Connect with us

Μαγειρική

Μουσακάς λαχανικών στο πήλινο       

Published

on

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2-3 μελιτζάνες φλάσκες, μέτριες

2-3 πατάτες, σε ροδέλες πάχους ½ εκ.

4 πιπεριές Φλωρίνης ψητές (από βάζο), στραγγισμένες και κομμένες σε κομμάτια

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι μαυροδάφνη

2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε λίγο νερό

1 ξυλάκι κανέλας

2 φύλλα δάφνης

1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας μαντζουράνα ψιλοκομμένη

1 ντομάτα σφιχτή ώριμη, κομμένη σε ροδέλες

αλάτι, πιπέρι

Για την επικάλυψη γιαουρτιού

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά

200 γρ. κατίκι Δομοκού

2 αβγά

1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

λίγη παρμεζάνα και λίγη γλυκιά πάπρικα για το πασπάλισμα

αλάτι, πιπέρι λευκό

Εκτέλεση:

Αφαιρείτε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και μερικές λωρίδες (κατά μήκος) από τη φλούδα τους. Τις κόβετε κάθετα σε λεπτές στρογγυλές φέτες πάχους 0,7 εκ., τις αλατίζετε καλά και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC και βάζετε 2 αντικολλητικά τηγάνια να ζεσταθούν. Ξεπλένετε τις μελιτζάνες και τις στύβετε ελαφρά. Με πινέλο τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις ψήνετε και από τις δύο πλευρές. Αλείφετε και τις πατάτες με ελαιόλαδο και τις αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις αλατίζετε και τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Βάζετε κατσαρόλα στη φωτιά να ζεσταθεί, προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και το τριμμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε για ένα λεπτό και προσθέτετε τον κιμά να σοταριστεί, ανακατεύοντας να μην σβολιάσει. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το ξύλο κανέλας και τη δάφνη. Αφού εξατμιστεί το κρασί ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα και τον διαλυμένο πελτέ. Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε σε ήπια φωτιά να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει ο κιμάς με τη σάλτσα. Αφαιρείτε την κανέλα και τη δάφνη και προσθέτετε μαϊντανό και μαντζουράνα. Ανακατεύετε και αφήνετε τον κιμά να κρυώσει. Ανακατεύετε το γιαούρτι με το κατίκι, τα αβγά και το κορν φλάουρ. Νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι. Κάνετε μια πρώτη στρώση με πατάτες σε ατομικά πυρίμαχα πήλινα σκεύη. Συνεχίζετε με μια στρώση μελιτζάνες και κομμάτια ψητής πιπεριάς. Μοιράζετε τον κιμά και επαναλαμβάνετε τη στρώση με τα ψητά λαχανικά. Περιχύνετε με τη σάλτσα γιαουρτιού, διακοσμείτε με μια φέτα ντομάτας, αλατίζετε και πασπαλίζετε με παρμεζάνα και γλυκιά πάπρικα. Ψήνετε στο φούρνο στους 180ºC για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Μετά από 10-15 λεπτά τοποθετείτε τα σκεύη πάνω σε πιάτα και σερβίρετε αμέσως, διακοσμώντας το καθένα με ένα κλαδάκι μαντζουράνας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement