Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ένας χιονιάς και τέσσερα σχόλια

Published

on

 

 

Ούτε ένας χρόνος δεν πέρασε από τη «Μήδεια» και ένας ακόμα χιονιάς πλήττει τη χώρα, γεμίζοντας από χθες τις οθόνες μας με λευκά τοπία και εικόνες προβλημάτων και ταλαιπωρίας, ιδιαίτερα από την Αθήνα. Μεσογείων, Κατεχάκη, Αττική Οδός, κλπ… Μποτιλιαρίσματα, πολύωρη ταλαιπωρία πολιτών, παράλυση σε μεγάλο βαθμό της κοινωνίας, της οικονομίας, του ίδιου του κράτους.  Για την κατάσταση που διαμορφώθηκε χθες και μπορεί να συνεχιστεί και σήμερα, επιτρέψτε μας τέσσερα μικρά σχόλια:

Πρώτον, κανένας δεν έπρεπε να είναι ανυποψίαστος. Όπως ακριβώς συνέβη και με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, έτσι και οι χιονιάδες θα έρχονται πλέον πιο συχνά και πιο έντονοι. Το κράτος πρέπει να αλλάξει δομές και κανόνες. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει για να γλιτώνει τα χειρότερα με τα όλο και πιο έντονα (και συχνά) καιρικά φαινόμενα. Η αδράνεια του καλοκαιριού ακολουθήθηκε από χειμερινή αδράνεια. Και η οργή εκατομμυρίων Ελλήνων είναι το λογικό αποτέλεσμα.

Δεύτερον, η Ελλάδα δεν είναι ούτε Σουηδία, ούτε Ελβετία. Ούτε καν Βουλγαρία ή Ρουμανία. Σε αυτές τις χώρες υπάρχουν πολύχρονες δομές για την αντιμετώπιση χιονιάδων. Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει μία «εύκρατη» χώρα, όπου είναι λογικό, να υπάρχουν και… «χειμερινά ελλείμματα».

Τρίτον, σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει η ατομική ευθύνη και όχι μόνο στην πανδημία. Όταν χιονίζει και παίρνεις το αυτοκίνητο χωρίς να έχεις μαζί σου αλυσίδες, τότε είναι πολύ πιθανό να ταλαιπωρηθείς και να ταλαιπωρήσεις και άλλους.

Τέταρτον, είναι μάλλον χρήσιμο να υπενθυμίσουμε και πάλι ότι… Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα! Χθες, γεμίσαμε με εικόνες, ρεπορτάζ και φωτογραφίες από την πρωτεύουσα. Και ελάχιστες μόνο πληροφορίες από την υπόλοιπη χώρα. Στην πραγματικότητα, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στη Βόρεια και στη κεντρική Ελλάδα, ούτε στα νησιά του Αιγαίου. Μόνο τα τοπικά μέσα καταγράφουν την κατάσταση εκεί. Τα μέσα πανελλαδικής ενημέρωσης, για άλλη μία φορά αποδεικνύονται κυρίως, μέσα αθηναϊκή ενημέρωσης.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement