Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Στις μανούλες όλου του κόσμου…  

Published

on

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού (*)

 

Μάνα, μητέρα, μαμά! Αδιαμφισβήτητα είναι το πιο σημαντικό και ιερό πρόσωπο στη ζωή όλων μας που τιμάται κάθε 2η Κυριακή του Μαΐου σε όλο τον κόσμο.

Μια μέρα αφιερωμένη εξ’ ολοκλήρου στον άνθρωπο που μας έφερε στον κόσμο, μας μεγάλωσε, μας φρόντισε και μας στήριξε και που οφείλουμε να τον τιμούμε κάθε στιγμή, όλο το χρόνο.

Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και την αγάπη μας στις μανάδες όλου του κόσμου. Σε αυτές που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με δυσκολίες λόγω προβλημάτων υγείας, αντιλήψεων, φτώχειας, πείνας, περιθωριοποίησης, εκμετάλλευσης και πολέμων. Στις μητέρες που αναγκάζονται να εργάζονται σκληρά για να προσφέρουν τα πάντα στα παιδιά τους και σ’ αυτές που αναγκάστηκαν να τα αποχωριστούν για να αναζητήσουν περισσότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την εργασία στο εξωτερικό.

Σε αυτές που προσπαθούν να γευτούν την ευτυχία της μητρότητας, σε όσες αναθρέφουν παιδιά με στοργή κι αγάπη σα να ήταν δικά τους παιδιά, στις ανήλικες ή ανύπαντρες μητέρες που «στιγματίστηκαν», σ’ αυτές που αντιμετώπισαν καταστάσεις ενδοοικογενειακής ή άλλης μορφής βίας ή απολύσεων από την εργασία τους.

Στις μάνες που ξεριζώθηκε η καρδιά τους από προβλήματα υγείας ή ακόμα και την τραγική απώλεια των παιδιών τους…

Στις μανάδες που όλο το διάστημα της υγειονομικής – πανδημικής κρίσης σήκωσαν ακόμα πιο βαρύ φορτίο μέσα στο σπίτι, λόγω της αυξημένης φροντίδας που έπρεπε να προσφέρουν σε παιδιά και υπερήλικες γονείς, αλλά και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.

Στις μητέρες που αποχωρίστηκαν τα παιδιά τους επί μακρόν χρονικό διάστημα αλλά και στις γιαγιάδες που απομονώθηκαν από τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Η προσφορά και η τρυφερότητα της μάνας συνεχίζεται αμείωτα κι ασταμάτητα προς τα παιδιά της σ’ όλη της ζωή, δίνοντας ψυχική δύναμη και στήριξη για την υπέρβαση κάθε δύσκολης κατάστασης. Ακόμα κι αν ο ομφάλιος λώρος αποκόπτεται στη γέννα, η αγάπη, η αυταπάρνηση, η ανιδιοτέλεια, η αυτοθυσία δεν αποκόπτεται ποτέ αλλά συνεχίζεται για πάντα.

Ας προσφέρουμε, λοιπόν, κι εμείς προς τη μητέρα μας, προς τις μάνες όλης της γης – ως ελάχιστη ανταπόδοση – την αγάπη, την τρυφερότητα και την ευγνωμοσύνη μας με κάθε έκφραση και πράξη μας κάθε στιγμή!

Έχει όμως και η πολιτεία το δικό της ιερό χρέος, να προστατέψει το δικαίωμα της κάθε γυναίκας στη μητρότητα απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας και να χαράξει μια σαφή και μακροπρόθεσμη εθνική πολιτική για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο υπονομεύει το μέλλον της χώρας μας.

 

(*) H Kατερίνα Γρ. Σολωμού είναι Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, υπεύθυνη Υγείας Δυτικής Ελλάδας του ΚΙΝ.ΑΛ. και αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Πατρέων

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement