Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Είναι «φθορά» ή μήπως… «αντοχή»;

Published

on

 

Στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας (από την εταιρεία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ), η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 8,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έναντι 9,5 στην προηγούμενη μέτρηση, έναν μήνα πριν.

Αρκετοί ερμηνεύουν τη μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων που διαρκώς καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ως μία συνεχιζόμενη φθορά της κυβέρνησης. Και μάλιστα, κάποιοι ακόμα και εντός ΝΔ, για τον λόγο αυτό ακριβώς ζητούν επίσπευση των εκλογών. Βέβαια, όσοι υποστηρίζουν τις πρόωρες εκλογές, αδιαφορούν για τους θεσμούς και την αξία διατήρησης των σταθερών εκλογικών κύκλων, μη κατανοώντας ίσως και τις δυσμενείς επιπτώσεις που μία προεκλογική περίοδος έχει πάντοτε στην λειτουργία του κράτους. Πόσο μάλλον, μία προεκλογική περίοδος που μπορεί να είναι παρατεταμένη λόγω της ανάγκης για διπλές εκλογές και μάλιστα, σε μία περίοδο όπου, ούτε το κράτος ούτε η εθνική οικονομία αντέχουν πολλούς τριγμούς.

Πέραν τούτου όμως, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία λίγο διαφορετική «ανάγνωση» της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, όπως και κάποιων αντίστοιχων του τελευταίου διαστήματος.

Από πού και ως πού, μία διαφορά της τάξης των 8,5 μονάδων μεταξύ δύο κομμάτων θεωρείται μικρή; Και ναι μεν, προφανώς η κυβέρνηση δέχεται φθορά. Όμως είναι αυτή η φθορά αντίστοιχη των κρίσεων που κάθε τρις και λίγο καλείται να διαχειριστεί;

Θυμίζουμε εν τάχει με χρονική σειρά: Έβρος (πολιορκία από πρόσφυγες και μετανάστες), πανδημία, τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία. Και όλα αυτά, προτού καλά – καλά η χώρα βγει από την δεκαετή οικονομική κρίση. Μάλλον δεν υπήρξε άλλη κυβέρνηση εδώ και πολλές δεκαετίες που αντιμετώπισε τόσες πολλλές, τόσο μεγάλες και τόσο… μαζεμένες κρίσεις.

Και αυτή η κυβέρνηση, χάνει μία ποσοσταία μονάδα σε έναν μήνα, χωρίς το άλλο μεγάλο κόμμα να κερδίζει παραπάνω και χωρίς, επίσης, τα υπόλοιπα κόμματα να ενισχύονται.

Υπό αυτό το πρίσμα, μάλλον δεν πρόκειται περί «φθοράς», αλλά περί… αντοχής. Και μάλιστα, αξιοθαύμαστης, τηρουμένων των αναλογιών.

Και κάτι τελευταίο: Σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για όλους, το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι προτιμάει οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. Πρόκειται για ένα… τεράστιο μέγεθος, τηρουμένων των αναλογιών και πάλι.

Ροή ειδήσεων

Advertisement