Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Καλαμαράκια γεμιστά με αρωματικά  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

800 γρ. καλαμαράκια μέτριου μεγέθους, φρέσκα ή κατεψυγμένα

Για τη γέμιση

2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι μέτριο ξερό, σε πολύ ψιλά καρέ

2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες

2 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή

2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη

6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το λαδολέμονο

150 ml ελαιόλαδο

χυμό και ξύσμα από 2 μικρά ακέρωτα λεμόνια

½ κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη

½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο

½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα καλαμάρια και τα ξεπλένετε καλά. Κρατάτε τα πλοκάμια τους. Τα αλατίζετε με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Τα στεγνώνετε καλά ταμπονάροντάς τα, ένα-ένα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε καλαμάρια και πλοκάμια σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά. Πριν το γέμισμα, τα αφήνετε να κρυώσουν για να μπορείτε να τα πιάνετε χωρίς να καίγεστε. Προθερμαίνετε το γκριλ στους 220οC. Βάζετε στο μπλέντερ μαϊντανό, άνηθο, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιείτε μέχρι να φτιάξετε ένα πυκνό μίγμα. Σε μπολ βάζετε λάδι, χυμό και ξύσμα λεμονιών, πάπρικα, θυμάρι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και χτυπάτε καλά με πιρούνι. Με μικρό κουτάλι γεμίζετε τα καλαμάρια με το μίγμα. Τα αραδιάζετε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε για 10 λεπτά στα ψηλά ράφια του φούρνου. Πριν τα βγάλετε, δοκιμάζετε αν έχουν μαλακώσει και, αν χρειαστεί, ψήνετε λίγα λεπτά ακόμα. Προσέχετε μην τα παραψήσετε γιατί θα γίνουν σκληρά και λαστιχωτά. Μόλις ψηθούν, τα βάζετε σε ξύλο κοπής και με κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια τα κόβετε σε μέτριες λωρίδες. Τα μεταφέρετε σε πιάτα, προσθέτετε τα πλοκάμια, τα περιχύνετε με το λαδολέμονο και σερβίρετε. Συνοδεύετε με τηγανητές ή βραστές πατάτες. Για να γίνουν τα καλαμάρια ζουμερά, μαλακά, τρυφερά και πιο μυρωδάτα, μπορείτε να τα αφήσετε γεμισμένα για 1 ώρα πριν τα ψήσετε.

Μαγειρική

Φασολάδα φούρνου        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

300 γρ. φασόλια μέτρια, μουλιασμένα αποβραδίς

1 δαφνόφυλλο

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες

1 πράσο, ψιλοκομμένο

80 ml ε.π. ελαιόλαδο

2 κλωναράκια σέλερι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά πατημένη

1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή

200 γρ. ψιλοκομμένα τοματάκια κονκασέ

150 γρ. σάλτσα ντομάτας

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, αλάτι

Για το σερβίρισμα:

2 φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Η συμβουλή του σεφ:

Μπορείτε να προσθέσετε στα φασόλια λουκάνικο ή σύγκλινο.

Εκτέλεση:

Βάζετε τα φασόλια με το δαφνόφυλλο σε χύτρα ταχύτητος με αρκετό νερό και βράζετε να μαλακώσουν. Σουρώνετε τα φασόλια και κρατάτε το νερό. Σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το πράσο με τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο για 3΄, προσθέτετε τα φασόλια, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2΄. Σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι ή γάστρα βάζετε τα φασόλια, το σέλερι, το σκόρδο και την πάπρικα, τα τοματάκια και τη σάλτσα τομάτας. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό που κρατήσατε, τόσο ώστε να σκεπαστούν τα φασόλια. Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, στους 160°C. Ελέγχετε τακτικά τα υγρά, προσθέτοντας πάντα ζεστό νερό αφού στο τέλος του ψησίματος η φασολάδα δεν πρέπει να έχει στεγνώσει. Σερβίρετε τη φασολάδα φούρνου με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Γιορτή Σαρδέλας & Γαστρονομίας Χαλκίδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η «1η Γιορτή της Σαρδέλας και Γαστρονομίας» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, στην πόλη της Χαλκίδας, στην προβλήτα του Αγ. Νικολάου.

Την γιορτή διοργάνωσαν ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α) και το Σωματείο Ιχθυεμπόρων και Επιχειρήσεων Ιχθυόσκαλας Χαλκίδας «Ο Ευβοϊκός», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την υποστήριξη και του Δήμου Χαλκιδέων.

Οι λάτρεις του ομώνυμου αλιεύματος, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την ελληνική σαρδέλα αλλά και να γνωρίσουν νέους τρόπους ψησίματος της.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις με μουσικά συγκροτήματα, λειτούργησαν εργαστήρια ενημέρωσης για την σαρδέλα, πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί μαγειρικής, με την συμμετοχή παραγωγών και επιχειρήσεων από όλη τη χώρα, ενώ ο executive chef Αλέξανδρου Παπανδρέου, παρουσίασε συνταγές με κύριο υλικό τη σαρδέλα του Ευβοϊκού.

Στην «Γιορτή της σαρδέλας» παρέστη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος με σειρά παρεμβάσεών του στις διεθνείς αγορές, αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων, παράλληλα με δράσεις διάσωσης και διατήρησης του φυσικού πλούτου της περιοχής και της χώρας, γενικότερα.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ, κ. Απόστολος Αποστολάκος, επισήμανε, ότι «η Χαλκίδα είναι μια από τις καλύτερες ιχθυοπαραγωγικές περιοχές. Εμείς στον ΟΚΑΑ έχουμε δεσμευτεί να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, τους ψαράδες της Ελλάδας, την ελληνική γαστρονομία ώστε ο πρωτογενής τομέας να κατέχει καθοριστικό ρόλο στον χώρο του».

Την εκδήλωση στήριξαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Εμπορικό Επιμελητήριο Εύβοιας, τον Δήμο Χαλκιδαίων, ο Οργανισμός Λιμένων Ν. Εύβοιας (ΟΛΝΕ), το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Μελών Επιμελητηρίου Εύβοιας (ΣΑΜΕΕ), ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΟΠΑΣΤΕ), η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας , το Σωματείο Καταστηματαρχών Εστίασης – αναψυχής – ψυχαγωγίας Ν. Εύβοιας «Ξένιος Ζευς», το IEK PRAXIS, την Alia Sea Food Company και το Σωματείο Αρτοποιών Εύβοιας.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου και στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ι.Μ. Χαλκίδας «Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος», ενώ θα ενισχυθούν και οι κοινωνικές δομές της Εύβοιας.
www.okaa.gr

 

 

 

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Τα γρήγορα φασολάκια  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

120 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

4 μεγάλες ώριμες τομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες & κομμένες κονκασέ

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κιλό φασολάκια

1 μικρή πατάτα, κομμένη σε κύβους

1 κολοκύθι, κομμένο στη μέση

ανθό αλατιού

λίγο άσπρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Βράζετε νερό σε μια γεμάτη κατσαρόλα. Ταυτόχρονα βάζετε και ένα κεραμικό τηγάνι με το ελαιόλαδο στο άλλο μάτι της κουζίνας. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σοτάροντας να γυαλίσουν και να μελώσουν. Κατόπιν προσθέτετε τις τομάτες, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει. Στο μεταξύ έχει πάρει βράση και το νερό στο οποίο προσθέτετε τα φασολάκια, την πατάτα και το κολοκύθι. Μετά από 8΄ τα αφαιρείτε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε στο τηγάνι με τη σύβραση της τομάτας. Συμπληρώνετε μία κουτάλα νερό από την κατσαρόλα και ανακατεύετε. Σκεπάζετε το φαγητό και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό στο λάδι του. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 10΄ και σερβίρετε με φέτα και παξιμάδι.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα