Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Συννεφιά και σκότος στην Ευρώπη

Published

on

 

 

Ευρωπαϊκή γη σε πόλεμο και πάλι…

Μια νέα εποχή πολλών φόβων και αμφιβολιών ξημέρωσε χθες, σε μία μέρα που εδώ στην Ελλάδα γιορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη. Τι περίεργη που είναι, αλήθεια, η ζωή. Ή για την ακρίβεια, οι βουλές των ισχυρών που μετατρέπουν την ειρήνη στην Ευρώπη σε… διαλλείματα μεταξύ πολέμων.

Στην Πάτρα χθες, όλοι λέγαμε «χρόνια πολλά». Και καλά κάναμε… Αλλά να προσθέσουμε και «χρόνια ειρηνικά». Χρόνια ευημερίας για όλους τους ανθρώπους και για όλους τους λαούς!

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προφανώς δεν ξάφνιασε κανέναν. Αλλά οι σκηνές του πολέμου που φτάνουν από την Ουκρανία φέρνουν «συννεφιά και σκότος» πάνω από όλη την Ευρώπη. Δεν χρειάζεται καν να γράψουμε ότι το μυαλό και η καρδιά μας είναι στους άμαχους, τους απλούς ανθρώπους που αποτελούν τα μεγάλα θύματα κάθε πολέμου.

Χρειάζεται όμως να επαναλάβουμε πως όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, δείχνουν πως ξεκινάει μία νέα και πολύ επίφοβη εποχή για όλη την Ευρώπη. Ο Πούτιν πάτησε τη σκανδάλη και… σκότωσε την μεταψυχροπολεμική εποχή. Η Ρωσία με την ισχύ των όπλων ανοίγει ένα νέο βαθύ χαράκωμα μεταξύ ανατολής και δύσης.

Και παράλληλα, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και του ακραίου Ισλάμ που ξεκίνησε πριν 20 χρόνια με την επίθεση στους «δίδυμους πύργους» της Νέας Υόρκης, μπαίνει πλέον σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα.  Το νέο επίκεντρο ανασφάλειας είναι και πάλι η Ευρώπη. Μία Ευρώπη που – επαναλαμβάνουμε – απέτυχε να «ενωθεί» όπως θα έπρεπε. Και με τις ΗΠΑ να μοιάζουν να διακατέχονται από μία αμφίσημη εξωτερική πολιτική που από τη μία πλευρά εξακολουθεί να διαδραματίζει ηγέτιδας δύναμης, αλλά από την άλλη, «αποχωρεί» από τον κόσμο, όπως έκανε πρόσφατα και στο Αφγανιστάν. Αλλά, αν η Καμπούλ είναι μακριά, το Κίεβο είναι πολύ πιο κοντά…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement