Μαγειρική
Αρνάκι φρικασέ με μανιτάρια και μαρούλι
Υλικά (για 4 άτομα)
1.800γρ. κατσικάκι ή αρνάκι χεράκι, σε μερίδες (βάλτε και λίγα παϊδάκια)
½ κιλό μανιτάρια, σκουπισμένα με βρεγμένο πανάκι και κομμένα σε φέτες)
2 τροφαντά μαρούλια καλά πλυμένα, σε μέτρια κομμάτια
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα (χωρισμένο το λευκό από το τρυφερό πράσινο μέρος)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο κρασί
χυμό από 2 λεμόνια
2 αβγά χωριστά κρόκους κι ασπράδια
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε λίγο από το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζετε τα κομμάτια του κρέατος. Βγάζετε το κρέας από την κατσαρόλα, προσθέτετε λίγο ακόμα λάδι και στη συνέχεια το κρεμμύδι, το πράσο και τα κρεμμυδάκια (μόνο το λευκό μέρος) και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά. Ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος και σβήνετε με το κρασί. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε ζεστό νερό να μισοσκεπαστεί το κρέας. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και βράζετε για 50 λεπτά. Το ρίχνετε στην κατσαρόλα με το κρέας μαζί με τον άνηθο και το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια, ανακατεύοντας μέχρι να χάσει τον όγκο του. Αλατοπιπερώνετε ξανά. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι και προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και τα μανιτάρια. Τα σοτάρετε να βγάλουν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα. Αποσύρετε. Όταν μαγειρευτεί το φαγητό και μείνει με λίγο ζουμί, ανακατεύετε στην κατσαρόλα και τα μανιτάρια. Χτυπάτε με μίξερ χειρός τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτετε πρώτα τους κρόκους και μετά το λεμόνι, χτυπώντας. Παίρνετε ζωμό από την κατσαρόλα και τον προσθέτετε λίγο-λίγο στο αβγολέμονο εξακολουθώντας το χτύπημα. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα το ρίχνετε στην κατσαρόλα και μετά την γυρίζετε να πάει παντού το αβγολέμονο. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε την κατσαρόλα στο μάτι κάνοντας ένα τελευταίο ανακάτεμα. Σερβίρετε το φαγητό μετά από 15 λεπτά.