Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Δημόσια Υγεία και πολιτικές ευθύνες- Του Κωνσταντίνου Σβόλη

Published

on

 

Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας μπορεί να ακούγεται ως αυτονόητο στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης αλλά ταυτόχρονα φαντάζει και ως ουτοπικό.

Οι σημαντικότερες συνιστώσες ενός συστήματος που θα καθορίσουν τους δείκτες που κρίνουν την παροχή υπηρεσιών ως αξιόπιστες, είναι κυρίως το ανθρώπινο στοιχείο (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό) και ο τεχνολογικός εξοπλισμός.

Οι παθογένειες του εθνικού συστήματος υγείας είναι διαχρονικές και οι υπεύθυνοι έχουν όνομα. Η χώρα δεν κυβερνήθηκε μόνο από τη Νέα Δημοκρατία. Ενισχύθηκε το εθνικό σύστημα υγείας πριν την πανδημία; Ενισχύθηκε η πρωτοβάθμια περίθαλψη πριν το 2020; Σπασμωδικές και άτολμες κινήσεις, ιδίως από την προηγούμενη κυβέρνηση, που κάποιες φορές αποδείχτηκαν καταστροφικές.

Ο ιδιωτικός τομέας είχε συνδράμει, με τις συμβάσεις των ιδιωτών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, τη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Να υπενθυμίσω την αιφνίδια διακοπή αυτών των συμβάσεων, όλων των παθολόγων και παιδιάτρων, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο αριθμός των κλινών εντατικής θεραπείας αυξήθηκε εντυπωσιακά τα τελευταία δύο χρόνια ένεκα της πανδημίας και της ανάγκης υποστήριξης μεγάλου αριθμού ασθενών. Το προσωπικό και ο τεχνολογικός εξοπλισμός ενισχύθηκαν. Οι αριθμοί δεν αμφισβητούνται. Οι ελλείψεις μειώθηκαν αλλά δεν εξαλείφθηκαν και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη συνεχούς υποστήριξης.

Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως δεν είναι οι κλίνες και ο εξοπλισμός αλλά η στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα ιατρών σε πολλές ειδικότητες εκτός του απαιτούμενου αριθμού εντατικολόγων σε συνθήκες πανδημίας. Ο καρδιολόγος, ο πνευμονολόγος ή ο παθολόγος δεν μπορούν ξαφνικά να εκτελέσουν χρέη ιατρού μονάδας εντατικής θεραπείας. Απαιτείται πολύμηνη εκπαίδευση και κυρίως κίνητρα.

Τα χειροκροτήματα αποδεικνύονται υποκριτικά όταν κάποιοι θεωρούν πως με τις υπερπροσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα κρυφτούν οι πολιτικές τους ευθύνες, ένθεν κακείθεν.

(*) Καρδιολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Ροή ειδήσεων

Advertisement