Δευτέρα 12 Απριλίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Αρακάς με πιπεριές Φλωρίνης 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 μεγάλη πατάτα

1 μεγάλο καρότο

50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

400γρ. αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο

300ml ζωμό λαχανικών ή νερό

1 μικρό ματσάκι άνηθο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ καθαρίζετε και ψιλοκόβετε όλο το κρεμμύδι και τις πιπεριές και κόβετε σε κύβους την πατάτα και το καρότο. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, σοτάρετε τα λαχανικά και τον αρακά για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον άνηθο ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνετε. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και βράζετε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο πελτέ ή ψιλοκομμένη ντομάτα αν θέλετε.

Μαγειρική

Πανακότα μαστίχα με γλυκό του κουταλιού βύσσινο       

Δημοσιεύθηκε

στις

  

 

Υλικά (για 10 άτομα)

400ml γάλα

600ml κρέμα γάλακτος

100γρ. ζάχαρη

20γρ. ζελατίνη σε σκόνη

½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

ξύσμα από 1 λεμόνι

γλυκό κουταλιού βύσσινο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Βάζετε σε μπολ τη ζελατίνη σε λίγο από το γάλα να φουσκώσει για 7 λεπτά. Βάζετε σε μικρό σκεύος το υπόλοιπο γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τη μαστίχα πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε με σύρμα να διαλυθεί η ζάχαρη και περιμένετε να πάρει βράση. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνετε και το μίγμα της ζελατίνης και συνεχίζετε να ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Αφήνετε την πανακότα να κρυώσει αρκετά. Λαδώνετε ελαφρά 10-12 ατομικά φορμάκια και μοιράζετε το μίγμα. Αφού κρυώσει εντελώς, βάζετε τις φόρμες στο ψυγείο για 4-6 ώρες τουλάχιστον να πήξει το γλυκό. Για να ξεφορμάρετε τις πανακότες με ευκολία βουτάτε τα φορμάκια σε καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και αναποδογυρίζετε τις κρέμες σε πιάτα. Διακοσμείτε με γλυκό κουταλιού βύσσινο και σερβίρετε αμέσως.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γεμιστά λαδερά με κουκουνάρι και σταφίδα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 τομάτες ώριμες, σφιχτές

8 πιπεριές μεγάλες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα

3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

1 μέτριο καρότο, τριμμένο, στυμμένο

1 μέτριο κολοκύθι, τριμμένο, στυμμένο

1 μέτρια μελιτζάνα, τριμμένη, στυμμένη

1 φλιτζ. ρύζι γλασέ

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

3 κουτ. σούπας κουκουνάρι

3 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες

ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε ένα οριζόντιο καπάκι από τις τομάτες και τις πιπεριές και τα κρατάτε στην άκρη. Με ένα μικρό κουτάλι αφαιρείτε τη σάρκα της τομάτας, την τρίβετε σε μπολ και την κρατάτε για τη γέμιση. Αφαιρείτε τα σπόρια από τις πιπεριές και τα πετάτε. Σε κατσαρόλα ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό. Προσθέτετε το καρότο, το κολοκύθι και τη μελιτζάνα ανακατεύοντας διαρκώς με σπάτουλα να μαραθούν. Ρίχνετε το ρύζι, τα 2/3 από την τριμμένη τομάτα και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε 1/2 φλιτζάνι νερό και αφήνετε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Ανακατεύετε καλά. Αλατοπιπερώνετε εσωτερικά τις τομάτες και τις πιπεριές και τις γεμίζετε με το ρύζι – η γέμιση πρέπει να έχει αρκετά υγρά για να μπορέσει να ψηθεί το ρύζι και να φουσκώσει. Τοποθετείτε τα γεμισμένα λαχανικά σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, την υπόλοιπη τριμμένη τομάτα, μισό ποτήρι νερό και σκεπάζετε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνετε για 40 λεπτά. Αφαιρείτε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμη 1 ώρα να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφήνετε να ξεκουραστούν εκτός φούρνου για 15 λεπτά πριν σερβίρετε. Συνοδεύετε με φέτα ή γιαούρτι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κρασάτες μπουκιές χοιρινού με πικάντικη φάβα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το χοιρινό

1 κιλό χοιρινό μπούτι, σε μικρές μπουκιές

1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου κοπανισμένους καλά

1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού τοματοπελτέ

αλάτι, πιπέρι

Για τη φάβα

500γρ. φάβα πλυμένη καλά

1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

ξύσμα από 1 λεμόνι

αλάτι

Για το πράσο

6 πράσα μεγάλα (μόνο το άσπρο μέρος), καθαρισμένα καλά

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 ποτηράκι του κρασιού γλυκό κρασί Σάμου

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι να μοσχομυρίσει, ρίχνετε τη φάβα, το ξύσμα του λεμονιού, αλάτι και ανακατεύετε. Προσθέτετε 1 λίτρο χλιαρό νερό. Αφήνετε να βράσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε να χυλώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Μόλις χυλώσει, αφήνετε να κρυώσει και περνάτε τη φάβα από το μπλέντερ. Τη διατηρείτε χλιαρή στην κατσαρόλα. Κόβετε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες και σε τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίζουν να παίρνουν χρώμα προσθέτετε το γλυκό κρασί. Αλατίζετε ελαφρά και πιπερώνετε. Μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί όλο το κρασί. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμυδάκι μαζί με τις μπουκιές χοιρινού μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αλατοπιπερώνετε καλά, ρίχνετε τον κοπανισμένο κόλιανδρο και τον τοματοπελτέ. Ανακατεύετε καλά να αναδειχθούν όλες οι μυρωδιές. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να πάρει βράση, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 30 λεπτά τουλάχιστον. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε λίγο νερό. Δοκιμάζετε και όταν οι μπουκιές γίνουν τρυφερές, σερβίρετε. Σε κάθε πιάτο αδειάζετε 3-4 κουταλιές της σούπας φάβα, τις οποίες στρώνετε στην επιφάνεια. Από επάνω και στη μία πλευρά βάζετε 2-3 κουταλιές της σούπας πράσο, καλά σουρωμένο και, ακριβώς απέναντί του, τις κρασάτες μπουκιές χοιρινού.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα