχω συμμετάσχει στην δημιουργία του λεγόμενου «Κοινωνικού Δικτύου» της Περιφέρειας. Μια σειρά από δομές που στηρίζουν τις ασθενέστερες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμΕΑ, ηλικιωμένους, άστεγους κλπ). Ανθρωπισμός & Αλληλεγγύη είναι εξάλλου έννοιες που βρίσκονται στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι΄αυτό έχουμε και το αυτόνομο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για να μπορούμε να στηρίζουμε τέτοιες δράσεις.

«Γ»: Όλα είναι τέλεια λοιπόν στην Περιφέρεια;
Δεν είναι όλα τέλεια, αυτό είναι νομοτέλεια. Υπάρχουν ζητήματα στα οποία μπορούμε και πρέπει να βελτιωθούμε. Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης μας, είχε την ταπεινότητα να ζητήσει «συγγνώμη» για όσα δεν καταφέραμε την προηγούμενη τετραετία. Δεν συνηθίζεται όπως γνωρίζετε αυτό.

«Γ»: Πού εκτιμάτε ότι πρέπει να βελτιωθεί η Περιφέρεια;
Στην επικοινωνία των Προγραμμάτων, των ευκαιριών και των λύσεων που μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της. Να σας πω ένα παράδειγμα: Υπάρχουν αυτή την στιγμή που μιλάμε 6 ανοιχτά Προγράμματα & Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Αγρότες. Ζήτημα αν γνωρίζουν για 1-2 από αυτά. Δεν είναι ευθύνη δική τους, καθώς τρέχουν από το πρωί ως το βράδυ σε ένα τόσο σκληρό επάγγελμα. Είναι δική μας ευθύνη να τους ενημερώνουμε, να τους καταρτίζουμε, να τους καθοδηγούμε.

«Γ» : Ως περιφερειακός σύμβουλος ποιο είναι το όραμά σας για την Αχαΐα;

Το όραμα το δικό μου και του Περιφερειάρχη μας Νεκτάριου Φαρμάκη, είναι να καταστήσουμε την Δυτική Ελλάδα μία δίκαιη, έξυπνη και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Πώς θα γίνει αυτό; Με την υλοποίηση μιας σειράς πλήρως κοστολογημένων και μετρήσιμων στόχων. Ως στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας θα σταθώ σε τρεις Άξονες:
Πρώτον, στήριξη των απομακρυσμένων περιοχών. Υπάρχει μια γενικότερη τάση της Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση και είναι προς το συμφέρον μας να την ακολουθήσουμε, με: βελτίωση των υποδομών (Έργα Β.Α.Α. & Ο.Χ.Ε.), ενίσχυση των επιχειρηματικών ευκαιριών (Προσκλήσεις ΕΣΠΑ), στροφή στην Αγροδιατροφική Καινοτομία (Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης).
Δεύτερον, στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. των Συνηθίζουμε ξέρετε να επικεντρωνόμαστε στην «απορρόφηση πόρων» και τις «επιδοτήσεις», αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την Κοινωνική Συνοχή. Σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλεια και αλληλεγγύη, κατά την προηγούμενη εξαετία διατέθηκαν στην Αχαΐα 13,4 εκ. ευρώ για την ίδρυση και λειτουργία 15 κοινωνικών δομών, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, υπνωτήρια, στέγες υποστηριζόμενης εκπαίδευσης, αλλά και 9 μονάδες ΤΟΜΥ που απέδειξαν την ωφέλεια τους, ιδιαίτερα στην επείγουσα φάση της πανδημίας. Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα.
Τρίτον, να αναζητήσουμε την Ανάπτυξη «που μας πάει». Στόχος μου είναι να αναδείξουμε τους Τομείς της Οικονομίας που ταιριάζουν με το Αναπτυξιακό προφίλ του τόπου μας και που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της Περιφέρειας. Ήδη εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το ζήτημα, επενδύοντας στα πλεονεκτήματά μας, που δεν είναι και λίγα: τη σχέση μας με το Πανεπιστήμιο Πάτρας & τα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής μας, το Επιστημονικό Πάρκο & τους ερευνητικούς φορείς της Περιφέρειας, τις καινοτόμες & δημιουργικές επιχειρήσεις που μας περιτριγυρίζουν, τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3), καθώς και κάποιες άλλες αναπτυξιακές «εκπλήξεις» που ετοιμάζονται μεθοδικά.
Ειλικρινά σας το λέω, μπορούμε να αισιοδοξούμε για την επόμενη μέρα του τόπου μας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement