Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Βασίλης Μάρκου: «Χρειαζόμαστε φρέσκιες ιδέες και πολιτικές»

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πατρέων με τον συνδυασμό του Βασίλη Αϊβαλή μιλά στην «Γ» για το νέο μοντέλο άσκησης πολιτικής που χρειάζεται ο Δήμος

 

Published

on

 

 

Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργοπούλου

 

«Είναι ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και να αλλάξουμε το μοντέλο του πολιτικού προσωπικού που έχουμε συνηθίσει. Χρειαζόμαστε συμβούλους με υψηλή κατάρτιση και κοινωνική ευαισθησία, ώστε να απομακρυνθούμε από το μοτίβο του «Μαυρογιαλούρου» που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα κοινά».

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Γ» ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πάτρα Σπουδαία κα Πάλι» του Βασίλη Αϊβαλή, δικηγόρος Πατρών, Βασίλης Κων. Μάρκου.

 

Ερ.: Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού και τί θα θέλατε να αλλάξει στην Πάτρα;

Θα ήθελα ο Δήμος μας να λαμβάνει περισσότερο υπόψη τη γνώμη των πολιτών για τα επιμέρους προβλήματα που μας αφορούν, σε μια λογική άσκησης πολιτικής «από τα κάτω».

Δυστυχώς, όμως η δημόσια διαβούλευση δεν βρίσκεται καν στην κουλτούρα μας ακόμα, πόσο μάλλον να έχει εφαρμοστεί στην πράξη. Επομένως, αν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, θα πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Αποφάσισα να προσπαθήσω να ανέβω το βουνό που λέγεται εκλογές για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Να προσφέρω με τις γνώσεις μου και την έγνοια που έχω για την πόλη μας σε επίπεδο διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Είναι ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και να αλλάξουμε το μοντέλο του πολιτικού προσωπικού που έχουμε συνηθίσει. Χρειαζόμαστε συμβούλους με υψηλή κατάρτιση και κοινωνική ευαισθησία, ώστε να απομακρυνθούμε από το μοτίβο του «Μαυρογιαλούρου» που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα κοινά. Όλη μου την επαγγελματική πορεία ως δικηγόρος ασχολούμαι με το καθήκον εξεύρεσης λύσεων σε καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μου. Έχω για παράδειγμα, συγκεκριμένη νομικά πρόταση για την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων με δίκαιο για τους εργαζόμενους και δημοσιονομικά ωφέλιμο για τον Δήμο τρόπο. Σε αυτό συμβάλλει η σημαντική εμπειρία που είχα από την υποστήριξη στο κοινοβουλευτικό έργο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και γιατρού και πατέρα μου Κώστα Μάρκου, όπου ήρθα σε λεπτομερή επαφή με τα προβλήματα του τόπου μας.

 

Ερ.: Γιατί επιλέξατε να συμπορευτείτε με τον Βασίλη Αϊβαλή;

Η παράταξη του Βασίλη Αϊβαλή στην οποία κατεβαίνω υποψήφιος είναι η ανοιχτή, δημοκρατική προοδευτική παράταξη που εκπροσωπεί όλα τα κοινωνικά στρώματα. Εκπροσωπεί όλες τις ηλικίες σε μια νέα πραγματικότητα. Είναι η παράταξη που εκφράζει το κύριο αίτημα των πολιτών: μια ασφαλή πορεία της πόλης μας χωρίς ψέματα, χωρίς διχασμούς, χωρίς πειραματισμούς. Με πολίτες που δεν φυλακίζονται όπως άλλοτε σε ξεπερασμένα ιδεολογικά σύνορα, που χωρίς κομματικές παρωπίδες, χωρίς τείχη ξεπερνούν τις τεχνητές διαφορές που κάποιοι θέλουν να υψώνουν.

 

Ερ.: Ποιές θα είναι οι προτεραιότητές σας εάν εκλεγείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Σήμερα, όσο ποτέ είναι αυξημένη η ευθύνη των Δήμων στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Γι’ αυτό απαιτείται να αντιμετωπιστεί η κοινωνική πολιτική σαν επιστήμη, όπως η πολεοδομία ή η χωροταξία ενός Δήμου. Με ένα διεπιστημονικό πλήρως καταρτισμένο προσωπικό στις κοινωνικές επιστήμες. Με χαρτογράφηση όλων των ιδιαίτερων αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, ώστε οι πόροι να «πιάνουν τόπο» και να μην κατανέμονται οριζόντια εκεί που δεν υπάρχει ανάγκη. Ως ιδρυτικό μέλος και νομικός εκπρόσωπος του Κέντρου για την μείωση των έμφυλων διακρίσεων και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας «Εριφύλη» έχω έρθει σε επαφή με πολλούς φορείς και πάρα πολλά projects που υλοποιούνται με τη συνδρομή άλλων Δήμων σε όλη την Ευρώπη για την υλοποίηση δράσεων με κοινωνικό αντίκτυπο και έχω την τεχνογνωσία να συμβάλλω σε αυτή την κατεύθυνση. Όσο ο Δήμος καθυστερεί στην ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων κάθε περιοχής, από συνδιαμορφωτής παραμένει απλός διαχειριστής των κρατικών και ευρωπαϊκών πόρων.

 

Ερ.: Έχετε δώσει έμφαση σε κοινωνικές δράσεις με το κέντρο Εριφύλη που πρόσφατα εγκαινιάστηκε υποστηρίζοντας δομές υποστήριξης των θυμάτων έμφυλης βίας. Πως ο Δήμος μπορεί να συνδράμει;

Η εκκωφαντική έλλειψη συστηματικών πολιτικών για την ισότητα των φύλων στην Πάτρα είναι αυτή που μας κινητοποίησε τα μέλη του Κέντρου «Εριφύλη» να ιδρύσουμε έναν Οργανισμό σαν αυτόν.

Επίσης, η υποψηφιότητά μου με την παράταξη του Βασίλη Αϊβαλή «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» έχει και αυτή την διάσταση: Να προσφέρω την τεχνογνωσία μου και ο Δήμος να συμπεριλάβει την οπτική του φύλου στις πολιτικές του.

Η έλλειψη τεχνογνωσίας της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την ενσωμάτωση της διάστασης της ισότητας των φύλων λάμπει δια της απουσίας σχετικών δράσεων στη Πάτρα (καμπάνιες ευαισθητοποίησης, ανάπτυξη στρατηγικών, χαρτογράφηση αναγκών, ανάπτυξη δομών και εργαλείων, κοινωνική καινοτομία, εκδηλώσεις, εργαστήρια ενδυνάμωσης κ.α.) που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η Ε.Ε. καθώς η ισότητα ανδρών και γυναικών δεν αρκεί να υπάρχει μόνο στα χαρτιά ή σε μια λεκτική διατύπωση στο Σύνταγμα, χρειάζονται επίμονες προσπάθειες και «φρέσκες» καθημερινές πολιτικές, ώστε άνδρες και γυναίκες να επωφελούνται εξίσου από όλες τις δραστηριότητες της τοπικής διακυβέρνησης, και να μη διαιωνίζεται η ανισότητα.

 

Ερ.: Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους και ιδίως στη νέα γενιά γιατί ζητάτε στήριξη στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου;

Ακούμε πολύ συχνά ότι οι νέοι και οι νέες έχουν απομακρυνθεί από τη συμμετοχή στα κοινά. Δεν συμφωνώ. Απλώς χρειαζόμαστε να αλλάξουμε παράδειγμα εμπλοκής με τα κοινά. Οι νέοι και οι νέες χρειαζόμαστε πλέον χειροπιαστά δεδομένα γιατί η εποχή απαιτεί λύσεις και όχι εύκολα λόγια. Το εύκολο έχει εξαφανιστεί. Στα θεμέλια του κοινωνικού μας γίγνεσθαι οι ιδέες συνεχίζουν να ανθούν και να εξελίσσονται. Είμαστε εδώ. Δώστε μας βήμα. Ακούστε μας.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Βασίλης Αϊβαλής είναι απόφοιτος όχι μόνο της Νομικής Αθηνών αλλά και του Τμήματος Φιλοσοφίας, Πανεπιστημίου Πατρών, με Μεταπτυχιακό στη Βιοηθική από την Ιατρική Σχόλη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ιδρυτικό μέλος του Κέντρου για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των έμφυλων ανισοτήτων «Εριφύλη» και μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης βουλευτών.
Μέσα από τη μαχόμενη δικηγορία, προσεγγίζει κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, όπως με τη σύνταξη μηνυτήριας αναφοράς κατά της «Λίστας Πέτσα» και της χειραγώγησης των ΜΜΕ, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή και τον δικαστικό αγώνα που είχε επιτυχή έκβαση σε πανελλήνια πρώτη κατά της «Ρήτρας Αναπροσαρμογής» στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος. Σε όλη την επαγγελματική του πορεία εργάζεται με συνέπεια για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement