Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το μεταναστευτικό «καίει» την Ευρώπη

Published

on

 

Μιλώντας για τη Σουηδία, το μυαλό του μέσου Έλληνα πάει σε ένα προηγμένο και ανεπτυγμένο κράτος, μία ανεκτική και πολυπολιτισμική κοινωνία, με καλή κρατική οργάνωση και με θεσμούς που είναι ισχυροί, σε όλα τα επίπεδα.

Όταν αυτή η χώρα λοιπόν, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα ασφάλειας που έχουν δημιουργηθεί από τον πόλεμο συμμοριών, οι οποίες αποτελούνται κατά κύριο λόγο από μετανάστες, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως… δεν πάνε καλά τα πράγματα στην Ευρώπη με το μεταναστευτικό και ότι η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες θα οδηγήσουν τις πολιτικές εξελίξεις, επιφέροντας νέες αναταραχές αλλά και νέα άνοδο των ακραίων δυνάμεων.

Στην Ελλάδα, ζούμε και βιώνουμε επί αρκετά χρόνια το ζήτημα, αν και σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν αλλού, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι μάλλον είμαστε σε σχετικά καλό επίπεδο. Γιατί, πέρα από τη Σουηδία, ρίξτε μια ματιά τι συμβαίνει στη γειτονική μας Ιταλία και στην Λαμπεντούζα. Ρίξτε μια ματιά τι συμβαίνει διαρκώς στη Γαλλία… Ακόμα και τι συμβαίνει μέσα στην γερμανική κοινωνία πλέον, που είναι ίσως η πιο πολυπολιτισμική χώρα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή.

Μέσα σε κάθε κράτος της Ευρώπης θα διαπιστώσετε δύο θλιβερές πραγματικότητες. Η πρώτη είναι το «στοίβαγμα» και η περιθωριοποίηση μεγάλου μέρους των μεταναστών που οδηγεί στη δημιουργία «γκέτο» και παραβατικών ομάδων και η άλλη είναι μία κοινωνία που «βράζει», ακριβώς λόγω αυτών των γκέτο και της παραβατικότητας.

Κανένας δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνος του. Η Ευρώπη, συνολικά, πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα και την στρατηγική της.

Ροή ειδήσεων

Advertisement