Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Αμηχανία και εκνευρισμός

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Πιεζόμενος διαρκώς από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και υπό το βάρος της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, ο Ερντογάν, μάλλον αισθάνεται πως βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Το δείχνουν εξάλλου και οι δημοσκοπήσεις . Το ποσοστό δημοφιλίας του βρίσκεται στο ναδίρ και τα ποσοστά του κόμματός του πέφτουν διαρκώς.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι λύσεις που έχει είναι δύο: Είτε να ακούσει τους ειδικούς και να υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα προσαρμογής της τουρκικής οικονομίας (ακόμα και προσφεύγοντας στο ΔΝΤ), είτε να δημιουργήσει μία μεγάλη εθνική κρίση με την ελπίδα να αναπτερώσει τη συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του. Και οι δύο λύσεις δεν είναι τόσο εύκολες.

Στην πρώτη περίπτωση, ο Ερντογάν γνωρίζει ότι θα «πληρώσει το μάρμαρο» της λιτότητας που θα επιβληθεί. Μπορεί να διασώσει τη χώρα, όμως μάλλον θα υπογράψει και το τέλος του στην εξουσία.

Στη δεύτερη περίπτωση, να τα βάλει με όλο τον κόσμο… δεν γίνεται. Απειλές και λεονταρισμοί μπορεί να υπάρχουν αλλά δεν συνιστούν «εθνική κρίση». Ένας πιο… βολικός αντίπαλος για τον Ερντογάν, θα ήταν ασφαλώς η Ελλάδα. Και αυτή όμως, έπαψε πλέον να είναι. Η ελληνογαλλική συμφωνία στην αρχή και η ελληνοαμερικανική μετά, έχουν… γκριζάρει το τοπίο για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι το ρίσκο μίας «περιπέτειας» με την Ελλάδα μπορεί να αποδειχτεί ακόμα πιο καταστροφικό από την επιλογή του ΔΝΤ. Γι’ αυτό και η αμηχανία, όπως και ο εκνευρισμός της τουρκικής πλευράς, είναι πλέον διάχυτος…

 

 

Άρθρα-Συνεργασίες

Κορωνοϊός: Ο μακάβριος χορός του με το αλφάβητο!- Της Αμαλίας Γ. Κουσαδιανού- Διδάχου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Κορωνοϊός λοιπόν, ο καβαλιέρος! Ντάμες του, οι μεταλλάξεις! Βήματα, τα γράμματα του αλφάβητου!

Ας πούμε άλφα (α) την πρώτη φάση. Ένα άγνωστο ζευγάρι εισβάλλει στην παγκόσμια σκηνή και παρασύρει εκατομμύρια ανθρώπους στα θανατηφόρα βήματά του.

Ο χορός συνεχίζεται μα ο καβαλιέρος λαχταρά καινούργια ντάμα και την βρίσκει στην μετάλλαξη δέλτα (δ). Τώρα αρχίζουν τις hard-rock,φιγούρες, σκληρές και βίαιες, με τα νοσοκομεία του πλανήτη να στενάζουν, τους γιατρούς να αγκομαχούν εξαντλημένοι και το νοσηλευτικό προσωπικό να καταρρέει.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

«Ας τελειώσει ο χορός» είναι πια η παράκληση στα χείλη όλων. Η μέγιστη, η θερμή αλλά και η ανεκπλήρωτη.

Επειδή ο καβαλιέρος κορωνοϊός βαριέται πάλι την ντάμα του, αναζητά την καινούργια αυτή τη φορά στη μετάλλαξη όμικρον (ο).

Η κριτική επιτροπή – γιατροί εκτιμούν ότι τούτη η ντάμα δεν είναι τόσο εξασκημένη στα βήματα. Τι θα γίνει επομένως; Θα συνεχίσει την εξερεύνησή του για νέο ζευγάρωμα, έτσι παμπόνηρος, ύπουλος και με την τεράστια ανάγκη του να επιβιώσει;

Το θέμα είναι τι θα γίνει όταν εξαντληθούν τα γράμματα του αλφάβητου! Θα χρειαστεί τότε η παρέμβαση του καθηγητή Μπαμπινιώτη, για την ανακάλυψη νέων γραμμάτων!

Ξέχασα μία… λεπτομέρεια: Ο κορωνοϊός έχει κι αυτός την αχίλλειο φτέρνα του. Αν του κάνεις εκεί το εμβόλιο, τον αφάνισες!

Μόνο έτσι, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βροντοφωνάξουμε με μια παγκόσμια φωνή: Ας αρχίσει ο χορός!

Ο χορός της ελεύθερης, της καθαρής ζωής μας! Μόνο έτσι!

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: ΚΙΝΑΛ- Η πρώτη αποτίμηση

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Κάθε ψύχραιμη (πρώτη) αποτίμηση των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, αναδεικνύει δύο κυρίαρχα στοιχεία.

Το πρώτο είναι η σημαντική συμμετοχή ψηφοφόρων που δείχνει πως το κόμμα έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει πολιτικά και εκλογικά. Αυτό, ωστόσο, ποτέ δεν προεξοφλείται από μία εσωκομματική διαδικασία. Αποδεικνύεται στην (μετεκλογική) πράξη και εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την στρατηγική που χαράσσει ο αρχηγός με την επιτελική του ομάδας.

Το δεύτερο είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ έδωσαν ένα ισχυρό προβάδισμα στο νεότερο (ηλικιακά) φαβορί και σε ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης.

Ίσως τελικά, στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, οι υποστηρικτές του νομίζουν ότι μπορεί να βρεθεί αυτός που θα αναμετρηθεί στα ίσα με τον Αλέξη Τσίπρα και αυτός που μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα στην πρωτοκαθεδρία της κεντροαριστερής πτέρυγας. Και αυτό όμως, μένει να αποδειχθεί στην πράξη, εφόσον τελικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικρατήσει και στις εκλογές του β’ γύρου.

Εννοείται πως μέχρι τότε, όλοι πρέπει να σεβαστούμε τη διαδικασία. Και να περιμένουμε. Άλλωστε, πολλές φορές έχει αποδειχθεί ότι οι υπολογισμοί που γίνονται πριν την κάλπη, δεν επαληθεύονται από τα αποτελέσματα της κάλπης. Είναι όμως και θέμα σεβασμού στη δημοκρατική διαδικασία, όπως προαναφέραμε, να μην σπεύδει κανείς να ανακηρύξει από τώρα νικητές και ηττημένους.

Γι’ αυτό και σε κάθε περίπτωση, όλα στο ΚΙΝΑΛ θα αρχίσουν να «μετράνε» και πάλι από την επόμενη Δευτέρα. Από τις 13 Δεκεμβρίου 2021 και μετά, θα μπορούμε όλοι να αρχίσουμε να μιλάμε πλέον – επί πραγματικών δεδομένων – για τις δυνατότητες του κόμματος, την στρατηγική και όλα τα υπόλοιπα…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Κατερίνα Σολωμού: Εντολή ανανέωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού, καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, εκλογικής διαδικασίας με ρεκόρ συμμετοχής, αποτελεί αναμφισβήτητα εντολή ανανέωσης σε ιδέες και πρόσωπα.

Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη έχει ανάγκη:
-τη συνένωση όλων των κατακερματισμένων δυνάμεων της,
-την αποσαφήνιση του πολιτικού στίγματος με βάση τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας,
-τη διαμόρφωση ενός πολιτικού πλαισίου αγώνα για δικαιοσύνη, διαφάνεια και αξιοκρατία,
-την ανανέωση του προγράμματος καθώς και του στελεχιακού δυναμικού.

Χθες, ο λαός μίλησε. Ξεκαθάρισε ότι επιζητά την αλλαγή την οποία ταύτισε με το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος με σύμπνοια και ενότητα θα δημιουργήσει ένα ενιαίο προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.
Αυτή η εξέλιξη προφανώς δεν υποβαθμίζει την ιστορική διαδρομή του Γ. Παπανδρέου στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, την οποία σέβομαι, αλλά εκφράζει το αίσθημα ανανέωσης, την ανάδειξη νέου πολιτικού αρχηγού με όραμα, την ολική ανανεωμένη επαναφορά του πολιτικού μας χώρου.
Προτρέπω λοιπόν όλους τους φίλους και συναγωνιστές της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, για να ολοκληρωθεί το μήνυμα της ανανέωσης, της ενότητας και της πολιτικής αυτονομίας στηρίζοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα