Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Μπροστά, με αγάπη και εμπιστοσύνη στον τόπο μας!»

Published

on

Συνέντευξη στην Μαρία Ορφανού

Ελάχιστα 24ωρα πριν την κάλπη, ο Νεκτάριος Φαρμάκης, δεν παραχωρεί απλώς μία συνέντευξη, αλλά ανοίγει την καρδιά του στη «Γ». Τονίζει ότι μόνο με αγάπη και εμπιστοσύνη μπορεί να πάει μπροστά η Δυτική Ελλάδα, μιλάει για τις χαρές και τις λύπες της πρώτης θητείας του ως Περιφερειάρχης, τη σχέση του με την Πάτρα και την Αχαΐα, φυσικά και για τις περιφερειακές εκλογές, όπου πιστεύει ότι η νίκη του θα είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς, κυρίως όμως της αλήθειας και της ειλικρίνειας που επέδειξε η περιφερειακή του αρχή. «Η Δυτική Ελλάδα έχει ανάγκη από ανθρώπους που μπορούν να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν» λέει…

 

 

Tι αισθάνεται ένας πολιτικός λίγο πριν από μία εκλογική αναμέτρηση, διεκδικώντας την επανεκλογή του και μάλιστα, από τη θέση του φαβορί;

 

Συμμετέχω αρκετά χρόνια στις αυτοδιοικητικές εκλογές από διάφορες θέσεις και έχω μάθει καλά πια ότι το πρωί της Κυριακής οι κάλπες ανοίγουν άδειες και μόνο μετά την καταμέτρηση των ψήφων, επιβεβαιώνονται ή διαψεύδονται τα φαβορί και τα αουτσάϊντερ της προεκλογικής περιόδου. Γι’ αυτό και η δημοκρατική διαδικασία των εκλογών απαιτεί από εμάς τους πολιτικούς τρία στοιχεία: Υπομονή, εμπιστοσύνη και σεβασμό στην κρίση των πολιτών. Προσωπικά λοιπόν, διεκδικώ εκ νέου τη στήριξη των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας έχοντας καταθέσει το έργο της 4ετίας που τελειώνει και το πρόγραμμα της επόμενης θητείας, αλλά κυρίως, τη θέλησή μου να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά για τον τόπο μας.

 

 

Κατά τη διάρκεια της θητείας σας, αλλά και σε αυτή την προεκλογική περίοδο σας έχουμε ακούσει πολλές φορές να μιλάτε για «δουλειά», να λέτε πως προτιμάτε να είστε «άνθρωπος των έργων και όχι των οραμάτων». Τελικά, έτσι είναι ο Νεκτάριος Φαρμάκης ή έτσι πιστεύει πως ωφελεί καλύτερα τη Δυτική Ελλάδα;

 

Αυτός είμαι. Ρεαλιστής και άνθρωπος της δουλειάς και του αποτελέσματος. Δεν θα μπορούσα ποτέ να προσποιηθώ κάτι που δεν είμαι, ούτε να κάνω κάτι που δεν με εκπροσωπεί. Ωστόσο, μπορώ να απαντήσω καταφατικά και στο δεύτερο τμήμα του ερωτήματός σας. Πιστεύω βαθιά ότι η Δυτική Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από οράματα και από δηλώσεις προθέσεων, αλλά από ανθρώπους που μπορούν να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν.

 

Μετά από μία 4ετία ως Περιφερειάρχης, στη ζυγαριά βαραίνουν περισσότερο οι χαρές ή οι λύπες; Οι καλές στιγμές ή οι απογοητεύσεις;

 

Αν βάραιναν περισσότερο οι λύπες και οι απογοητεύσεις, μάλλον δεν θα ήμουν πάλι υποψήφιος. Δεν είμαι από εκείνους που προσπαθούν να γαντζωθούν από θέσεις εξουσίας με κάθε αντίτιμο. Η προσπάθεια που έγινε στην Περιφέρεια την τελευταία 4ετία ήταν πραγματικά μεγάλη και δύσκολη, ειδικά καθώς συνέπεσε με τις πολύ δύσκολες εποχές της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, όμως μέσα από αυτή την προσπάθεια είδαμε τον τόπο μας να ξεκολλάει από τον πάτο, να αναπτύσσεται και να «μεγαλώνει». Γι’ αυτό και στη ζυγαριά βαραίνει μόνο η ικανοποίηση του θετικού αποτελέσματος και η χαρά της διεύρυνσης του μηνύματος ενότητας που στείλαμε προς κάθε κατεύθυνση.

 

Ήσαν, πράγματι, 4 δύσκολα χρόνια για την κοινωνία. Εσείς, γενικότερα, αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες με ψυχραιμία;  

 

Είμαι αρκετά παρορμητικός σαν άνθρωπος. Ταυτόχρονα όμως, δίνω στον εαυτό του και ένα περιθώριο για να μπορώ να κάνω πιο ψύχραιμες σκέψεις ενώ ακούω και τις απόψεις των συνεργατών μου που πάντα έχουν κάτι να προσθέσουν στη δική μου οπτική. Γι’ αυτό και πολλές φορές με έχετε ακούσει να λέω ότι δεν είμαι παντογνώστης ή αλάνθαστος. Ένας άνθρωπος που αγαπάει τον τόπο του είμαι και γι’ αυτό επιδιώκω πάντα το καλύτερο για τον τόπο μου.

 

Επενδύετε πολλά στην αγάπη, στην φιλία και στην προσωπική επαφή. Είναι κι αυτή μία μορφή… πολιτικής συμπεριφοράς;

 

Όχι. Τουλάχιστον εγώ δεν το βλέπω έτσι. Αυτό που βλέπετε, αυτό είμαι. Πιστεύω πολύ στη δύναμη της αγάπης και της φιλίας, όπως και στη δύναμη των καλών ομάδων. Νομίζω πως μόνο με αγάπη και εμπιστοσύνη μπορούμε να πάμε μπροστά. Και θεωρώ πως αυτό αποδείχτηκε και στη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια, αφού η προσπάθειά μας, όσο μεγάλη και να ήταν, δεν θα έφερνε θετικό αποτέλεσμα αν δεν περνούσε μέσα από πολλές και πλατιές συνεργασίες και δεν αγκαλιαζόταν από τους δήμους, τους τοπικούς φορείς και τους ίδιους τους πολίτες.

 

Σας έχουμε ακούσει να λέτε ότι δεν θέλετε μία «κοινωνία απλών ψηφοφόρων», αλλά μία «κοινωνία ενεργών πολιτών». Τι σημαίνει «ενεργός πολίτης» και «συμμέτοχος» στην προσπάθεια μίας περιφερειακής Αρχής;

 

Αισθάνομαι πως είμαστε μία περιφερειακή αρχή που δεν κλειστήκαμε στα γραφεία μας, αλλά ήμασταν διαρκώς έξω στην κοινωνία. Και πιστεύω πως κρατήσαμε πάντοτε ανοικτές τις πόρτες για όλους. Ήμασταν εκεί λοιπόν, να ακούσουμε τις παρατηρήσεις και την κριτική της κοινωνίας, ώστε να μειώσουμε λάθη και παραλείψεις και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Αυτό ζητάμε και για τη συνέχεια. Ο πολίτης να είναι κοντά μας, να μας λέει ανοικτά και ειλικρινά την άποψή του και να γίνεται συμμέτοχος της προσπάθειας. Λέω «μπροστά για όλους και με όλους». Και το εννοώ!

 

 

Τι έχουν στερήσει από τον Νεκτάριο Φαρμάκη τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη;

 

Προσωπικό και οικογενειακό χρόνο. Αυτό όμως ήταν κάτι που το γνώριζα. Όταν έθεσα υποψηφιότητα για Περιφερειάρχης το 2019, ήξερα πως μπαίνω σε έναν δρόμο που θα μου στερήσει κάποιες προσωπικές «ανάσες», αλλά θα μου προσφέρει την ικανοποίηση του «μαχητή της πρώτης γραμμής». Είναι πολύ όμορφο να δουλεύω για τον τόπο μου και ακόμα πιο όμορφο να αισθάνομαι πως εκτός από τη βιολογική μου οικογένεια, έχω πια και μία δεύτερη μεγάλη «οικογένεια» 700.000 ανθρώπων…

 

 

Ας πούμε ότι επανεκλέγεστε Περιφερειάρχης. Μετά, ποιό θα είναι το επόμενο βήμα; Ίσως η κεντρική πολιτική σκηνή;

 

Σας είπα και νωρίτερα ότι δεν μου αρέσουν τα όνειρα. Προτιμώ να ζω την κάθε μέρα.. Αυτό που μπορώ να πω λοιπόν είναι ότι σκοπεύω να τιμήσω την εντολή που θα μου δώσουν οι πολίτες και να συνεχίσω να εργάζομαι για να μπει η Δυτική Ελλάδα στην κατηγορία των ανεπτυγμένων Περιφερειών.

 

 

Ποια ήταν η σχέση σας με την Αχαΐα και ιδιαίτερα με την Πάτρα, αλλά και πως εξελίχθηκε σε αυτά τα 4 χρόνια;

 

Η Πάτρα ήταν πάντα μία αγαπημένη πόλη, μία περιοχή φίλων και ανθρώπων με τους οποίους συνδέθηκα στενά σε διάφορες φάσεις της ζωής μου. Στα τέσσερα αυτά χρόνια όμως, είχα την ευκαιρία να βρεθώ σε κάθε γωνιά της Αχαΐας, να συνεργαστώ με πολλούς και να δημιουργήσω νέους φίλους παντού. Στα Καλάβρυτα, στην Αιγιάλεια, στην Δυτική Αχαΐα και στον Ερύμανθο, υπάρχουν πλέον άνθρωποι που με τιμούν με τη φιλία τους και με έκαναν να νιώσω τα δικά τους μέρη ότι είναι και δικά μου. Επιπλέον, λόγω της σχεδόν καθημερινής παρουσίας μου στην Πάτρα, δεν χορταίνω να απολαμβάνω το μοναδικό ηλιοβασίλεμα στον Πατραϊκό Κόλπο και να σκέφτομαι διαρκώς ότι είναι και δική μου ευθύνη, η αχαϊκή πρωτεύουσα να γίνει και πάλι μια μεγάλη «αρχόντισσα» της Ελλάδας.

 

 

«Μπροστά για όλους», λοιπόν. Τελικά, πιστεύετε ότι θα… σας ακολουθήσουν οι πολίτες στις κάλπες της Κυριακής;

 

Ναι. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Τον τελευταίο μήνα γύρισα για πολλοστή φορά σε πάνω από 50 σημεία της Δυτικής Ελλάδας και εισέπραττα… την μία συγκίνηση μετά την άλλη. Αισθάνομαι πως η κοινωνία είδε το έργο και την προσπάθειά μας, ότι η δική μας αλήθεια και ειλικρίνεια έφτασε παντού. Η Δυτική Ελλάδα του 2023 είναι ένας τόπος που γεννάει ελπίδες, τόπος που μπήκε σε ρότα ανάπτυξης και αυτό δεν μπορεί να σταματήσει. Και αυτό, ως παράταξη, το εκφράζουμε με τη μέγιστη δυνατή ενότητα και συμπαράταξη δυνάμεων, αποδεικνύοντας ότι είμαστε μία γνήσια αυτοδιοικητική κίνηση που μπορεί να ξεπερνάει τις κομματικές διαφορές. Γι’ αυτό και πιστεύω πως στις κάλπες της Κυριακής θα καταγράψουμε μία μεγάλη νίκη. Μία νίκη που τελικά, θα είναι νίκη των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Την Κυριακή θα γιορτάσουμε και τη Δευτέρα επιστρέφουμε στη δουλειά..!

Ροή ειδήσεων

Advertisement