Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: H μεγάλη (αναγκαία) αλλαγή στην πολιτική προστασία

Published

on

 

Η εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων και φυσικών φαινομένων αποτελεί το καλύτερο «σχολείο», δεδομένου ότι οι θεωρητικές γνώσεις και τα «εγχειρίδια», μάλλον μικρή αξία έχουν όταν κάποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με… την πραγματικότητα και στο πεδίο της «μάχης».

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπόκειται σε φυσικά φαινόμενα και κρίσεις. Μία χώρα που είναι σεισμογενής, που αντιμετωπίζει καύσωνες και πυρκαγιές, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, αλλά και κάπου – κάπου (όχι πολύ συχνά μέχρι τώρα) και ισχυρούς χιονιάδες, σαν και αυτόν που παρέλυσε την Αττική.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν είναι μία απέραντη χώρα. Δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πυρκαγιές όπως αυτές στη Φλόριντα ή στη Ρωσία, δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ σεισμούς και τσουνάμι όπως αυτά στην Ιαπωνία, δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ χιονιάδες και καταιγίδες όπως αυτές στη Νορβηγία και στον Καναδά.

Θα ήταν πολύ εύκολο να σκεφθεί κάποιος λοιπόν ότι αυτή η μικρή χώρα, παρά τις υπαρκτές και σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, θα μπορούσε να έχει δομήσει μία ισχυρή ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών με υψηλού επιπέδου τεχνοκράτες και ειδικευμένα στελέχη που σε όλες τις περιπτώσεις (και με όλες τις κυβερνήσεις) θα καθοδηγούν τις άλλες υπηρεσίες του κράτους, την αυτοδιοίκηση ή ακόμα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πόσο δύσκολο θα ήταν για το ελληνικό κράτος, των τόσων και τόσων υπηρεσιών, γραμματειών, οργανισμών, κλπ, να έχει φτιάξει μία σοβαρή ομάδα πολιτικής προστασίας που να μην εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση και τον εκάστοτε πρωθυπουργό ή υπουργό;

Καθόλου δύσκολο. Ειδικά από τη στιγμή που τουλάχιστον από την πυροσβεστική υπηρεσία, διαχρονικά υπάρχουν αρκετά και καλά στελέχη με σημαντική εμπειρία που θα μπορούσαν να πλαισιωθούν από επιστήμονες και άλλους ειδικούς…

Αν περιμένουμε να οριοθετηθούν και να ανοίξουν όλα τα ποτάμια και οι χείμαρροι, να αγοραστούν επαρκή πυροσβεστικά αεροσκάφη και εκχιονιστικά οχήματα, να διαμορφωθούν όλοι οι αναγκαίοι δρόμοι μέσα στα δάση και οι οικισμοί να είναι απολύτως προστατευμένοι από φωτιές, πλημμύρες και χιόνια, θα… περιμένουμε πολύ! Μάλλον θα περιμένουμε… για να περιμένουμε.

Η μεγάλη αλλαγή που μπορεί να γίνει άμεσα, είναι να διαμορφωθεί μία νέα και ανεξάρτητη πολιτική προστασία, μία επιτελική ομάδα ειδικών και έμπειρων, που θα διαμορφώσει νέα σχέδια, που θα δίνει οδηγίες, που θα βρίσκεται στο μέτωπο των συμβάντων και θα καθοδηγεί τους πάντες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement