Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Η δημοκρατία βάζει όρια σε όλους μας-Της Κατερίνας Σολωμού*

Published

on

Η εκτροπή της μη υλοποίησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας σχετικά με τη σύσταση Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου, την οποία και κλήθηκε να συζητήσει την περασμένη Πέμπτη το ανώτατο βουλευόμενο Όργανο της πόλης μας, είναι ένα θέμα αμιγώς πολιτικό.

Έχει να κάνει με το κατά πόσο έχουμε κατακτήσει την στοιχειώδη πολιτική ωριμότητα να σεβόμαστε και να τηρούμε τις δημοκρατικές διαδικασίες. Με το κατά πόσο συμφωνούμε ή όχι στην αναγκαιότητα τήρησης βασικών δημοκρατικών αρχών και κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας στα συλλογικά όργανα.
Έχει να κάνει επίσης με το κατά πόσο έχουμε συνειδητοποιήσει την υποχρέωσή μας- που είναι υποχρέωση και όλων των δημοκρατικών πολιτών- να υπερασπιζόμαστε την πολυφωνία και το δικαίωμα έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Να υλοποιούμε μια άποψη όταν αυτή πλειοψηφεί, ακόμη και αν αυτό δεν είναι κάτι που μας ευχαριστεί, δεν είναι κάτι που συνάδει με τις πολιτικές μας απόψεις.
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Δημοκρατία μας στηρίζεται στην αρχή της πλειοψηφίας. Και αυτό είναι μια θεμελιώδης αρχή της, η οποία έχει κατακτηθεί με αγώνες και με θυσίες και δεν μπορεί να μπει στη λογική της διαπραγμάτευσης σε καμία περίπτωση και από κανέναν, ούτε βεβαίως στην κατά περίσταση εφαρμογή της ανάλογα με τις διαθέσεις ή τα συμφέροντα του καθενός.
Για να μπορεί να λειτουργήσει το Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν στη βάση της Δημοκρατίας, πρέπει να συμφωνήσουμε άπαντες τουλάχιστον στα βασικά και θεμελιώδη.
Είναι μια απόφαση του Σώματος σεβαστή; Και αν δεν είναι, τότε τι βάζουμε τη θέση της;
Και ποιος παίρνει την πολιτική ευθύνη για να ανατρέψει αυτό το δεδομένο; Ποιος εν τέλει θα απολογηθεί απέναντι στους πολίτες για το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε απόφαση Δημοτικών Συμβούλων που ο ίδιοι με την ψήφο τους όρισαν να τους εκπροσωπούν εν γνώσει του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής;
Ποιος για παράδειγμα μπορεί να αποφασίσει για το τι αποφάσισαν οι πολίτες και σε ποιο ακριβώς γύρο;
Η Δημοκρατία μας έχει δώσει τις απαντήσεις. Η αρχή της πλειοψηφίας είναι ο μόνος τρόπος. Οτιδήποτε άλλο διολισθαίνει προς τη δημοκρατική εκτροπή.
Εκ του ρόλου μου ως αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, τάσσομαι αναφανδόν υπέρ της αρχής της πλειοψηφίας η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία κάθε συλλογικού Οργάνου.
Αυτό οφείλει εκ του θεσμικού του ρόλου να πράττει πρώτα από όλα ο Πρόεδρος του Σώματος τηρώντας την κείμενη νομοθεσία και τον κανονισμό λειτουργίας του. Ο ρόλος του είναι ακριβώς αυτός: να διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων και τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αν οι κανονισμοί που έχουν τεθεί, δεν τηρούνται που οδεύει το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας;
Τι μπορεί να συμβεί αν αρχίσουμε να ερμηνεύουμε ο καθένας με βάση τις δικές του αρχές και αντιλήψεις τους νόμους;
Τι μπορεί να συμβεί αν ο καθένας από εμάς κάνει χρήση της αρχής της πλειοψηφίας ανάλογα με τη δική του «ανάγνωση» των πραγμάτων;
Σίγουρα δεν θα οδεύσουμε προς την ομαλότητα.
Είναι λοιπόν απαραίτητο, στη κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε τόσο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και κάθε μέλος του με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ρόλο που μας ανατέθηκε από τους Πατρινούς, να προστατέψουμε τις συνεδριάσεις από την ολισθηρότητα της εκτροπής.
Δεν εφαρμόζω αποφάσεις της πλειοψηφίας, σημαίνει παραβιάζω τη βούληση των πολιτών που έστειλαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τους Δημοτικούς Συμβούλους για να αποφασίζουν και όχι για να είναι διακοσμητικά στοιχεία.
Η δημοκρατία έχει όρους και όρια.
Η δημοκρατία μας βάζει όρια. Σε όλους μας. Και αυτή είναι που εν τέλει μας κρίνει.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement