Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η προσβολή στον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»

Published

on

 

Ένα αεροπλάνο ξεκινάει από την Αθήνα με προορισμό την Λιθουανία, όμως αναγκάζεται να προσγειωθεί στην Λευκορωσία και ένας blogger / δημοσιογράφος, συλλαμβάνεται επειδή είναι αντικαθεστωτικός. Μαζί του, μάλλον και μία κοπέλα που ήταν μαζί του, ενώ άλλα 4 άτομα (που εικάζεται ότι ήσαν πράκτορες) επίσης κατέβηκαν στον εκτός προορισμού σταθμό.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Προφανώς πρόκειται για μία ενέργεια που μόνο ως «κρατική αεροπειρατεία» μπορεί να χαρακτηριστεί. Και επίσης, προφανώς υπήρξε σχέδιο και εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών.

Όμως, για όλους εμάς που κάτι τέτοια έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε μόνο… σε ταινίες, μία άλλη σκέψη κυριαρχεί: Πόσο σπουδαίο είναι το αγαθό της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Πόσο πολύτιμο είναι να μπορεί, όχι μόνο ο δημοσιογράφος αλλά κάθε πολίτης, να διαφωνεί με την κρατική εξουσία, να της ασκεί την πιο σκληρή κριτική και όμως, να αισθάνεται ασφαλής.

Όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν «έχρισε» τον Μαργαρίτη Σχοινά αντιπρόεδρο για την «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» πολλοί ξεσηκώθηκαν. Με αφορμή το μεταναστευτικό πρόβλημα, μίλησαν για την επιδίωξη μίας «Ευρώπης – φρούριο».

Τι έχουν να πουν όμως τώρα όλοι αυτοί, οι δήθεν υπερασπιστές της ανοικτής και δημοκρατικής Ευρώπης;

Η πραγματική Ευρώπη είναι η Ευρώπη της ασφάλειας, της ελευθερίας στην άποψη και στην μετακίνηση. Η Ευρώπη που υποτάσσεται στις πλειοψηφίες και σέβεται τις μειοψηφίες. Η Ευρώπη όπου κανένας δεν διώκεται για τις πεποιθήσεις του όταν αυτές δεν στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου και όπου η εκάστοτε εξουσία υπόκειται στον έλεγχο και την κριτική οποιουδήποτε φορέα ή πολίτη.

Ναι, αυτή την Ευρώπη υπάρχουν πολλοί λόγοι να θέλουμε να προστατεύσουμε. Αυτή την Ευρώπη, έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να επιβληθεί παντού. Όχι μόνο για εμάς, τους πολίτες της Ευρώπης, αλλά για κάθε άνθρωπο και πολίτη αυτού του κόσμου.

Ίσως είναι ουτοπικό να πιστεύει κάποιος σε ιδανικούς κόσμους. Δεν είναι καθόλου ουτοπικό όμως να αγωνίζεται για να κρατήσει ελεύθερος τον τόπο του. Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στην προσβολή που δέχτηκε. Και να απαντήσει αποφασιστικά…

Ροή ειδήσεων

Advertisement