Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Και αν κλείσουν οι στρόφιγγες;

Published

on

 

 

Και τι θα γίνει αν ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες;

Προφανώς θα υπάρξει πρόβλημα στην Ευρώπη. Όχι τόσο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις μεγάλες χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο. Γιατί σε αυτές τις χώρες, το φυσικό αέριο είναι ακόμα εξαιρετικά πολύτιμο, για οικιακή αλλά και βιομηχανική χρήση.

Η πίεση της Ρωσίας στις χώρες της Ευρώπης να πληρώνουν σε ρούβλια, είναι μια κίνηση στρατηγικής πίεσης. Την οποία όμως, οι ευρωπαϊκές χώρες θα απορρίψουν. Και θα επιχειρήσουν να «οχυρωθούν» με άλλους τρόπους. Κυρίως, μέσω της μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων LNG από την Αμερική. Φτάνει αυτό; Προφανώς, όχι. Και γι’ αυτό έχει ηχήσει συναγερμός. Διότι, το ζήτημα είναι και επάρκεια, αλλά και η τιμή της ενέργειας. Ειδικά για τις βιομηχανικές χώρες. Και η Ελλάδα, ως γνωστόν, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «βιομηχανική χώρα», χωρίς αυτό πάντως να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές πιέσεις και στην χώρα μας.

Πόσο κοντά είμαστε λοιπόν σε ένα ακραίο σενάριο, επιβολής ακόμα και «δελτίου ενέργειας», δηλαδή περικοπών της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο για κάποιες ώρες κάθε μέρα; Στην πραγματικότητα, κανένας δεν ξέρει. Όμως, η άποψή μας είναι πως κάτι τέτοιο δεν μοιάζει ακόμα πολύ πιθανό σενάριο. Και όχι τόσο γιατί θα διασφαλιστούν ποσότητες από άλλες πηγές, αλλά γιατί κάτι τέτοιο θα πλήξει σοβαρά και την οικονομία της Ρωσίας που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της.

Από το «κλείσιμο της στρόφιγγας» θα βγουν όλοι χαμένοι. Βέβαια, το ίδιο συμβαίνει και με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, ο πόλεμος ξεκίνησε και συνεχίζεται. Άρα, απόλυτες βεβαιότητες δεν μπορούν να υπάρξουν…

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement