Ελλάδα
Λαχανόρυζο κοκκινιστό και ελαφρώς λεμονάτο
Υλικά (για 4 άτομα)
1 μέτριο λάχανο, ψιλοκομμένο (λίγο πιο χοντρό από το κόψιμο για σαλάτα)
2 μέτρια κρεμμύδια, σε καρέ
1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ, πλυμένο στο σουρωτήρι
150 γρ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας πελτές
αλάτι, κοκκινοπίπερο (γλυκό ή καυτερό ή και τα δύο)
χυμός από 1/2 λεμόνι
2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε στο λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει απαλά, ρίχνετε το λάχανο και ανακατεύετε καλά να λαδωθεί.
Προσθέτετε 1½ ποτήρι νερό, αλατίζετε και σκεπάζετε. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά ή να μαλακώσει το λάχανο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε νερό κατά το μαγείρεμα. Μετά προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, τα μπαχαρικά και το ρύζι. Για να γίνει το ρύζι, πρέπει η κατσαρόλα να έχει περίπου 3 φλιτζάνια υγρό. Υπολογίζετε περίπου πόσο λείπει, προσθέτετε όσο χρειάζεται και μαγειρεύετε μέχρι σχεδόν να γίνει το ρύζι. Πριν γίνει τελείως και υπάρχουν ακόμα υγρά στην κατσαρόλα, αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το λεμόνι και το μαϊντανό, σκεπάζετε και αφήνετε το ρύζι να φουσκώσει και να τραβήξει και τα υπόλοιπα υγρά. Δοκιμάζετε το αλάτι και σερβίρετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό επιπλέον.