Connect with us

Συνεργασίες

Γιατί μπορεί να παραταθεί η καραντίνα-Της Αντωνίας Ρηγάτου

Published

on

Πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό ότι ως πολίτες αυτής της χώρας όσο εφαρμόζουμε πιστά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού αυξάνονται οι πιθανότητες να περάσουμε τις ημέρες των Χριστουγέννων πιο ανώδυνα.

Μέχρι να έρθουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer στη χώρα θα χρειαστεί να περάσουν κάποιοι μήνες. Το διάστημα που θα μεσολαβήσει, πρωτίστως στην καραντίνα είναι κρίσιμο.
• Συγκεκριμένα θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η κατάχρηση του πενταψήφιου αριθμού 13033 πάνω από δύο φορές την ίδια ημέρα χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.
• Η αναπαραγωγή αλλά και η οποιαδήποτε αναδημοσίευση ιστοριών συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικότερα ομιλιών του κλήρου και των πολιτών που χαρακτηρίζουν «φίμωτρο» τη μάσκα, το εμβόλιο ως ένα βήμα πριν τα τσιπάκια τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα θα πρέπει να σταματήσουν χτες. Οι ανωτέρω τακτικές δυσκολεύουν το έργο των ειδικών στον τομέα της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι αρκετοί εκ των οποίων δεν πίστευαν στην προστασία που παρέχει η μάσκα αλλά και τα μέτρα κατά του ιού ήσαν αυτοί που τους μεταδόθηκε ο ιός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμος ο οποίος βρέθηκε θετικός στον SARS-CoV-2.
• Εκτός από την πιστή εφαρμογή των μέτρων (πλύσιμο χεριών, αποστάσεις, χρήση μάσκας) θα πρέπει οι πολίτες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο το οποίο θα εμποδίσει την εξάπλωση της γρίπης. Έτσι το νοσηλευτικό προσωπικό θα έρθει αντιμέτωπο μόνο με τον κορωνοιό.
• Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να δημοσιεύουν απόψεις επιστημόνων της υγείας και έρευνες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας καθώς να επαναλαμβάνουν τα μέτρα προστασίας κατά του ιού.
Όσο δεν εφαρμόζονται τα ανωτέρω μέτρα τόσο περισσότερο η μετάδοση του ιού θα αυξάνεται. Επίσης, δείγμα πρωτοφανούς ασυδοσίας ήσαν οι δύο τελευταίες ημέρες πριν εφαρμοστεί η καραντίνα και συγκεκριμένα οι ημέρες της 5ης και 6ης Νοεμβρίου. Ο τεράστιος συνωστισμός στα καταστήματα πολύ πιθανόν να φανεί σε αριθμούς κρουσμάτων λίγο μετά τις 20 Νοεμβρίου με αποτέλεσμα να παραταθεί η καραντίνα. Αν συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της ατομικής ευθύνης αλλά και εφαρμόσουμε τα μέτρα πιστά μόνο τότε θα υπάρξει το ενδεχόμενο τις ημέρες των εορτών να μην μας βρουν στο σπίτι.

*Η Αντωνία Ρηγάτου είναι Αριστούχος του Μ.Δ.Ε στη Σύγχρονη Δημοσιογραφία στο ΕΑΠ, Αναλύτρια στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Αναλύσεων και Δημοσιογράφος.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement