Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Πού είναι η μάσκα σου;-Της Αντωνίας Ρηγάτου*

Published

on

Έπρεπε να φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων για να μάθουμε να φοράμε σωστά τη μάσκα ή μήπως όχι; Μάλλον όχι. Εικόνες ντροπής στο κέντρο της πόλης των Πατρών καθημερινά αποδεικνύουν την πιστή μη εφαρμογή των μέτρων από την πλευρά των επιχειρηματιών αλλά και μεμονωμένων πολιτών.

Παρά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, οι Αχαιοί πολίτες φαίνεται έμπρακτα να μην πτοούνται, αλλά και να μην προσαρμόζονται στις νέες συνήθειες. Στις δημόσιες υπηρεσίες, στην εκκλησία, στα ΚΤΕΛ, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και σε χώρους όπως ακόμα και το νοσοκομείο δεν εφαρμόζονται τα μέτρα κατά του κορωνοϊού στην Αχαΐα.

Μάλιστα, η Πολιτεία αλλά και η Εκκλησία του νομού δεν βοηθούν με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση. Είναι να απορεί κανείς με φωτογραφίες πολιτικών στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που η μάσκα στην πλειοψηφία αυτών είναι φορεμένη με λάθος τρόπο, δηλαδή κάτω από την μύτη.

Πολιτικός του νομού μάλιστα έσπευσε να ευχαριστήσει τους Αχαιούς πολίτες που εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα και που η Αχαΐα έφτασε στο επίπεδο δύο από το τρία. Μάλλον, ο πολιτικός δεν κυκλοφορεί στο κέντρο της πόλης για να έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης.

Από την άλλη μεριά, ιερέας την 28ηΟκτωβρίου έξω από τον Άγιο Ανδρέα μάζεψε κόσμο για να παρελάσουν λόγω ημέρας μη εφαρμόζοντας τα μέτρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός χωρίς μάσκα. Επιπλέον, ουκ ολίγοι είναι οι ιερείς οι οποίοι δεν δέχονται τους πιστούς στην Εκκλησία αν φοράνε μάσκα.

Μάσκες δεν υπάρχουν στο εμπόριο; Όλων των ειδών, των χρωμάτων, πάσης φύσεως μάσκες, χειρουργικές, μονόχρωμες, με σχέδια που καλύπτουν και τη μύτη και το στόμα.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να φοράει κάποιος τη μάσκα έντεκα και δώδεκα ώρες μέσα στην ημέρα, όμως από το να μεταδώσει τον ιό στην οικογένειά του, τον διπλανό του, είναι σαφώς καλύτερο.

Το να φοράς τη μάσκα δείχνει ότι σέβεσαι τη δημόσια υγεία, τον εαυτό σου αλλά και τον συνάνθρωπό σου.
Όπως έχω αναφέρει και κατά το παρελθόν, η υγειονομική αυτή κρίση απέδειξε με έμπρακτο τρόπο ότι τον μοναδικό λόγο τον έχουν οι επιστήμονες.

Πρέπει η κοινωνία να εφαρμόσει πιστά τις οδηγίες των ειδικών πριν να είναι αργά. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν, εφαρμόζοντας τα μέτρα πιστά. Ο χειμώνας είναι μεγάλος.

Θα παραμείνει η Αχαΐα στο επίπεδο Α; Αν συνεχιστούν οι ανωτέρω καταστάσεις με βεβαιότητα η απάντηση είναι αρνητική.

*Η Αντωνία Ρηγάτου είναι αναλύτρια στο κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Αναλύσεων «ΚΕΔΙΣΑ», Δημοσιογράφος, Αριστούχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Σύγχρονη Δημοσιογραφία στο ΕΑΠ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement