Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Οι έκτακτες ανάγκες απαιτούν έκτακτες «απαντήσεις»

Published

on

 

 

Οι έκτακτες ανάγκες απαιτούν εξίσου έκτακτες «απαντήσεις». Και αυτό, στην Ελλάδα, είναι κάτι που το ξέρουμε καλά τα τελευταία χρόνια, περνώντας από διαδοχικές μεγάλες κρίσεις.

Αν κοιτάξουμε πίσω, στην απαρχή της οικονομικής κρίσης, θα δούμε ότι η φοβική και πολύ τεχνοκρατική πρώτη προσέγγιση από την Ευρώπη οδήγησε στο πρώτο μνημόνιο που όπως παραδέχτηκε αργότερα και το ΔΝΤ, όχι μόνο δεν έδωσε λύσεις, αλλά βάθυνε το πρόβλημα επειδή μεταξύ άλλων έκανε λάθος υπολογισμούς. Αυτό το… λάθος, μαζί με τις πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις, κόστισαν στην Ελλάδα 10 χρόνια!

Ας θυμηθούμε και την εποχή που η Τουρκία ώθησε χιλιάδες μετανάστες στα βόρεια σύνορά μας. Τότε, η αποφασιστική και άμεση κινητοποίηση της Ελλάδας αποσόβησε τον κίνδυνο. Και με τον ίδιο τρόπο αποσοβήθηκε ο μεγάλος κίνδυνος και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Χάρη στις άμεσες και γρήγορες αποφάσεις. Κάτι που δεν έγινε όμως και στη συνέχεια, με αποτέλεσμα τα πολλά «μπρος – πίσω» να δημιουργήσουν προβλήματα στο επίπεδο διαχείρισης της πανδημίας.

Έχει αποδειχτεί λοιπόν πολλές φορές πως όταν υπάρχει μία έκτακτη ανάγκη, η καλύτερη τακτική είναι η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση.

Ας μην γελιόμαστε, λοιπόν. Η ακρίβεια, που αφενός οφείλεται στην αύξηση του ρεύματος και αφετέρου σε έντονες κερδοσκοπικές τάσεις, πρέπει να χτυπηθεί «κατακέφαλα» με κάθε δυνατότητα που έχει η κυβέρνηση. Η μέχρι σήμερα διστακτική προσέγγιση, αν και κατανοητή λόγω της ανάγκης να μην πέσει η ελληνική οικονομία στα «βράχια», δεν αναχαιτίζει το πρόβλημα. Αντίθετα το επιδεινώνει σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απολύτως δικαιολογημένα, ζητάει «ευρωπαϊκή απάντηση». Ωστόσο, πριν μερικές μέρες ξεκαθάρισε πως εάν η Ευρώπη συνεχίσει να διστάζει, τότε η ελληνική κυβέρνηση  θα δράσει μόνη της. Αναφέροντας μάλιστα, εξίσου ξεκάθαρα, τον κίνδυνο παλινόρθωσης του λαϊκισμού. Ήρθαν και οι εκλογές στη Γαλλία που χτύπησαν ένα μεγάλο «καμπανάκι». Και όλα δείχνουν πως είτε η Ευρώπη θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, είτε η Ελλάδα μόνη της, θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί.

Στο Μαξίμου ετοιμάζουν τα σχέδια των παρεμβάσεων ενώ η κρίσιμη ώρα της Ευρώπης πλησιάζει. Εκεί, στη σύνοδο κορυφής θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης με τον τρόπο που επιβάλλεται. Και αν χαθεί αυτή η μάχη, τότε η κυβέρνηση, χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να ρίξει στον αγώνα κατά της ακρίβειας όλα τα «όπλα»…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement