Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Φταίμε εμείς, φταίτε εσείς, φταίνε και οι άλλοι

Published

on

 

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, η Ευρώπη αποδεικνύεται η «μεγάλη χαμένη» μίας διαμάχης που δείχνει να προέρχεται από την (μακροχρόνια) στρατηγική των ΗΠΑ για παγκόσμια επικυριαρχία. Αναφερόμαστε, βέβαια, στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την ασφάλεια της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, (που ως αφορμή έχει τον πόλεμο στη Γάζα αλλά ως αιτία, τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ στην ανατολή και τον αραβικό κόσμο).

Προηγήθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της πρόθεσης των ΗΠΑ να εντάξουν στο ΝΑΤΟ την Ουκρανία (και της αντίδρασης της Ρωσίας). Αιτία ή αφορμή για τη Ρωσία; Δεν ξέρουμε. Ξέρουμε όμως ότι από αυτό το πολεμικό μέτωπο, χαμένη βγήκε η Ευρώπη. Που και τώρα πάλι βγαίνει χαμένη, καθώς βλέπει να αυξάνεται το κόστος μεταφοράς προϊόντων από την Ασία.

Είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, όμως; Μάλλον, όχι. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη ακολούθησε την πολιτική των ΗΠΑ και στήριξε πάνω σε αυτή την πολιτική σημαντικό τμήμα της δικής της οικονομικής ανάπτυξης. Και ας μην ξεχνάμε επίσης ότι για την– εγνωσμένη εδώ και πολλά χρόνια – «λειψή» ευρωπαϊκή ενοποίηση, δεν φταίνε οι ΗΠΑ. Η Ε.Ε. έχει τις δικές της μεγάλες ευθύνες για το γεγονός πως επέλεξε μία διεύρυνση αμιγώς οικονομικού / νομισματικού χαρακτήρα και δεν πρόσεξε την πολιτική ενοποίηση.

Δεν φταίνε για όλα οι ΗΠΑ, λοιπόν. Που στο κάτω – κάτω της γραφής, ακόμα και στα λάθη της δικής τους στρατηγικής, ποτέ δεν συνάντησαν μία σθεναρή ευρωπαϊκή φωνή αντίθεσης.

«Φταίμε εμείς, φταίτε εσείς, φταίνε και οι άλλοι», λοιπόν. Αυτή είναι η κατάσταση…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement