Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ήρθαμε πιο κοντά;

Published

on

 

 

Αφήνουμε κατά μέρος για λίγο την μετάλλαξη Δέλτα και τις υποψίες (για να μην πούμε βεβαιότητες) ότι το 4ο κύμα είναι προ των πυλών και από την πορεία των εμβολιασμών θα αποδειχτεί πόσο ήπιο ή άγριο θα είναι.

Στεκόμαστε προς το παρόν στο γεγονός πως εδώ και λίγο καιρό η πανδημία υποχώρησε και στην Ελλάδα αρχίσαμε να απολαμβάνουμε πολύ μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας. Σε αυτό το διάστημα λοιπόν, ίσως το έχετε παρατηρήσει και εσείς ή ίσως να είστε και εσείς μεταξύ εκείνων που βιώνουν στην καθημερινότητά τους μία «δύσκολη» σκέψη: «Και τώρα, πως χαιρετιόμαστε όταν ανταμώνουμε; Φιλιόμαστε και κάνουμε χειραψίες ή… απλώνουμε τη μπουνίτσα και χαμογελάμε;».

Η μεγάλη πλειοψηφία λοιπόν, ακόμα επιλέγει την… μπουνίτσα. Μπορεί να ήρθαμε πιο κοντά και να πετάξαμε τις μάσκες όταν κυκλοφορούμε έξω, όμως στις κοινωνικές επαφές μας ο «ιός» της ανασφάλειας και του φόβου είναι εμφανής.

Όμως ισχύει και κάτι άλλο: Όλα συνήθως γίνονται από αυτόν που ξεκινάει τον χαιρετισμό. Αν κάποιος μας δώσει το χέρι, θα φανεί αγένεια να μην το δώσουμε και εμείς. Αν κάποιος σπεύσει να μας αγκαλιάσει, δεν θα τον προσβάλλουμε για να του πούμε να τραβηχτεί. Και αν κάποιος απλώσει μπουνίτσα, το ίδιο θα κάνουμε και εμείς, ακόμα και αν είμαστε εμείς οι πιο διαχυτικοί.

Η εποχή της πανδημίας λοιπόν, άλλαξε και ακόμα αλλάζει και την κοινωνική συμπεριφορά μας. Ακόμα και όταν ο ιός θα έχει νικηθεί πλήρως ή θα έχει μετατραπεί σε μία «γρίπη» (αυτά είναι τα πιο πιθανά ενδεχόμενα όπως λένε οι γιατροί), το πιθανότερο είναι πως ο φόβος και η υποψία θα φωλιάζουν στο ανθρώπινο μυαλό και η κοινωνική μας συμπεριφορά θα… μεταλλαχθεί. Τελικά, είναι ίσως ζήτημα της… νέας γενιάς να διαμορφώσει το νέο «κώδικα εθιμοτυπίας» όταν θα έχουν περάσει τα χρόνια και ο φόβος θα έχει αρχίσει να ξεχνιέται στα μυαλά των ανθρώπων.

Ήδη κάποιοι ψυχολόγοι μιλάνε για μία νέα εποχή «αποστάσεων» και «συντηρητισμού». Και κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί της πανδημίας θα προκαλέσουν – μετά την πανδημία – μία έκρηξη κοινωνικότητας μαζί και μία νέα εποχή σεξουαλικής απελευθέρωσης.  Κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα, τι θα συμβεί. Εκείνο που όλοι ξέρουμε σήμερα είναι πως ακόμα και μία θερμή χειραψία δεν είναι κακή, αρκεί… στην τσέπη να βρίσκεται ένα αντισηπτικό.

Ροή ειδήσεων

Advertisement