Δευτέρα 23 Μαΐου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Ψαρόσουπα με μπακαλιάρο     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

           

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό φρέσκο ή 500γρ. κατεψυγμένο μπακαλιάρο σε φιλέτο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο

2 καρότα μικρά σε ροδέλες

4 κλωνάρια σέλινο

3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες

1 μικρό κομματάκι τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο (προαιρετικά)

χυμό από 1 λεμόνι

4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, τις πατάτες και το τζίντζερ (αν χρησιμοποιήσετε), μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι. Σκεπάζετε με νερό και αλατίζετε. Μετρήστε τα άτομα και υπολογίστε 1 βαθύ πιάτο νερό για τον καθένα συν ένα για την κατσαρόλα. Χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε το φαγητό σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει το καρότο και η πατάτα. Προσθέτετε το ψάρι και βράζετε για 10 λεπτά ακόμα. Αφαιρείτε το πολύ κρεμμύδι και το σέλινο. Βάζετε στο μούλτι δύο-τρία κομμάτια πατάτα μαζί με 2 κουτάλες ζωμό και το χυμό λεμονιού και αλέθετε καλά. Ρίχνετε το μίγμα στη σούπα και το αφήνετε να πάρει μία-δύο βράσεις, μέχρι να χυλώσει η σούπα. Σερβίρετε με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μαγειρική

Αρνίσια παϊδάκια με κύμινο, αρακά και σαλάτα με φακές

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

4 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι για σερβίρισμα

1 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινου, θρυμματισμένους

1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα

1 σκελίδα σκόρδο, θρυμματισμένη

1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο

8 αρνίσια παϊδάκια

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα σε ροδέλες

½ λεμόνι, τον χυμό

250 γρ. έτοιμες μαγειρεμένες φακές

100 γρ. κατεψυγμένα μπιζέλια, αποψυγμένα

1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 κόκκινο τσίλι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο

μια χούφτα δυόσμο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε μαζί τον πελτέ τομάτας, το γιαούρτι, το κύμινο, την πάπρικα, το σκόρδο, το τζίντζερ και αλατοπιπερώνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα αρνίσια παϊδάκια και ανακατεύετε καλά μέχρι να καλυφθούν με τα υλικά. Αφήνετε να μαριναριστούν για 5΄. Ανακατεύετε μαζί τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον χυμό λεμονιού, τις φακές και τον αρακά, και αλατοπιπερώνετε καλά. Ζεσταίνετ ένα τηγάνι σε μεγάλη θερμοκρασία και μετά ψήνετε τα παϊδάκια για 3΄ από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν καλά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το τσίλι και τον δυόσμο στις φακές με τον αρακά και ανακατεύετε. Σερβίρετε το αρνί με τον αρακά και τις φακές και προσθέτετε γιαούρτι, αν επιθυμείτε.

Περισσότερα

Μαγειρική

   Κριθαρότο με φιλέτο σφυρίδας

Δημοσιεύθηκε

στις

  

Υλικά (για 4 άτομα)

50 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

500 γρ. κριθαράκι

100 ml κρασί λευκό, ξηρό

160 γρ. ολόκληρα τοματάκια κονσέρβα, ψιλοκομμένα

1 φύλλο δάφνης

200 γρ. λουκάνικο τσορίθο, σε φέτες

100 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες

500 γρ. περίπου φέτες σφυρίδας, κομμένες σε μέτρια κομμάτια, χωρίς το κόκαλο

200 ml ζωμό λαχανικών

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βάζετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄-2΄, ίσα να ροδίσουν. Προσθέτετε το κριθαράκι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1΄-2΄. Σβήνετε με το κρασί, ανακατεύετε και προσθέτετε τα τοματάκια και τη δάφνη και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε για να ενωθούν τα υλικά και να πάρουν χρώμα και γεύση. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζετε το περιεχόμενό της σε ένα ταψί. Ρίχνετε τις λιαστές τομάτες και το τσορίθο σε μικρές ροδέλες. Προσθέτετε τον ζωμό και βάζετε το ταψί στον φούρνο. Κατά διαστήματα ελέγχετε και, αν δείτε ότι το κριθαράκι έχει στεγνώσει, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό. Στα 10΄ ψησίματος προσθέτετε το ψάρι και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10΄ ή μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει. Όταν βγει από τον φούρνο, το κριθαράκι πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό, γιατί θα συνεχίσει να απορροφά το ζουμί από το ταψί.

Περισσότερα

Μαγειρική

Πιλάφι με σπαράγγια       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

2 κρεµµυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες

300 γρ. ρύζι basmati

1 µεγάλη πρέζα σαφράν σε σκόνη διαλυμένη σε 500 ml βραστό νερό

1 µατσάκι σπαράγγια

½ µατσάκι άνηθο, ψιλοκοµµένο

½ µατσάκι κόλιανδρο, ψιλοκοµµένο

60 γρ. ωµά αµύγδαλα χωρίς φλούδα, ελαφρώς καβουρδισµένα

Εκτέλεση:

Σε µεγάλο αντικολλητικό πλακερό, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρώς τα φρέσκα κρεµµυδάκια µέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε για 2΄-3΄. Προσθέτετε στο νερό το σαφράν, λίγο αλάτι και πιπέρι, κλείνετε τo πλακερό µε το καπάκι και σιγοβράζετε σε χαµηλή θερµοκρασία για 10΄-15΄ µέχρι να πιει όλο το νερό. Μόλις βράσει αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάζετε µε µια καθαρή πετσέτα και κλείνετε µε καπάκι. Αφού καθαρίσετε τα σπαράγγια, τα ψιλοκόβετε σε κοµµάτια του 1 εκ. (κρατάτε τα µαλακά µέρη του σπαραγγιού). Σε µικρή κατσαρόλα µε αλατισµένο νερό που κοχλάζει τα βράζετε για 4΄-5΄ να µαλακώσουν. Οταν το ρύζι βράσει, προσθέτετε στο πλακερό τα σπαράγγια, άνηθο και κόλιανδρο και ανακατεύετε. Ελέγχετε για αλάτι και πιπέρι και προσθέτετε ανάλογα. Σερβίρετε σε ένα βαθύ πιάτο γαρνίροντας µε τα καβουρδισµένα αµύγδαλα.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα