Connect with us

Αθλητισμός

Αγραβάνης: «Μπορώ να βοηθάω την Εθνική, υπέροχο να έχεις δίπλα σου Ζήση και Ντικούδη»

Published

on

Πριν από το τζάμπολ του αγώνα με την Τουρκία (25/2, 18:00, Novasports Prime) για τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Δημήτρης Αγραβάνης μίλησε στο Gazzetta για τους στόχους της «γαλανόλευκης», την παρουσία των «αιωνίων», την προσπάθεια της ΕΟΚ και τη βοήθεια από ισχυρές προσωπικότητες του ελληνικού μπάσκετ και έξω από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Αν μη τι άλλο έχει… φάει τα «παράθυρα» των Προκριματικών με το κουτάλι!

Ο Δημήτρης Αγραβάνης ήταν από τους βασικούς παίκτες της Εθνικής ομάδας, τόσο στην προσπάθεια που έκανε μέχρι να πάρει τη πρόκριση για το Eurobasket του 2022, όσο και στην προσπάθεια που κάνει προκειμένου να βρεθεί και στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα παρκέ των Φιλιππίνων, της Ιαπωνίας και της Ινδονησίας.

Μάλιστα στα πέντε τελευταία παιχνίδια (σ.σ. τρία για τα «παράθυρα» του Eurobasket και άλλα δύο για τα «παράθυρα» του Παγκοσμίου) έχει πάρει τον ρόλο του πρωταγωνιστή έχοντας κατά μέσο όρο 15 πόντους και 6,6 ριμπάουντ, σουτάροντας με 48,7% στα δίποντα (19/39), 40% στα τρίποντα (8/20) και 68% στις βολές (13/19). Αν και στις δύο αναμετρήσεις με την Τουρκία θα βρεθούν στο ρόστερ και παίκτες από τους «αιώνιους», ο 28χρονος φόργουορντ θα εξακολουθήσει να έχει τον δικό του ρόλο μέσα στην Εθνική.

Λίγο πριν από το τζάμπολ του πρώτου αγώνα στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, ο Αγραβάνης μίλησε στο Gazzetta για τις δύο αναμετρήσεις με την Τουρκία, τους δικούς του στόχους με την Εθνική ομάδα, τη νέα προσπάθεια που κάνει η ΕΟΚ, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία των Νίκου Ζήση και Δήμου Ντικούδη.

«Μας έχει πονέσει η ήττα στο Νιουκάστλ, το 2/2 με τη Τουρκία»

Αρχικά ο αρχηγός του Προμηθέα Πάτρας είπε ότι «είναι πολύ ιδιαίτερα αυτά τα παιχνίδια για εμάς. Έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο αντίπαλο. Έχουμε προπονηθεί πολύ καλά την τελευταία εβδομάδα και μαζί με τα παιδιά του Ολυμπιακού, όπως επίσης και με τον Γιώργο Παπαγιάννη που θα μας βοηθήσει από τη πλευρά του θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Πρέπει να προσεγγίσουμε το ματς όπως ακριβώς και το παιχνίδι με τη Λευκορωσία. Δηλαδή να ξεκινήσουμε από την άμυνα. Σ’ εκείνο το ματς ήμασταν κακοί επιθετικά, αλλά μέσα από την άμυνά μας καταφέραμε να το κερδίσουμε. Παίζουμε στο γήπεδό μας και βάζοντας και τον κόσμο στην εξίσωση που τον θέλουμε κοντά μας, πρέπει να φτάσουμε πρώτα στη νίκη στο πρώτο ματς και έπειτα θα δούμε και τη συνέχεια».

Και συνέχισε: «Δεν σκεφτόμαστε καθόλου το ενδεχόμενο της ήττας σε κανένα από τα δύο παιχνίδια. Ξεκινάμε από το παιχνίδι στην έδρα μας, να δουλέψουμε πολύ σκληρά και να πάρουμε τη πρώτη νίκη που θέλουμε. Σίγουρα μας έχει πονέσει η ήττα στην Αγγλία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι κακή ομάδα. Απλά είχαμε τον έλεγχο του αγώνα και καταφέραμε να χάσουμε ένα ματς στο οποίο είχαμε προβάδισμα 15 πόντων. Ένα παιχνίδι που φαινόταν να ήταν δικό μας. Αυτό είναι που μας έχει στοιχίσει. Όμως κάθε εμπόδιο για καλό. Να μας βοηθήσει για τη συνέχεια, όπως έγινε στην αναμέτρηση με τη Λευκορωσία όπου παίξαμε σκληρά. Κάτι που θέλουμε να κάνουμε και στα δύο ματς με την Τουρκία».

Όσο για τα σημεία που πρέπει να προσέξει η Εθνική; «Έχουμε δει πολύ βίντεο και έχουμε παρακολουθήσει την τακτική που ακολουθεί η Τουρκία, τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα. Δεν είναι μόνο ο Λάρκιν, αλλά υπάρχουν και άλλοι καλοί παίκτες. Όταν ωστόσο υπάρχει ένας από τους κορυφαίους γκαρντ της Ευρώπης, ίσως και ο κορυφαίος, σίγουρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο μαρκάρισμά του. Πρέπει να παίξουμε σκληρά, τόσο εκείνος που θα τον αναλάβει όσο και οι υπόλοιποι προκειμένου να τον περιορίσουμε. Να τον σταματήσεις δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα πρέπει να τον περιορίσουμε. Από εκεί και πέρα το νούμερο ένα κλειδί του αγώνα θα είναι η άμυνα μας και από εκεί και πέρα τα ριμπάουντ και σίγουρα το πόσο ενέργεια θα έχουμε σε όλη τη διάρκεια του ματς. Και αυτό διότι κάποια παιδιά έρχονται από παιχνίδι που είχαν δώσει πριν από μερικές ώρες, οπότε είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ενέργεια για 40 λεπτά».

«Ζήσης και Ντικούδης μας βοηθούν τόσο στους αγώνες, όσο και στις προπονήσεις»

Ο Δημήτρης Αγραβάνης στάθηκε και στο πόσο σημαντική είναι η παρουσία δύο ισχυρών προσωπικοτήτων στην Εθνική ομάδα, οι οποίοι έχουν διαγράψει τη δική τους πορεία φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος: «Επειδή έχω ζήσει και άλλα παράθυρα και έχοντας πάρει μέρος και σε άλλες εθνικές ομάδες, το να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να είναι δίπλα μας, να παλεύουν για το καλύτερο και να έχουν προσωπικότητα όπως ο Ζήσης και ο Ντικούδης είναι απίστευτα σημαντικό για τον καθένα από εμάς» και εξήγησε: «Βλέπουν, παρακολουθούν και επισημαίνουν όλες τις λεπτομέρειες απ’ έξω. Τόσο την ώρα του παιχνιδιού, όσο και κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Είναι και τιμή και περηφάνια να έχεις τόσο σπουδαίους παίκτες με μεγάλη καριέρα μαζί σου» ήταν τα λόγια του 28χρονου μπασκετμπολίστα, ο οποίος όσον αφορά τον εαυτό του και το αν έχει στο πίσω μέρος του μυαλού τη συμμετοχή στο Eurobasket 2022, είπε: «Καθένας έχει τους προσωπικούς του στόχους. Εγώ θέλω να βοηθάω την Εθνική ομάδα, πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω αυτό. Το καλοκαίρι είναι ακόμα μακριά. Εγώ αυτή τη στιγμή κοιτάζω τα παράθυρα, με νοιάζει να κερδίζει η ομάδα τα παιχνίδια που έχει να δώσει. Πρέπει να ζεις το τώρα και στο μέλλον θα δούμε τι θα γίνει».

«Εξαιρετικό να είναι μαζί μας και οι παίκτες των αιωνίων»

Μιλώντας για την πρωτοποριακή πρωτοβουλία της ΕΟΚ να ζητήσει και να πάρει παίκτες από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό την ώρα που οι δύο ομάδες είχαν (και έχουν) ματς στην EuroLeague, ανέφερε: «Έχω πει πολλές φορές ότι στην Εθνική ομάδα πρέπει να παίζουν οι καλύτεροι Έλληνες παίκτες και οι καλύτεροι οι οποίοι μπορούν να είναι διαθέσιμοι. Για εμάς είναι πολύ ευχάριστο που θα έρθουν να μας βοηθήσουν. Και τα παιδιά του Ολυμπιακού απευθείας και χωρίς καμία προπόνηση. Και είναι ευχάριστο όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τον κόσμο που θα δει τα κορυφαία αστέρια να παίζουν για την Εθνική ομάδα. Και έτσι θα έχεις και περισσότερες πιθανότητες για να κερδίσεις τον αντίπαλο».

Κλείνοντας, και σε ερώτηση για τις κινήσεις που κάνει η Ομοσπονδία υπό την προεδρία του Βαγγέλη Λιόλιου, ο Αγραβάνης κατέληξε λέγοντας: «Τα βήματα που κάνει η ΕΟΚ, είναι βήματα ενότητας. Οι οπαδοί των δύο ομάδων δεν έχουν να χωρίσουν κάτι. Παιχνίδι είναι. Κάποιες φορές θα κερδίσει ο Παναθηναϊκός, κάποιες φορές θα κερδίσει ο Ολυμπιακός. Το θέμα είναι να απολαμβάνουν όλοι το παιχνίδι και να χαίρονται γι’ αυτό. Το σίγουρο είναι ότι αυτό που ξεκινάει από τις ομάδες όπως είδαμε στο Final 4 της Κρήτης, σίγουρα έρχεται και στην Εθνική ομάδα. Όλοι οι παίκτες ανεξαρτήτου ομάδας είναι ενωμένοι για να πετύχουν τον κοινό τους στόχο».

Ροή ειδήσεων

Advertisement