Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

“Πρέπει να αλλάξουμε”-Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Γιώργος Τσίπρας, μιλά στη «Γ»

Published

on

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

 «Η μόνη δύναμη που θα μπορούσε, αλλαγμένη και μετασχηματισμένη, να επανέλθει και να γίνει ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη «Γ» ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Αχαϊας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κι αυτό, διότι ο ίδιος αποκλείει τη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το κενό μιας ισχυρής κεντροαριστερής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να το καλύψει η συγκόλληση παλιών υλικών.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Πόσο ορατό είναι το ενδεχόμενο της ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ;

Για εμάς, αυτή είναι η μόνη προοπτική, γιατί, κατ’ αρχάς, δεν είναι θέμα, πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, της προοδευτικής παράταξης, το γεγονός ότι σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση του 41% και όλοι οι άλλοι είναι κάτω από το 20%.

Είναι μια κατάσταση που μεταπολεμικά πρώτη φορά υπάρχει και είναι ζήτημα δημοκρατίας. Γιατί έτσι έχεις κυβερνήσεις ανεξέλεγκτες, δεν υπάρχει έλεγχος, ισχυρή αντιπολίτευση, δεν υπάρχει εκλογική απειλή. Άρα, πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή αντιπολίτευση, στην οποιαδήποτε κυβέρνηση, πρώτον. Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάποια δυναμική. Άλλωστε, παρότι εμείς καταρρεύσαμε δεν μπόρεσε να ισχυροποιηθεί, παρά «τσίμπησε» ένα μικρό κομμάτι. Και το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται να κάνει κάτι τέτοιο.

Η μόνη δύναμη που θα μπορούσε, αλλαγμένη, όμως, και μετασχηματισμένη, να επανέλθει και να γίνει ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει στη δεύτερη θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πλέον τρίτος. Τί λέτε επ’ αυτού;

Το γνωρίζω. Περάσαμε από μια πολύ δύσκολη περίοδο, είχαμε μια πολύ μεγάλη εκλογική ήττα, δύο συνεχόμενες, είχαμε την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Ακολούθησε ένα δίμηνο ανώμαλο, μετά από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

Για εμάς, το συνέδριο, που είναι σε δύο εβδομάδες, είναι συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης, για δύο λόγους. Πρώτον, θα έχουμε κάποιες νέες θέσεις, έναν πιο φρέσκο πολιτικό λόγο, με συγκεκριμένες προσπάθειες για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Και δεύτερον, θα είναι ένα συνέδριο ανοίγματος στην κοινωνία και γείωσης, στο οποίο έχουμε μείνει πίσω, και τα προηγούμενα χρόνια.

Νομίζω ότι τους επόμενους μήνες θα αποτυπωθεί και δημοσκοπικά μια διαφορετική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς απαντάτε στην εκτίμηση-διαπίστωση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αδυνατεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο και ότι εν τέλει δεν ξέρει από πολιτική;

Κοιτάξτε, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι ένας πετυχημένος ομογενής, που ήρθε από έξω, με μια διαφορετική κουλτούρα. Αλλά νομίζω ότι το πολύ θετικό στοιχείο, πέρα από την επικοινωνία καθώς μπορεί και επικοινωνεί με τον κόσμο, και ειδικά με τον νεότερο κόσμο, είναι ότι έχει τη βούληση και την διάθεση να αλλάξει τα κακώς κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, νομίζω, ήδη, έχει φανεί. Στον βαθμό, λοιπόν, που αυτό αποκτήσει και περισσότερη πολιτική ουσία, δηλαδή θετικές πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα της κοινωνίας, θα πάμε πολύ καλά.

 Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η έκβαση των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;         

Για εμάς οι ευρωεκλογές είναι ένας πολύ κρίσιμος σταθμός. Είναι προφανές αυτό, δεν νομίζω ότι το αρνείται κανείς, γιατί μέχρι τώρα ισχυριζόμαστε, και πολύ καλά κάνουμε, ότι μπορεί να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ στα προηγούμενα ποσοστά του. Αλλά με έναν αλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ, αν καθηλωθούμε σε χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που πήραμε στις προηγούμενες εκλογές, θα είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για εμάς. Νομίζω, όμως, ότι δεν την έχουμε αυτή την επιλογή.

 Κατά πόσο πιθανό είναι να δούμε να συμπράττετε με το ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια ανασύνθεσης και ανασύνταξης του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου;

 Έχω διατυπώσει πολλές φορές την εξής γνώμη: από τη μια μεριά υπάρχει ζήτημα ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου, στον βαθμό που εμείς δεν μπορέσαμε να εκφράσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, το 2023, όπως το είχαμε κάνει το 2019 και δύο φορές το 2015. Υπάρχει ένας κόσμος που «ψάχνεται», που δεν πήγε να ψηφίσει, που απείχε από τις εκλογές. Άρα, πρέπει να εκφραστεί ξανά αυτός ο κόσμος.

Αλλά από την άλλη μεριά δεν πιστεύω ότι μπορεί να καλύψει αυτό το κενό η συγκόλληση παλιών υλικών. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα παλιό υλικό, ο παλιός ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κι αυτός, εν μέρει, ένα παλιό υλικό. Άρα, πρέπει να μετασχηματισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, συνθέσεις μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον. Γιατί υπάρχει πεδίο προγραμματικών συγκλίσεων με το υπάρχον ΠΑΣΟΚ.

Αλλά νομίζω ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από κάτι καινούριο.

Και άρα, δεν θα έχουμε συγκόλληση.

Εν τέλει, ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών;     

Στις ευρωεκλογές, σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα, φαίνεται πάλι να ενισχύεται η Ακροδεξιά. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο πρόβλημα δημοκρατίας. Θα πρέπει να απαντήσουμε γιατί ενισχύεται η Ακροδεξιά.

Σε όλη την Ευρώπη ενισχύεται γιατί υπάρχουν κάποιες αδιέξοδες πολιτικές, και στο γεωπολιτικό πεδίο, και στο πεδίο της οικονομίας και στο κοινωνικό μοντέλο, το οποίο υπάρχει σήμερα, που δεν δίνει προοπτική στις μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες, και στο πεδίο της μετανάστευσης, των προσφυγικών ρευμάτων. Πάνω σ’ αυτά «ψαρεύει» η Ακροδεξιά και δυναμώνει. Γιατί δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση από μια προοδευτική αφετηρία.

Άρα, το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια προοδευτική θετική πρόταση, που να δώσει ξανά προοπτική στον ελληνικό λαό. Κι εκεί θα κριθούν και οι ευρωεκλογές. Δηλαδή, αν θα δυναμώσει η Ακροδεξιά ή αντίθετα αν θα ξαναδυναμώσει η προοδευτική παράταξη, η οποία παραμένει, κατά τη γνώμη μου, περίπου το ήμισυ του ελληνικού λαού. Για πολλές δεκαετίες τώρα, και σε συνεχόμενες εκλογές, καταγράφει ποσοστά πάνω από το 50%.

Δεν πιστεύω ότι αυτός ο κόσμος έχει εξατμιστεί. Υπάρχει, απλώς, είναι σπίτι του, δεν πιστεύει κανέναν, έχει απογοητευτεί.

Ροή ειδήσεων

Advertisement