Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Η «επιστροφή» του Γιώργου

Published

on

Η «επιστροφή» του Γιώργου

Κανένας δεν είναι στο μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου και γι’ αυτό, κανένας δεν ξέρει ποιο ακριβώς ήταν το κίνητρό του για να διεκδικήσει την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, αλλά και ποιο το σχέδιό του σε περίπτωση που εκλεγεί. Μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν. Και έχουν αρχίσει να γίνονται, «χρωματίζοντας» την απόφασή του με αρνητικά ή θετικά «χρώματα», ανάλογα με τη σκοπιά του καθενός.
Ξεκαθαρίζοντας ότι τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα τις δούμε στο μέλλον, νομίζουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πάντα αισθανόταν ότι «κάτι χρωστούσε» στον εαυτό του αλλά και στον κόσμο που πίστεψε σε αυτόν. Η διακυβέρνησή του, ως πρωθυπουργού, υπήρξε ταραχώδης και σημαδεύτηκε από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και σε μία οικονομική περιπέτεια που κράτησε 10 χρόνια και τελικά, άλλαξε καθοριστικά το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου σε εκείνη την κυβερνητική περίοδο, έλεγαν – τότε αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν – ότι εκείνη διακυβέρνηση ναρκοθετήθηκε «απ’ έξω και από μέσα». Ίσως είναι λογικό λοιπόν, ο πρώην πρωθυπουργός να αισθάνεται πως οφείλει μία «ρεβάνς» στον εαυτό του και σε πολλούς άλλους. Λογικό και ανθρώπινο… Όμως, είναι εντελώς διαφορετική συζήτηση εάν τώρα είναι η κατάλληλη ώρα και αυτός είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος. Προφανώς, αισθάνεται ότι είναι ακόμα αρκετά ισχυρός μέσα στους κόλπους του πρώην ΠΑΣΟΚ, ώστε να διαμορφώσει συνθήκες προσωπικής νίκης σε πρώτη φάση, αλλά και ενίσχυσης του ΚΙΝΑΛ εφόσον εκλεγεί πρόεδρος.
Ενδεχομένως να αισθάνεται ότι η προοπτική ανασυγκρότησης του πολιτικού χώρου του οποίου ο ίδιος ηγήθηκε κάποτε και στη συνέχεια κατέρρευσε, ανοίγοντας τον δρόμο για τον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι και η τελευταία συμβολή του, ως μία παρακαταθήκη υστεροφημίας. Αναμφίβολα, θεμιτή και αυτή η σκέψη, αλλά κανένας δεν μπορεί να ξέρει εάν είναι εφικτό να υλοποιηθεί. Όπως και να έχει όμως, για να φτάσουμε μέχρι εκεί, προηγούνται οι εσωκομματικές κάλπες του Δεκέμβρη. Και ο δρόμος μέχρι εκεί, διόλου ανέφελος δεν θα είναι. Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι πως η υποψηφιότητα Παπανδρέου επανέφερε το ΚΙΝΑΛ στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στην Ελλάδα…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement